Κετονική Διατροφή (Ketogenic Diet) – Όλα Όσα Θέλετε Να Ξέρετε

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή εδώ και λίγα μόνο χρόνια. Την γνωρίσαμε αρχικά ως «ketogenic diet» και στην συνέχεια την ονομάσαμε «keto diet» για συντομία.

Ketogenic Diet - Όλα Όσα Θέλετε Να Ξέρετε

Μερικοί την χρησιμοποιούν ως «δίαιτα», για να χάσουν γρήγορα και εύκολα βάρος, καθώς έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες.

Κάποιοι άλλοι την θεωρούμε «διατροφή». Έναν ολοκληρωμένο τρόπο διατροφής δηλαδή, τον οποίο κάναμε τρόπο ζωής.

Όπως και να έχει, η ketogenic diet ή απλά keto, θα σας προβληματίσει αρχικά, αλλά αν την δοκιμάσετε θα σας κερδίσει και θα αλλάξει τον τρόπο που θα αντιλαμβάνεστε στο εξής την «σωστή διατροφή».

Συνεχίστε να διαβάζετε!


Matcha Slim

Το Matcha Slim
Αλλάζει Τα Δεδομένα
Στο Αδυνάτισμα Και Την Ευεξία!

Είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό τσάι αδυνατίσματος. Οι πρώτες εντυπώσεις μέσα στο 2024 είναι θετικές και η ανταπόκριση των χρηστών εξαιρετική!

Διάβασε την ειλικρινή αξιολόγηση μου.

*(Θα σου δώσω link για 50% έκπτωση!)


Το άρθρο έγραψε και μου παραχώρησε ευγενικά η κυρία Κωνσταντίνα Πετρίδη, η οποία είναι σύμβουλος διατροφής με ειδίκευση στην διατροφή χαμηλών υδατανθράκων (κετογονική ή όχι). Είναι προσωπική μου φίλη και την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιέρωσε για να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις της πάνω στην διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες.

Τι Είναι η Κετονική Διατροφή;

Η διατροφή αυτή είναι μια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μέτρια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή.

Τι είναι keto;

Είναι μια διατροφή που αναγκάζει το συκώτι να παράγει κετόνες κι έτσι ωθεί το σώμα να μεταβολίζει κυρίως το λίπος ως πηγή ενέργειας και όχι την γλυκόζη.

Αυτό οδηγεί σε απώλεια βάρους ενώ έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει ή προλαμβάνει πάρα πολλές ασθένειες όπως είναι το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον, η επιληψία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ακόμα και ο καρκίνος!

Μάλιστα η κετονική διατροφή έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την θεραπεία της επιληψίας και άλλων νευρολογικών παθήσεων από το 1920, οπότε έχει μελετηθεί εκτενώς και θεωρείται πολύ ασφαλής.

Πώς Λειτουργεί;

Πολύ απλά όταν τρώτε τρόφιμα υψηλά σε υδατάνθρακες, αυτοί μετατρέπονται σε γλυκόζη (με την εξαίρεση των φυτικών ινών) και ως αντίδραση σε αυτό, το σώμα σας εκκρίνει ινσουλίνη.

Παρότι η γλυκόζη χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή ενέργειας από το σώμα, είναι συγκεκριμένα τα όρια στα οποία πρέπει να βρίσκεται στο αίμα, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος για υπεργλυκαιμίες που μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες, ακόμα και δυνητικά θανάσιμες. Η ινσουλίνη παράγεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν προκειμένου να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η ινσουλίνη είναι επίσης υπεύθυνη για την αποθήκευση λίπους στο σώμα μας και αν το σώμα σας παράγει πάρα πολλή από αυτή θα πάρετε βάρος.

Η κατανάλωση συνεπώς υπερβολικών υδατανθράκων που είναι κάτι σύνηθες στη σύγχρονη διατροφή, σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Επιπλέον η σύγκριση διαφόρων επιστημονικών μελετών έχει δείξει πως μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων ξεπερνά σε επίδοση τις δίαιτες περιορισμού των θερμίδων ή χαμηλού λίπους, όσον αφορά την απώλεια βάρους και την μακροπρόθεσμη υγεία.

Γιατί Να κάνω Κετονική Διατροφή;

Μια ισορροπημένη και θρεπτική κετονική διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τους χρόνιους πόνους, να σας βοηθήσει στην απώλεια λίπους χωρίς να επηρεάσει το μυικό σας σύστημα και επίσης συντελεί στην σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και προ-διαβητικούς.

Επιπλέον όταν είστε σε κέτωση δεν εξαρτάστε πια από την γλυκόζη και την ινσουλίνη για ενέργεια, έτσι τα επίπεδα ενέργειάς σας είναι πολύ σταθερά. Θα δείτε τον εαυτό σας με περισσότερη ενέργεια από όση έχετε βιώσει ποτέ και θα εξαφανιστούν οι στιγμές κατάρρευσης που βιώνατε μετά από ένα βαρύ γεύμα ή χωρίς ιδιαίτερο λόγο το απόγευμα.

Η κέτωση επίσης μειώνει τη φλεγμονή του σώματος, εξαλείφοντας εντελώς μερικές φορές έναν χρόνιο πόνο. Η κέτωση βοηθά στην επούλωση του πεπτικού σας συστήματος, ελαχιστοποιώντας τα συμπτώματα της καούρας, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, του ευερέθιστου εντέρου και πολλών άλλων.

Η κέτωση μειώνει σημαντικά ή εξαλείφει πλήρως την ανάγκη για ζάχαρη και υδατάνθρακες, γεγονός που σας βοηθά πολύ στο να μην θέλετε να φάτε κάποια από τις τροφές που σας κάνουν κακό.

Επίσης μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο, διαβήτη, καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο, και πολλές άλλες ασθένειες. Η κετονική διατροφή συνεπώς δεν είναι μόνο για την απώλεια βάρους. Είναι για υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Τι Να Φάτε Και Τι Να Αποφύγετε

Με λίγα λόγια, θα πρέπει να τρώτε αληθινό φαγητό (κρέας, αυγά, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, λαχανικά).

Εκτός από τον προφανή περιορισμό των υδατανθράκων των τροφίμων, συνιστάται επίσης να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οποιαδήποτε τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές ουσίες.

