Ωμοφαγία – Η Ωμή Πραγματικότητα Της Διατροφής

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Οι πρώτοι ωμοφάγοι του κόσμου ήταν ο Αδάμ και η Εύα. “Ωμοφαγία” είναι να τρώμε την τροφή μας όπως μας την έδωσε η φύση, άψητη, ζωντανή δηλαδή.

Σήμερα θα γράψω για την ωμοφαγία, επειδή θεωρώ ότι είναι ένα θέμα τοΣύμφωνα με τον κ. Παρασκευά Παπαχρήστο οποίο δεν έχει συζητηθεί όσο θα έπρεπε. Οι λόγοι; Δεν είμαι σίγουρος. Ίσως επειδή πολλοί θεωρούν ότι δεν έχει τα αποτελέσματα που θα ήθελαν.

Ίσως επειδή περιορίζει σημαντικά τις διατροφικές σας επιλογές και πιθανόν να ταλαιπωρηθείτε αν ακολουθήσετε την συγκεκριμένη πρόταση.

Όπως και να έχει, υπάρχουν σίγουρα άτομα τα οποία θα βρουν στην ωμοφαγία το πρόγραμμα που τους εκφράζει και θα δώσουν λύση στα προβλήματα σχετικά με το βάρος ή/και την υγεία τους.

Ωμοφαγία. Πληροφορίες, συμβουλές, συνταγές.

Αφορμή για την αναζήτηση μου σχετικά με την ωμοφαγία, ήταν το άρθρο της κυρίας Αλεξάνδρας Ταμπάκη στο e-diatrofi.org, με τίτλο Η Ωμή Πλευρά Της Διατροφής.

Όλα ξεκίνησαν όταν το μάτι μου έπεσε εκεί που γράφει ότι το μαγείρεμα καταστρέφει τα ένζυμα των τροφών που βοηθάνε στην πέψη και στην απορρόφηση τους και μειώνει την θρεπτική τους αξία.

Πριν Ξεκινήσουμε…

Θέλω να σημειώσω ότι διαφωνώ κάθετα με την συγκεκριμένη διατροφή. Δεν θα αναφέρω τους λόγους ακόμα γιατί θέλω να σας παρουσιάσω την ωμοφαγία πρώτα. Στο τέλος του άρθρου μου θα πάρω θέση και θα σας δώσω λεπτομέρειες για την άποψη μου.

Τι Είναι Η Ωμοφαγία;

Πρόκειται για μια παραλλαγή της φυτοφαγίας, όπου η πλειοψηφία των τροφών καταναλώνονται ωμές, όπως ακριβώς μας τις προσφέρει η φύση και οι υπόλοιπες αφού προηγηθεί ελάχιστη επεξεργασία τους, π.χ. μουσκεμένες αντί για βρασμένες ή αποξηραμένες σε ειδικό αφυγραντή αντί για ψημένες.

Αν ισχύει το “Είμαστε ό,τι τρώμε”, τότε ας επιλέξουμε τα ψυγεία μας να μοιάζουν περισσότερο με κήπους!

Ουσιαστικά, οι ωμοφάγοι αποκλείουν από τη διατροφή τους τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και τα παράγωγά τους και καταναλώνουν μόνο φυτικές τροφές, κυρίως βιολογικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ρεβίθια, σόγια, δημητριακά και προϊόντα αυτών, φύτρα, φύκια, ελιές, λάδια ψυχρής έκθλιψης, μέλι κ.ά. (Σταύρος Δεδούκος – Womenonly.gr)

Η ωμοφαγία λοιπόν έχει 3 βασικά πλεονεκτήματα:

  1. Μια διατροφή με τουλάχιστον 75% ωμές τροφές προσφέρει ποικίλα πλεονεκτήματα στην υγεία μας, όπως αύξηση της ενέργειας, βελτίωσης της όψης της επιδερμίδας, καλύτερη χώνεψη, απώλεια κιλών και μειώνει την πιθανότητα σοβαρών ασθενειών όπως καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου.
  2. Η ωμή διατροφή περιλαμβάνει λίγα ή καθόλου κορεσμένα λιπαρά, είναι χαμηλή σε νάτριο, υψηλή σε κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και ίνες.
  3. Οι ωμές τροφές αποτελούν και εξαιρετικά αποτοξινωτικά. Διαφορετικοί συνδυασμοί ωμών τροφών, ζωντανών τροφών και χυμών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του εντέρου, του συκωτιού, των νεφρών και της επιδερμίδας.