Για να σας δώσω τις πιο ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες, διάβασα διάφορα επιστημονικά περιοδικά που περιείχαν έρευνες σχετικά με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στο Matcha Slim. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος με διάφορους τρόπους, όπως η μείωση των επιπέδων άγχους, ο καθαρισμός του σώματός σας από τις τοξίνες και η ενίσχυση του μεταβολισμού σας.

Η Κετονική Διατροφή Με Λίγα Λόγια

1) Βασικές αρχές

Μάθετε τα βασικά για τα μακροθρεπτικά συστατικά και τις αναλογίες που πρέπει χοντρικά να τηρείτε: 60-85% των θερμίδων από λίπος, 15-20% θερμίδες από πρωτεΐνες και 5-10% των θερμίδων από υδατάνθρακες.

Ξεκινήστε με να το να μετράτε την ποσότητα των υδατάνθρακων που καταναλώνετε – θέλετε να καταναλώσετε οτιδήποτε κάτω από 50 γρ αρχικά, ιδανικά 20-30 γρ χωρίς σε αυτούς να υπολογίζετε τις φυτικές ίνες (που είπαμε πιο πάνω ότι δεν επηρεάζουν την γλυκόζη).

Κρατήστε την πρόσληψη της πρωτεΐνης σε μέτρια επίπεδα, δηλαδή 0,8 – 1,2 γρ ανα κιλό σωματικού βάρους.

Βασικές αρχές

Ένας απλός και γρήγορος τρόπος για να υπολογίσετε τι θα φάτε, χωρίς να πρέπει να τα μετράτε όλα είναι ο εξής:

 • Μέχρι 120 γρ ψαχνού ανά γεύμα αν είστε γυναίκα και μέχρι 180 γρ αν είστε άντρας.
 • Μέχρι 3 αυγά ανά γεύμα.
 • Αυξήστε το ποσοστό των θερμίδων που προέρχονται από υγιή λίπη (κορεσμένα, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, μονοακόρεστα) – δηλαδή από ζωικά λίπη, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, ξηρούς καρπούς.
 • Αποφύγετε τα φυτικά λίπη (εκτός από το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας) και τα υδρογονωμένα/τρανς λιπαρά (μαργαρινες κλπ).
 • Τρώτε όταν είστε πεινασμένοι, ακόμα κι αν είναι ένα γεύμα την ημέρα. Μην αφήνετε τους άλλους να υπαγορεύσουν τι θα φάτε ή πόσο συχνά θα φάτε.

Δεν χρειάζεται να περιορίσετε τις ποσότητες των τροφίμων που καταναλώνετε σκόπιμα, αλλά θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε όταν αισθάνεστε πλήρεις, ακόμη και αν δεν έχετε φάει όλο το φαγητό από το πιάτο σας – κρατήστε το για αργότερα ή δώστε το σε κάποιον άλλον.

Μην υπολογίζετε τις θερμίδες – ακούστε τις ανάγκες του σώματός σας.

Η κετονική διατροφή, όπως και κάθε διατροφή που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες προκαλεί φυσική μείωση της όρεξης κι έτσι θα τρώτε λιγότερο χωρίς να πεινάτε – αρκεί να μη τρώτε από βαρεμάρα ή συνήθεια ή λόγους άσχετους με την πείνα.

Η μόνη περίπτωση που θα πρέπει να ελέγξετε μήπως καταναλώνετε υπερβολικά πολλές θερμίδες είναι αν σταματήσετε να χάνετε βάρος για παραπάνω από 3 εβδομάδες – κι αυτό μόνο αν έχετε αρκετά κιλά ακόμα να χάσετε, αφού όσο πιο κοντά στο ιδανικό σας βάρος είστε, τόσο πιο δύσκολο είναι να χάσετε.

Αυξήστε την ποσότητα του νερού που πίνετε σε τουλάχιστον 2-3 λίτρα την ημέρα.

2) Γεμίστε το ντουλάπι σας με υγιεινά τρόφιμα

 • Μάθετε να τρώτε αληθινό φαγητό όπως είναι τα αυγά, το κρέας και τα μη αμυλούχα λαχανικά. Σε αντίθεση με ό,τι ακούτε εδώ και δεκαετίες, αυτά είναι πολύ καλά για σας!
 • Εάν πρέπει να φάτε κάποιο σνακ, επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά (τρόφιμα που περιέχουν λάδι καρύδας, καρύδια, αβοκάντο κλπ.)
 • Μην φοβάστε το κορεσμένο λίπος και χρησιμοποιήστε το για μαγείρεμα (λάδι καρύδας, βούτυρο, λαρδί, ζωικό λίπος) – αλλά μη τρώτε κάθε μέρα τηγανιτά φαγητά.
 • Αποφύγετε όλα τα επεξεργασμένα φυτικά έλαια, την μαργαρίνη, τα υδρογονωμένα και μερικώς υδρογονωμένα έλαια, τα τρανς λιπαρά, το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο.
 • Αποφύγετε το γάλα (έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες) – χρησιμοποιήστε κρέμα γάλακτος ή κρέμ φρες αντ’ αυτού.

3) Αυξήστε την πρόσληψη ηλεκτρολυτών (νάτριο, μαγνήσιο και κάλιο)

Η κετονική διατροφή, όπως κάθε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, είναι διουρητική.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία ηλεκτρολυτών στο σώμα σας, το οποίο μπορεί να σας κάνει να νιώσετε άσχημα αρχικά.

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή και ως κέτο – γρίπη (keto-flu), όμως μπορεί πολύ εύκολα να προληφθεί αν απλώς φροντίσετε να λάβετε περισσότερους ηλεκτρολύτες είτε από την τροφή σας είτε από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Για περισσότερο κάλιο συνίσταται να φάτε αβοκάντο, μανιτάρια και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός.

Ηλεκτρολύτες

Επίσης, στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, μπορείτε να βρείτε αλάτι για υπερτασικούς, το οποίο είναι βασικά χλωριούχο κάλιο και το οποίο καλό θα ήταν να καταναλώνετε καθημερινά.

Το μαγνήσιο είναι λίγο πιο δύσκολο να το καταναλώσετε μέσω της τροφής σε μια κετονική διατροφή, αλλά επειδή γενικά είναι σε έλλειψη σχεδόν πάντα στον οργανισμό ό,τι διατροφή κι αν κάνετε και δεν έχει παρενέργειες η παραπάνω κατανάλωση του (πλην της τυχόν καθαρτικής δράσης του), συνίσταται η λήψη συμπληρώματος magnesium citrate.

Και φυσικά μη φοβάστε να χρησιμοποιήσετε αλάτι – το καλύτερο είναι το φυσικό θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου. 8 – 12 γρ ανά ημέρα είναι η συνιστώμενη δόση.

4) Έχετε το νου σας για κρυμμένους υδατάνθρακες και ανθυγιεινά συστατικά

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε και αποφεύγετε τους κρυμμένους υδατάνθρακες και την κρυμμένη ζάχαρη .

Υπάρχουν τουλάχιστον 60 διαφορετικές ονομασίες για ουσίες που ομοιάζουν ή είναι ζάχαρη (μαλτιτόλη, σορβιτόλη, μελάσσα, μέλι, σιρόπι αγαύης, σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη καρύδας, σουκρόζη, σακχαρόζη, φρουκτόζη, μαλτόζη, σιρόπι ρυζιού κ.λπ.).

Όσο κι αν κάποιος προσπαθεί να σας πείσει πως όλες αυτές οι ουσίες είναι καλύτερες από την ζάχαρη, η αλήθεια είναι πως το σώμα σας δεν μπορεί επί της ουσίας να καταλάβει διαφορά!

Κρυμμένοι υδατάνθρακες

Οπότε πλην συγκεκριμένων φυσικών γλυκαντικών (συγκεκριμένα στέβιας, ερυθριτόλης και ξυλιτόλης), το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να αποφύγετε εντελώς όλες αυτές τις ουσίες.

Συνίσταται να αποφύγετε και όλα τα περιττά πρόσθετα, τα συντηρητικά, τις χρωστικές, καθώς και τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (ασπαρτάμη κλπ). Αυτά θα μπορούσαν να βρεθούν ακόμη και σε τσίχλες, οπότε θέλει προσοχή.

Γενικά προτιμάτε να καταναλώνετε τα τρόφιμα όσο πιο ολόκληρα και λιγότερο επεξεργασμένα είναι δυνατόν.

Αποφύγετε επίσης οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ως «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» ή «χωρίς λιπαρά», αφού αυτό έχει συνήθως τεχνητά πρόσθετα και επιπλέον υδατάνθρακες για να εξακολουθεί να έχει γεύση. Δεν προκαλεί συνήθως αίσθημα κορεσμού κι έτσι ξαναπεινάτε ύστερα από λίγο.

Προσοχή στα φάρμακα (αντιβηχικά σιρόπια, σταγόνες και πολλά άλλα): πολλά περιέχουν ζάχαρη!

5) Σχεδιάστε το τι θα φάτε εκ των προτέρων για να αποφύγετε τα “ατυχήματα”

Για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, θα πρέπει να προγραμματίσετε τη διατροφή σας εκ των προτέρων, ειδικά αν τώρα ξεκινάτε. Εδώ είναι μερικές συμβουλές πριν ξεκινήσετε:

 • Ξεφορτωθείτε ό,τι δεν επιτρέπεται: αλεύρι, ζάχαρη και ζαχαρούχα σνακ, ψωμί, επεξεργασμένα τρόφιμα, όσπρια, δημητριακά κλπ για να αποφύγετε τον πειρασμό.
 • Για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, έχετε πάντα βραστά αυγά και μαγειρεμένο κρέας έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή για ένα γρήγορο σνακ.
 • Επιλέξτε οικονομικά, αλλά λιπαρά κομμάτια κρέατος (πανσέτες, φτερούγες, κότσι, κιμάς λάπα, μοσχαρίσια ουρά, μπέικον, αρνί) και ψήστε τα στον φούρνο σε ποσότητα μέσα στο σαββατοκύριακο.
 • Πλύνετε επίσης τα λαχανικά και σκουπίστε τα, ώστε να τα έχετε έτοιμα προς χρήση μέσα στην εβδομάδα.
 • Μην πετάξετε την πέτσα όπου υπάρχει, δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αποφύγετε πλέον και το ίδιο ισχύει και για όποιο ορατό λίπος!
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα κετο-φιλικά τρόφιμα στο χέρι (αυγά, αβοκάντο, μη-αμυλούχα λαχανικά, κρέας, τυρί, ξηρούς καρπούς).
 • Αν είστε γλυκατζήδες, αγοράστε άμεσα κάποιο από τα επιτρεπόμενα γλυκαντικά (στέβια και ερυθριτόλη), καθώς και αλεύρι αμυγδάλου και καρύδας, ώστε να μπορείτε να φτιάξετε μια πληθώρα γλυκών για να έχετε – ναι, η διατροφή αυτή σας επιτρέπει να χάσετε κιλά, ενώ τρώτε γλυκά!

Γενικά αν κάνετε υπομονή τις πρώτες ημέρες, πολύ σύντομα θα νιώσετε καλύτερα από ποτέ και γεμάτοι ενέργεια! Μπορεί να μοιάζει βουνό αρχικά, αλλά όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο φυσικά θα το αισθάνεστε.

Πραγματικά αξίζει να το προσπαθήσετε, αφού πέρα από την όποια απώλεια βάρους, θα κάνετε απεριόριστο καλό στην υγεία σας και θα εξασφαλίσετε πως θα ζήσετε πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα!

73 σκέψεις για το “Κετονική Διατροφή (Ketogenic Diet) – Όλα Όσα Θέλετε Να Ξέρετε”

 1. Πώς υπολογίζεται το 70% σε λίπος αν είσαι αρχάριος??Κ η πρωτεΐνη αντίστοιχα??Στα πρώτα βήματα είμαι κ προσπαθώ να καταλάβω…Καλύτερα να μαγειρέψω με βούτυρο ή λάδι??

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Νάσια. Μην αγχώνεσαι ιδιαίτερα με τα ποσοστά. Το ζήτημα είναι να κρατάς τους υδατάνθρακες κάτω από 25 γραμμάρια την ημέρα και να τρως όσο μπορείς πιο λίπαρές τροφές. Συνήθως τα ποσοστά προσαρμόζονται μόνα τους. Αν προσθέσεις λάδι καρύδας (στον καφέ σου για παράδειγμα), τότε σχεδόν σίγουρα θα είσαι μια χαρά.