Βρήκα ένα βίντεο στο οποίο η κυρία Βίκυ Αρβελάκη που επιμελείται την εκπομπή Η Ενδέκατη Ώρα αφιερώνει ένα επεισόδιο στα βασικά σημεία της χορτοφαγικής ωμοφαγίας. Νομίζω ότι αξίζει να το παρακολουθήσετε (είναι 22 λεπτά).

Θέλετε Την Γνώμη Κάποιου Που Την Δοκίμασε;

Η Βίκυ Πασχάλη, βοηθός αρχισυντάκτρια του Shape.gr, ακολούθησε την ωμοφαγική αποτοξίνωση και δημοσίευσε την γνώμη της: «Ποτέ δε σκεφτόμουν τόσο πολύ το φαγητό –προγραμματισμός, προετοιμασία, εκτέλεση–, αλλά πάντα πεινούσα σαν λύκος το βράδυ.

Πραγματικά χρειάζεσαι έναν αποχυμωτή, αλλά δεν είχα σκοπό να κάνω αυτό το έξοδο, ενώ η παρασκευή των συνταγών απαιτεί ακριβά εξωτικά φρούτα.

Τα παράτησα έπειτα από 4 ημέρες, επειδή δε μου άρεσαν οι επιλογές για το μεσημεριανό και το βραδινό – για παράδειγμα, χυμός με σπανάκι, σέλινο και μήλο. Η κοινωνική μου ζωή ήταν ανύπαρκτη.

Δοκίμασε να τρως αβοκάντο και ντομάτα ενώ οι φίλοι σου πίνουν mojito και θα καταλάβεις!»

Ποια Είναι Τα Αρνητικά Σημεία Της Ωμοφαγίας;

  • Δεν είναι κατάλληλη για όλους (π.χ. αθλητές, εγκύους, υπερηλίκους).
  • Αποκλείονται βασικές ομάδες τροφών, δεν καταναλώνονται ζωικά προϊόντα.
  • Μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων.
  • Αν δεν τρως εξισορροπημένα, μπορεί να δημιουργηθούν ελλείψεις απαραίτητων συστατικών (π.χ. σε σίδηρο) και να προκληθούν δυσλειτουργίες (π.χ. αναιμία).
  • Απαιτούνται εμπλουτισμένα προϊόντα (π.χ. με Β12) και ίσως συμπληρώματα διατροφής.
  • Ενδεχομένως, αυξημένο μικροβιακό φορτίο.
  • Πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί μακροχρόνια, χρειάζεται γνώσεις, διατροφική εκπαίδευση και υποστήριξη από ειδικούς.

Η Γνώμη Του Ειδικού

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά Παπαχρήστο, διαιτολόγο-διατροφολόγο (Msc),το θετικό με την τάση αυτή είναι ότι με την πρόσληψη της τροφής σε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένη μορφή, όντως κάποιος λαμβάνει το μέγιστο από τα μικροθρεπτικά συστατικά της, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Το αρνητικό σχετίζεται κυρίως με την ασφάλεια των τροφίμων όσον αφορά τυχόν μικρόβια, τα οποία καταπολεμούνται μέσω της επεξεργασίας, όπως το μαγείρεμα.