   Μαγείρεψε με ό,τι θέλεις, ανάλογα με το γούστο σου. Εγώ προτιμώ το ζωικό βούτυρο και αποφεύγω τα φυτικά λιπαρά γενικότερα.

   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μην ακολουθήσεις τον συγκεκριμένο τρόπο διατροφής, αν δεν μελετήσεις καλά πρώτα!

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σο Ειρήνη. Ναι. Το βούτυρο αμυγδάλου είναι μια πολύ καλή επιλογή, αρκεί βέβαια να μην έχει κάτι πρόσφθετο που να προσθέτει υδατάνθρακες.

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Νικόλα. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες στη συσκευασία. Ακόμα και αν σου προτείνει κάποιος την δοσολογία, εσύ θα έχεις τον νου σου στο μπουκαλάκι. Εκεί δίνει κάθε φορά η εταιρία τις σωστές κατευθύνσεις.

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Μαρία. Το ταχίνι (με μέτρο) είναι ΟΚ. Φυστικοβουτυρο παρομοίως και ανάλογα τον άνθρωπο. Εμένα ας πούμε μου καταστρέφει τα πάντα. Η βρώμη, με τίποτα!

 2. Καλησπερα σας. Θα ηθελα να ρωτησω οσπρια απαγορευονται? Γιατι νομιζω πως ανηκουν στις φυτικες πρωτεινες..
  Και κατι ακομα παρακαλω..με το αλκοολ τι γινεται? Κομμενο μαχαιρι??

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Δέσποινα. Ναι. Τα όσπρια απαγορεύονται επειδή έχουν άμυλο και υδατάνθρακες. Πρωτείνες θέλεις τις ζωικές. Σε μικρή ποσότητα. Σχετικά με το αλκοόλ, η προσωπική μου εμπειρία δείχνει ότι ειναι καλύτερα να το αποφύγεις εντελώς στην αρχή, και μετά με μέτρο, επειδή θα σου φαίνονται ολα τα ποτά πιο δυνατά και θα σου καθυστερούν τα αποτελέσματα. Σε καμία περίπτωση μην προτιμάς μπύρα και ενώ το κρασί είναι σχετικά εντάξει σε μικρές ποσότητες, τα καθαρά ποτά είναι τα καλύτερα. Ουίσκι, βότκα, τεκίλα, τσίπουρο… Σε γενικές γραμμές είναι καλό να το αποφύγεις, αλλά δεν τρέχει και τίποτα σε βάθος χρόνου. Μείνε μακριά του όμως στην αρχή. (Επαναλαμβάνω, από προσωπική μου εμπειρία).

 3. Γεια σας. Μόλις άρχισα την κετονική δίαιτα, θέλω να χάσω πολλά κιλά και ελπίζω να δουλέψει. Το υπέροχο είναι ότι δεν έχω λιγούρες να φάω ούτε γλυκά ούτε φαγητά, νιώθω χορτάτη και έχω πολλή ενέργεια (ξυπνάω νωρίτερα), παρότι την έχω ξεκινήσει μόλις μερικές μέρες. Θα ήθελα να ρωτήσω: ζάχαρη από καρύδα μπορώ να χρησιμοποιήσω; Γιατί είδα ότι τα άλλα προϊόντα της καρύδας (γάλα, αλεύρι, λάδι) επιτρέπονται.

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Μαρία. Για να γλυκαθείς… Μια πολύ καλή λύση είναι η ερυθριτόλη, κυρίως σε μαγειρέματα και για τον καφέ σου ψηφίζω υγρή στέβια από το σούπερ μάρκετ. Πίστεψε με. Θα την λατρέψεις.

   Η ζάχαρη καρύδας, είναι και πάλι ζάχαρη. Δεν υπάρχει λόγος να ασχολείσαι μαζί της. Επίσης, μην εμπιστεύεσαι και πολύ το γάλα καρύδας, λόγω του ότι έχει κάποιους λίγους υδατάνθρακες, αλλά και ελάχιστο λίπος, κάτι που σου χαλάει τις αναλογίες λίπους-πρωτεϊνών-υδατανθράκων.

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο μέχρι τώρα Έλενα. Αντιθέτως, υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να επιδεινώθηκε η κατάσταση. Και πάλι όμως δεν μπορεί να απαντήσει κανείς με σιγουριά. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι να ρωτήσεις τον γιατρό σου, σχετικά με το αν σου επιτρέπει να κάνεις διατροφή με υψηλά ποσοστά λίπους.

 4. καλησπερα,επιτρεπονται ολα τα ινωδη λαχανικα στη διαιτα κετο;επισης πιπεριες,ολα τα χρωματα,μπαχαρικα,ταχινι; Υπαρχει καπου μια λιστα;

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Cristina. Τα ινώδη λαχανικά είναι αυτά που θα σε χορτάσουν στην περίπτωση μας. Επιτρέπονται και προσωπικά τα προτιμώ με ατέλειωτο ελαιόλαδο. Οι πιπεριές επίσης είναι οκ, όπως και τα μπαχαρικά. Το ταχίνι είναι σχεδόν οκ, όμως δεν λειτουργεί σε όλους το ίδιο. Σύντομα θα έχουμε λίστα με όλες τις πληροφορίες.

 5. Γειά σας. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την δίαιτα. Είμαι 17 χρονών και τώρα θα πάω Γ λυκείου. Από πάντα ήμουν τροφαντο παιδάκι αλλά όχι υπερβολικα. Είμαι 1.73 σε ύψος και περίπου 96 κιλά με αποτέλεσμα να έχω απλά κοιλίτσα και μπούτια. Ενδιαφέρομαι για αυτή την δίαιτα με σκοπό να καταφέρω να χάσω λίγα κιλά μιας και είμαι σε μια ηλικία που εύκολα φτιάχνεις σώμα γιαυτό θα ήθελα να ρωτήσω μήπως πρέπει να προσέξω κάτι παραπάνω επειδή πάω σχολειο και φροντιστήριο καθημερινά που σημαίνει ότι χρειάζεται αρκετη ενέργεια. Και επίσης είμαι άτομο που πίνει αρκετό γάλα και το προτιμώ ιδιαίτερα τι πρέπει να κάνω? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Αναστασία. Σε αυτή την περίοδο (των εξετάσεων ας πούμε), μην κάνεις δραστικές αλλαγές στην διατροφή σου. Φρόντισε τις υποθέσεις σου και κοίταξε να ευχαριστηθείς το καλοκαίρι σου. Σου αξίζει.

   Πάρε τον χρόνο σου και άρχισε να διαβάζεις σχετικά με διατροφές με χαμηλούς υδατάνθρακες. Οταν έρθει η ώρα, θα ξέρεις τί πρέπει να κάνεις (ετοιμάζω και κάτι που θα βοηθήσει, αλλά είναι νωρίς ακόμα). Κράτα μια προσωρινή διατροφή όπου θα τρως “λίγο από όλα” και θα κάνεις τα μπάνια σου και όταν νιώσεις έτοιμη, κάνεις το μεγάλο βήμα.

 6. Καλησπερα και απο μενα. Eγω ειμαι απο Κυπρο και δεν γνωριζω καποιον που να μπορει να με καθοδηγησει για τη συγκεκριμμενη διατροφη και δυστυχως εχω πολλα να αποβαλω.
  εχετε καποιον υποψην σας που μπορει να με βοηθησει?

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Καλημέρα Φανη. Πολύ σύντομα θα γράφω σε μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στην κετογονική διατροφή. Θα έχουμε όλες τις απαντήσεις εκεί.

 7. Μου αρεσει πολυ το ghee και το χρησιμοποιώ πολυ στο μαγείρεμα για περισσότερη γεύση αντί για ελαιόλαδο. Επιτρέπεται στην keto diet?

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Λένια. Είναι πάρα πολύ καλή επιλογή. Μην το φοβάσαι. Δοκίμασε το και στον καφέ σου κάποια στιγμή..!

 8. Γειά σας! Ξεκίνησα κετογονική δίαιτα εδώ και δύο βδομάδες σχεδόν και δεν έχω χάσει κιλό. .
  Τα γεύματα μου είναι τρία την ημέρα. .με κρέας βοδινό τα περισσότερα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. .με ξηρούς καρπούς. .Δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει. .

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Ολυμπία. Είναι σημαντικό να μελετήσεις καλά πριν ακολουθήσεις την συγκεκριμένη διατροφή. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάς το λίπος που τρως πάνω από 70%. Το βοδινό για παράδειγμα, είναι φουλ πρωτεΐνη με πολύ χαμηλά λιπαρά. Η βάση σου πρέπει να είναι τα κομμάτια του χοιρινού με το περισσότερο λίπος. Η σπάλα (πανσέτα) δηλαδή είναι η καλύτερη επιλογή.

   Οπωσδήποτε πάρε στο σπίτι σου λάδι καρύδας και μάθε να το χρησιμοποιείς παντού (και κυρίως στον καφέ σου μαζί με βούτυρο!). Δεν σου γράφω περισσότερα σχετικά. Διάβασε το blog της Κωνσταντίνας για επιλογές και πληροφορίες.

   Ψάξε λίγο περισσότερο και κυρίως στα ποσοστά του λίπους. Όσο μαθαίνεις, θα έχεις αποτελέσματα. Καλή συνέχεια!

   1. Γειά σε όλους Άρχισα την κετο εδώ και δέκα μέρες, και έχω χάσει τέσσερα κιλα,καθως και αρκετούς πόντους, κυρίως από την κοιλιά. Αυτό που με ανησυχεί είναι μήπως επιβαρύνει το συκώτι. Πήρα λοιπόν ένα συμπλήρωμα διατροφής που βοήθα το συκώτι να μεταβολισει τα λίπη. Μήπως αυτό θα επηρεάσει την δίαιτα αρνητικά? Επίσης θέλω να σας πω ότι ενώ υποφέρω από ημικρανίες και πονοκεφάλους το λίγο αυτό διάστημα δεν είχα καθόλου!

    1. Γιώργος Καρτάλιας

     Γεια σου Αθανασία. Χαίρομαι που έχεις τέτοια αποτελέσματα στην υγεία σου. Δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι ένα τέτοιο συμπλήρωμα. Αν το θέλεις όμως, και έχεις σιγουρευτεί ότι ακολουθείς σωστά τις οδηγίες, έχεις συμβουλευτεί ίσως τον γιατρό σου κλπ. την απάντηση την έχεις δώσει μόνη σου. Έχεις χάσει τέσσερα κιλά. Προφανώς αυτό που κάνεις έχει αποτελέσματα.

     1. Σε ευχαριστώ! Ακολουθώ την Κέτο ένα μήνα τώρα, και νιώθω πολύ καλά. Δεν έχω πια εκείνη την έντονη επιθυμία για γλυκά. Πρόκειται μάλιστα να κάνω γενικές εξετάσεις και θέλω πολύ να δω τα αποτελέσματα ,τις τιμές του σακχάρου που ήταν αυξημένες αλλά και τις χοληστερίνης που ήταν οκ.Αν είναι όλα εντάξει σκέφτομαι ότι θα μου άρεσε να ακολουθήσω για καιρό αυτή τη διατροφή.

     2. Γιώργος Καρτάλιας

      Χαίρομαι πολύ για εσένα Αθανασία! Μπορείς να το κάνεις τρόπο ζωής, όπως κι εγώ. Περίμενε τα αποτελέσματα των εξετάσεων σου και θα κρίνεις ανάλογα.

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Αντριάνα. Υπάρχει μεγάλος διχασμός στο θέμα, αλλά ταυτόχρονα μελέτες και φυσικά πραγματικές μαρτυρίες ανθρώπων (όπως κι εγώ), που έχουν βελτιώσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους. Το σώμα κρατά ή δημιουργεί την χοληστερίνη που χρειάζεται, άσχετα από το πόσο λίπος τρως. Προσοχή! Πρέπει να γνωρίζεις καλά τι κάνεις, για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων.

    1. Γιώργος Καρτάλιας

     Ναι Κωνσταντίνε. Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές είναι το ίδιο πράγμα. Ίσως κατά τόπους να αλλάζει λίγο η διαδικασία βέβαια.

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Καλημέρα Εύα. Είναι σχεδόν έτοιμη μια ιστοσελίδα στην οποία συμμετέχω και έχω όλες τις πληροφορίες αναλυτικότατα εκεί.

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Μαίρη. Πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικούς και αντίθετους κόσμους..! Ο ένας, τρώει ακριβώς αυτό που απαγορεύει ο άλλος.