Η τροφή σου είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου είναι η τροφή σου. (Ιπποκράτης)

Ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως παιδιά και εγκυμονούσες, καθώς και εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να ακολουθήσουν μια τέτοια διατροφή, διότι υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια λοίμωξη.

Από την άλλη, ακόμα και όσοι επιλέγουν να την υιοθετήσουν, θα πρέπει να παρακολουθούνται για πιθανές διατροφικές ελλείψεις. Αυτό συμβαίνει γιατί το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια είναι τρόφιμα που περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και όχι ένα.

Συνεπώς, η αναπλήρωση αυτών στο σύνολό τους είναι πολύ δύσκολη. Παρότι υπάρχουν οι φυτικές πηγές του σιδήρου, των ω-3 λιπαρών και του ασβεστίου, τίθεται ένα ζήτημα βιοδιαθεσιμότητας, δηλαδή κατά πόσον αυτά απορροφώνται το ίδιο καλά.

Πώς Η Ωμοφαγία Μπορεί Να Βοηθήσει Στο Αδυνάτισμα

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια πόσες θερμίδες θα αποκτηθούν από το σώμα με την κατανάλωση ενός τροφίμου. Αποκτούνται όλες οι θερμίδες που αναγράφονται στην ετικέτα μόνο όταν το τρόφιμο χωνεύεται εντελώς.

Ένα ωμό τρόφιμο μπορεί να αδυνατίζει σε σχέση με ένα επεξεργασμένο έστω κι αν η ετικέτα αναφέρει τις ίδιες θερμίδες. Εάν φάτε αμυλούχα ωμά τρόφιμα, ακόμα και το 50% των κόκκων αμύλου μπορεί να μη χωνευτούν.

Το σώμα σας παίρνει τα δύο τρίτα, ή λιγότερο, του συνόλου των διαθέσιμων θερμίδων. Το υπόλοιπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα βακτήρια του παχέος εντέρου σας.

Ακόμη και όταν τα τρόφιμα είναι μαγειρεμένα, η πέψη τους ποικίλλει.

Το άμυλο γίνεται πιο ανθεκτικό στην πέψη όταν αφήνεται να ψυχθεί και να καθίσει μετά το μαγείρεμα, επειδή κρυσταλλώνεται σε δομές που τα πεπτικά ένζυμα δεν μπορούν εύκολα να διασπάσουν.

Για παράδειγμα, τα μπαγιάτικα τρόφιμα όπως τα μακαρόνια, ή τα κρύα τοστ, δίνουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα ίδια τα τρόφιμα όταν τρώγονται καυτά, ακόμη και αν “τεχνικά” περιέχουν την ίδια ποσότητα αποθηκευμένης ενέργειας. (HealthyLiving.gr)

Σεμινάριο Ωμοφαγίας

Αν μέχρι τώρα σας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον η ωμοφαγία και θέλετε να μάθετε περισσότερα ή ακόμα και να ξεκινήσετε να τρώτε με τον συγκεκριμένο τρόπο, νομίζω ότι το βίντεο που σας βρήκα είναι κάτι που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε.

Η κυρία Φλώρα Παπαδοπούλου έχει κάνει μια καταπληκτική παρουσίαση με απλά λόγια και πολύ χρήσιμες συμβουλές για όλα όσα πρέπει να ξέρετε ώστε να ξεκινήστε την αλλαγή στην διατροφή σας.

Ξεχώρισα από την ιστοσελίδα της κυρίας Παπαδοπούλου (omofagia.gr) δυο σελίδες που θεωρώ ότι μπορείτε να διαβάσετε αν ψάχνετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ωμοφαγία:

  1. Συσκευές και υπηρεσίες
  2. Ενδιαφέρουσες Συνταγές

Η Γνώμη Μου

Τα πράγματα είναι απλά. Θέλετε το ότι έχασα 20 κιλά τρώγοντας τεράστιες ποσότητες λίπους, μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης και ελάχιστες (έως καθόλου) ποσότητες υδατανθράκων;