  2. Κωνσταντίνα Πετρίδη - Αποστολοπούλου

   Μάλλον απαντώ πολύ καθυστερημένα, αλλά μπορείτε να την κάνετε και φυτοφαγικά.

 9. Καλησπέρα σας. Είμαι σε διαλειμματική νηστεία εδώ και ένα μήνα και νιώθω ήδη υπέροχα αν προσπεράσω την πρώτη εβδομάδα προσαρμογής. Σκέφτομαι να την συνδυάσω με κετονική. Είμαι 41 ετών. Ύψος 1.88, βάρος 88 και ποσοστό λίπους 14% σύμφωνα με πρόσφατο dexa. Γυμνάζομαι αρκετά μέσα στην εβδομάδα. Ενδείκνυται η κετονική δίαιτα για αύξηση μυϊκής μάζας ή απευθύνεται αποκλειστικά για ανθρώπους που θέλουν να χάσουν λίπος και βάρος;;;

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Μάνο. Συνήθως αναφερόμαστε στην “Standard Keto Diet”. Αν την καταλάβεις πολύ καλά και την ακολουθήσεις για καιρό, ώστε να έχει προσαρμοστεί το σώμα σου και να ξέρεις τι κάνεις, υπάρχουν οι επιλογές “Cyclical Ketogenic Diet” όπου μια φορά την εβδομάδα κάνεις υπερφόρτωση σε υδατάνθρακες και εξαντλείς τα αποθέματα στο υπόλοιπο της, και η “Targeted Keto Diet” ή “TCD”, στην οποία καταναλώνεις υδατάνθρακες πριν και μετά την προπόνηση σου.

   Έχω ακολουθήσει την δεύτερη, ακριβώς και μόνο επειδή έχω κι εγώ αυτή την παλιά πεποίθηση, ότι για να βάλεις όγκο όταν γυμνάζεσαι με βάρη, χρειάζεσαι υδατάνθρακες. Έπαιρνα γλυκόζη ή “δεξτρόζη” αν προτιμάς (!) πριν και μετά (μαζί με πρωτεΐνη) την προπόνηση. Σκοπός μου ήταν να ανεβάσω την απόδοση λόγω της έκρηξης των υδατανθράκων και να επιταχύνω την ανάρρωση.

   Αν τα πηγαίνεις καλά με τα αγγλικά, προτείνω να κάνεις μια αναζήτηση. Θα βρεις πληθώρα πληροφοριών. Πρόσεξε μόνο να κάνεις τουλάχιστον για μερικούς μήνες, την “κανονική” κέτο, ώστε να έχει προσαρμοστεί το σώμα σου, αλλιώς θα χάσεις τον έλεγχο και θα ταλαιπωρηθείς. Μην προχωρήσεις αν δεν διαβάσεις πολύ καλά πώς λειτουργεί όλο αυτό.

 10. Καλησπέρα! Ήθελα παρακαλώ να με διαφωτίσετε σε ένα σημείο. Έχω ξεκινήσει μια παρόμοια διατροφή με μόνη διαφορά ότι δεν περιέχει αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και τυρί. Την είχα κάνει πριν 4 χρόνια με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όμως χρησιμοποιώ στο μαγείρεμα καρυ και μουστάρδα τύπου Dijon που δεν έχει ζάχαρη, γιατί νοστιμεύουν πολύ το κρέας. Γνωρίζετε αν αυτό είναι σωστό για μια κετογονική διατροφή???

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου μαρία. Προσωπικά, λαυτρεύω μουσταρδίτσα στο κρέας μου. Μια χαρά σε βρίσκω. Εύχομαι να έχεις γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 11. Λουκαδάκη Μαρία

  Κάνω κετογονική ενάμιση μήνα περίπου,έχω χάσει σχεδόν 2 κιλά και κάποιους πόντους..έχω αρχίσει να απελπίζομαι…δεν ξέρω τί κάνω λάθος!!! κατά κανόνα,χάνω πολύ πιο γρήγορα

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Μαρία. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν δυο πιθανότητες. Να μην ελέγχεις σωστά τους (κρυμμένους) υδατάνθρακες σου ή να έχεις ένα μικρό plateau. Συνέχισε αυτό που κάνεις και αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να μελετήσεις την διατροφή σου καλύτερα. Δώσε βάρος στους πόντους και όχι στα κιλά.

 12. ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

  καλησπερα, που θα μπορουσα να μαθω περισσοτερα για την διαιτα κετο; δηλαδη τι επιτρεπεται κ τι οχι; αναλυτικα; ευχαριστω

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Σπυριδούλα. Ετοιμάζω συνεργασία μια μια ιστοσελίδα αποκλειστικά για την Kedo διατροφή. Προσεχώς!

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Βιβιάννα. Σε γενικές γραμμές, αποφεύγουμε το γάλα σόγιας. Η κρέμα γάλακτος μπορεί να γίνει πολύ καλή φίλη σου!

   1. Καλησπέρα σας!!!
    Το αλκοόλ επιτρέπεται;;;
    Και εννοώ λευκό κρασί ουίσκι βότκα τσίπουρο;;;
    Στο παρελθόν που την είχα κάνει με παρακολούθηση και τεστ κετο…..επιτρεπόταν!!
    Ευχαριστώ!!!

    1. Γιώργος Καρτάλιας

     Γεια σου Ναυσικά. Επίσημα, επιτρέπονται σε λογικές ποσότητες τα “καθαρά” ποτά. Τσίπουρο, βότκα, ουίσκι, τεκίλα, ρούμι. Απαγορεύονται αυστηρά τα κοκτέιλ και η μπύρα και αν το ψάξεις καλά, ίσως καμιά φορά να μπορείς να παρεκκλίνεις με κρασί (μην νομίζεις ότι το λευκό έχει λιγότερους υδατάνθρακες).

     Καταλαβαίνω ότι θα ήθελες να σου πω ένα τεράστιο “επάνω του και μη φοβάσαι τίποτα”, όμως αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δεις πώς λειτουργεί σε εσένα. Κάποιοι το δέχονται χωρίς προβλήματα και απλά σταματούν να χάνουν για λίγο, αλλά δεν χάνουν την κέτωση, κάποιοι άλλοι υποφέρουν.

     Στους δεύτερους είμαι κι εγώ. Αν πιώ κάτι όσο βρίσκομαι σε κέτωση, με πειράζει απίστευτα, νιώθω άσχημα και χρειάζομαι αρκετές μέρες για να πάρει το σύστημα μου πάλι μπροστά. Δεν αξίζει τον κόπο. Εσύ ψάξε το, αλλά ποτέ τις πρώτες ημέρες (δεν θα σε αφήσει να πετύχεις κέτωση και θα ταλαιπωρηθείς) και όχι συχνά (γιατί τους ίδιους λόγους).

  1. Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου - Πετριδη

   Καλησπέρα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου γιατί όλη η διαδικασία γίνεται και τηλεφωνικά. Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να μου στείλετε mail στο [email protected] για να σας ενημερώσω για την διαδικασία!

 13. Γιώργο καλησπέρα και Ευχαριστω για τις χρήσιμες πληροφορίες! Κανω την διατροφη αυτη και νιώθω πολυ καλα! Απλώς χάνω πολυ αργά (700 γραμ την βδομάδα)! Εχω ταλαιπωρήσει τον οργανισμό μου με υποθερμιδικες διαιτες και ίσως ειναι θέμα χρόνου το να με εμπιστευτεί ξανά και να χάσω με περισσότερες θερμίδες; καλα δεν κανω και δεν τις μειώνω; γνωμονας μου ειναι η πείνα και το πως αίσθανομαι. Επίσης το θέμα μου ειναι οι ξηροί καρποί που δεν μπορω να φάω μόνο 15 η 10 η 5! Αν φάω εναν θα φάω όλο το σακουλάκι! Αυτά! Θα ήθελα τη γνώμη και τη βοήθεια σου να εισαι καλα !

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Μαλού! 700 γραμμάρια την εβδομάδα είναι μια πάρα πολύ καλή απόδοση, ακόμα και όταν θεωρείται το μέγιστο σου και όχι όταν έχεις χάσει τον αρχικό σου ρυθμό. Μην σε προβληματίζει λοιπόν. Σίγουρα κάτι κάνεις καλά. Συνέχισε έτσι.

   Οταν κάνεις κετογενική διατροφή, δεν έχουν σημασία οι θερμίδες (αν δεν κάνεις υπερβολές) συνήθως και σίγουρα δεν χρειάζεται να τις μειώνεις δραματικά. Ο περισσότερος κόσμος μάλιστα, δεν τις μετράει καν. Το σημαντικότερο είναι αυτό που ανέφερες. Η πείνα και το πώς αισθάνεσαι είναι αυτά που καθορίζουν το πόσο θα τρως!

   Όσο για τους ξηρούς καρπούς… Μην τους τρως αν έχεις τέτοια θέματα! Μου συμβαίνει κι εμένα αυτό που περιγράφεις και απλά αποφεύγω να τους βάλω στο στόμα μου. Σημειώνω, ότι μερικοί από αυτούς όπως τα αμύγδαλα, δεν σου χαλάνε την δίαιτα (στην δική μου περίπτωση, τα φιστίκια μου έκαναν ζημιά).

  2. Μαλού σε χαιρετώ. Θα μπορούσες να μας περιγράψεις τι ακολουθείς με αυτή τη διατροφή; τι τρως για πρωινό, για σνακ, γεύμα…

   1. Γιώργος Καρτάλιας

    Να σημειώσω εδώ, ότι προσωπικά κυνηγώ το λίπος σε κάθε του μορφή. Οι πρωτεΐνες ακολουθούν μόνες τους. Τρώω όποτε πεινάω, χωρίς να έχω πρωινά, δεκατιανά κλπ.

 14. Καλημέρα,
  θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι ασφαλής η διατροφή αυτή για ατόμα που έχουν κάνει θυρεοειδεκτομή (καρκίνος θυροειδή). Μετά από χρόνια προσπαθειων απώλειας βάρους με υποθυροειδισμό χωρίς αποτέλεσμα, και αφού προχώρησα σε ολικη αφαίρεση του θυροειδή πριν απο 1 1/2 χρόνο περιπου και θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, “κερδίζοντάς” άλλα 10 κιλά στα ήδη 80 κιλά μου αποφασισα να ξεκινησω αυτή την διατροφή. Επιτελους βλέπω τα κιλά να φεύγουν, έχει εξαφανιστεί η λιγουρα για γλυκά και η ενέργειά μου έχει επανέλθει πλήρως. Νοιώθω πραγματικά πολύ καλύτερα απλώς αναρωτιέμαι αν είναι ασφαλής η διατροφή αυτή.
  Ευχαριστώ!

  1. Κωνσταντίνα Πετρίδη Αποστολοπουλου

   Η διατροφή αυτή είναι απολυτως ασφαλής και συστήνεται τόσο σε περιπτώσεις υποθυροειδισμού, όσο και σε περιπτώσεις καρκίνου. Για την ακρίβεια είναι ίσως η πιο αντικαρκινική διατροφή που υπάρχει, αφού μειώνει την γλυκόζη του αίματος και σχεδόν η πλειοψηφία των καρκινικών κυττάρων τρέφεται με γλυκόζη.

   Οπότε μην ανησυχείτε για κάτι, καλή συνέχεια!

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Χαρά. Το γάλα αμυγδάλου είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, αρκεί βέβαια να μην περιέχει πρόσθετη ζάχαρη ή κάτι τέτοιο.

  2. Χαρά, μια προσωπική συμβουλή για το γάλα αμυγδάλου που με βοήθησε και μένα πολύ. αυτό του εμπορίου έχει πολλά συντηρητικά!! μπορείς πανεύκολα να το φτιάξεις στον αποχυμωτή ή το μούλτι (υπάρχουν συνταγές στο διαδίκτυο και σε ωμοφαγικές ομάδες).

 15. Μπορώ να ρωτήσω κάτι για την κετο; Με ενδιαφέρει πολύ αλλά έχω διαβάσει ότι είναι επιβαρυντικη για το συκώτι. Ισχύει; Γιατί έχω διαβάσει κ για αθλητες που ακολουθούν κετο διατροφή κ παίρνουν συμπληρώματα για το συκώτι τους. Είναι απαραίτητο;

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Ιωάννα. Οι αθλητές δεν χάνουν ευκαιρία να πάρουν κάποιο συμπλήρωμα. Ειλικρινά, μερικές φορές νομίζω ότι ποτέ δεν πίνουν σκέτο νερό. Το έχω ζήσει ο ίδιος και ξέρω ότι κάποια στιγμή χάνεται ο έλεγχος και θέλεις πάντα κάτι να “συμπληρώνεις”.

   Η keto diet είναι μια δίαιτα που έχει ορκισμένους φίλους, αλλά και εχθρούς, τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στον απλό κόσμο που προσπαθεί να χάσει βάρος. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να πάρω επίσημα θέση δημόσια, γιατί δεν είμαι γιατρός, αλλά ακόμα και αν ήμουν, κάποιος συνάδελφος μου θα μπορούσε άνετα να διαφωνήσει (με στοιχεία) μαζί μου.

   Αυτό που μπορώ να καταθέσω, είναι το ότι αν κάποιος θέλει απλά να χάσει βάρος, μπορεί να την ακολουθήσει για λίγους μήνες και να συνεχίσει με μια προσεγμένη διατροφή, χωρίς να επιβαρύνει το σώμα του στην περίπτωση που έχει κάποια ευαισθησία. Βλέπεις, ακόμα και η πιο αθώα δίαιτα μπορεί σε κάποιους να δημιουργήσει προβλήματα (δυσανεξίες, αλλεργίες κλπ) και χρειάζεται προσοχή όταν μιλάμε γενικά για κάτι τέτοιο.

   Χιλιάδες κόσμος ακολουθεί την keto, κυρίως για να βελτιώσει την υγεία του, αλλά σίγουρα και για να χάσει βάρος. Αν δεν υπάρχει κάποιο ιστορικό ή χρόνια πάθηση, θεωρώ πώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, απλά καλό είναι να είναι κανείς προσεκτικός για τους λόγους που σου ανέφερα.

 16. Κωνσταντίνα Αποστολοπουλου

  Καταρχάς να ζητήσω συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά το πρόγραμμά μου είναι λίγο πιεσμένο τελευταία.

  Γενικά η διατροφή χαμηλών υδατάνθρακων κι ειδικά η κετογενική διατροφή θεωρείται πως βοηθά πολύ με την διπολική διαταράχη, την κατάθλιψη και γενικά την διάθεση (περα από το περιττό βαρος και γενικά την υγεία).

  Φυσικά θα χρειαστεί να συνεχίσει να σε παρακολουθεί ο ιατρός σου, αλλά έχω διαβάσει αρκετές περπτώσεις ανθρώπων που είδαν μεγάλη βελτίωση στα συμπτώματά τους μετά από τέτοιου είδους αλλαγη διατροφής. Κάθε οργανισμός βέβαια είναι διαφορετικός, αλλά στην θέση σου θα το δοκίμαζα.

  Αν τα αγγλικά σου είναι καλά, μπορώ να σε παραπέμψω σε υλικό και επιστημονικά άρθρα να διαβάσεις, αν και τα περισσότερα είναι κυρίως σε θεωρητικό επίπεδο ακόμα. Όμως υπάρχουν και πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που δηλωνουν πως βοηθήθηκαν πολυ.

  Εύχομαι ό,τι καλύτερο, για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση, είμαι στην διάθεσή σου!

 17. Παίρνω το zalasta 2,5 mg ,debakin chrono 2 των 500 και ladose τα παίρνω εδώ και 12 χρόνια με διακοπές. Δηλαδή ξεκίνησα με syprexa των 20 αφού γέννησα την κόρη μου και έπαθα επιλόγχιο τα σταμάτησα για ένα χρόνο όμως ξαναέπαθα αυτή τη φορά διπολική διαταραχή. Μετά από τρία περίπου χρόνια τα ξανασταμάτησα όμως ξαναέκανα επεισόδιο μετά από ένα χρόνο και μετά από τότε για 9 περίπου χρόνια τα παίρνω ανελλιπώς. Όταν πρωτοέπαθα το καταθλιπτικό επεισόδιο ζύγιζα 48 κιλά με ύψος 1,55 . Τώρα είμαι 105 κιλά. Έκανα πολλές φορές δίαιτες αλλά δεν τα κατάφερα να χάσω κιλά. Έχανα την πρώτη εβδομάδα και μετά τα παρατούσα. Άλλαξα πολλούς διαιτολόγους. Η κετογονική δίαιτα είναι για την περίπτωσή μου;

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Μαρία. Ζήτησα από την Κωνσταντίνα που έγραψε το άρθρο και γνωρίζει καλά το θέμα, να σου απαντήσει. Θέλω κι εγώ να ακούσω την γνώμη της!

 18. Καλημέρα, σε κάποιο άρθρο αναφέρεται ότι η κυρία Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου, η οποία είναι σύμβουλος διατροφής με ειδίκευση στην κετονική διατροφή διατηρεί γραφείο στο Ελληνικό. Επειδή δεν κατάφερα να βρω διευθυνσή της, μπορεί να μου την παραχωρήσετε? Υπάρχει και μια Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου που διατηρεί γραφείο στην Πάτρα.

  Ευχαριστώ

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Ευαγγελία. Μπορείς να επικοινωνήσεις με την Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου στο 2109625790. Θα σου πει η ίδια λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα έρθεις σε επαφή μαζί της. 🙂

     1. Έχω αρχίσει την συγκεκριμένη διατροφή εδώ και 5 ημέρες. Δεν έχω κάποιον να με καθοδηγήσει και έχω τον φόβο ότι κάνω λάθη. Εδώ διάβασα ότι τρώμε όταν πεινάμε, ενώ κάπου αλλού ότι τρώμε δύο φορές την ημέρα. Μπορεί κάποιος να με ενημερώσει…..ευχαριστώ

     2. Γιώργος Καρτάλιας

      Γεια σου Άννα. Κατά κανόνα (και προσωπική μου προτίμηση), τρως όταν πεινάς ή όποτε θέλεις. Δεν έχεις πρόγραμμα και δεν μετράς μπουκιές (ή μερίδες αν προτιμάς).

   1. Κωνσταντίνα Αποστολοπουλου

    Να ενημερώσω πως λόγω μεταφοράς του γραφείου μου στην περιοχή της Βραυρώνας, θα γίνει αλλαγή τηλεφώνου σύντομα. Συνεπώς αν κάποιος θελει να επικοινωνήσει μαζί μου, ας καλέσει καλύτερα στο 6936660588.
    Ευχαριστώ πολύ!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top