Θέλετε το ότι θεωρώ ότι ακόμα και αν κάποιος δεν θέλει να χάσει βάρος, το κρέας (μαγειρεμένο βέβαια) πρέπει να είναι βασικό στην διατροφή του;

Ίσως το ότι με βάση τα εκατομμύρια χρόνια που ζούσαμε τρώγοντας ότι μπορούσαμε να συλλέξουμε από τη φύση ή ότι κυνηγούσαμε και σκοτώναμε, οι τροφές που περιλαμβάνει μια ωμοφαγική δίαιτα δεν είναι πάντα τόσο αποδεκτές από το σύστημα μας;

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την πρόσφατη επανεκκίνηση της δίαιτας μου κάντε κλικ εδώ.

Είναι καθαρά προσωπική μου άποψη. Δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να ακολουθήσω ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν θα μπορούσα να το κάνω τρόπο ζωής.

Αν δεν μπορείτε να συνεχίσετε την δίαιτα που διαλέξατε για μια ζωή, με μικρές τροποποιήσεις, τότε βρίσκεστε σε λάθος δρόμο. Πρέπει να βρείτε κάτι που να προσαρμόζεται ανάλογα.

Παλαιολιθικός και πιάτο με ψημένο κοτόπουλο
Δεν σου είπα να μην μαγειρέψεις το κοτόπουλο;

Δεν μπορείτε για παράδειγμα να βρείτε την σούπερ χημική δίαιτα που θα χάσετε 10 κιλά σε 7 ημέρες και μετά να επιστρέψετε στις προηγούμενες διατροφικές σας συνήθειες. Ποιο θα ήταν το νόημα; Θα παχύνετε πάλι και θα βλάψετε τον οργανισμό σας.

Έτσι και με την ωμοφαγία, θεωρώ ότι δεν μπορεί κάποιος να τη ακολουθήσει για μια ζωή. Σημειώνω και πάλι ότι η γνώμη μου στηρίζεται σε προσωπικά μου δεδομένα και δεν παραθέτω καμία επιστημονική θέση σχετικά με αυτή.

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε την ομολογουμένως ενδιαφέρουσα διαδρομή της ωμοφαγίας, κάντε το σωστά και φροντίστε να μάθετε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε σχετικά με την σωστή εφαρμογή της στην καθημερινότητα σας.

Οι Επιλογές Μου Σε Αποχυμωτή Και Μπλέντερ

Αν κάνετε το μεγάλο βήμα, θα σας χρειαστούν εργαλεία. Βρήκα για εσάς ένα αποχυμωτή και ένα μπλέντερ που θεωρώ ότι πληρούν τις προδιαγραφές που χρειάζονται για να κάνετε ένα σωστό ξεκίνημα.

Οι τιμές είναι οι πιο χαμηλές στην αγορά μέχρι τώρα (έως και €10 φθηνότερα από άλλα καταστήματα).

Συνταγή Κρέμα Με Αβοκάντο Από Τον Ευτύχη Μπλέτσα

Βρήκα μια ενδιαφέρουσα συνταγή πού ίσως σας εμπνεύσει να ξεκινήσετε μια πιο vegetarian δίαιτα. Εκείνο που λατρεύω στην πρόταση του Ευτύχη, είναι το κόκκινο πιπέρι σε συνδυασμό με το τσίλι.

Τα καυτερά είναι το ευαίσθητο σημείο μου και σίγουρα μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολισμό.

Το Γουακαμόλε

Με το αβοκάντο μπορείς να φτιάξεις εξαιρετικές κρέμες και ντιπς για να χρησιμοποιήσεις αντί για μαγιονέζα, τζατζίκι ή τυροσαλάτα. Είναι νηστίσιμο και επειδή το τρώγεται ωμό, κάτι που διατηρεί υγιεινά τα καλά του λιπαρά και αναλλοίωτα τα τα θρεπτικά του συστατικά.

Η πιο κλασική συνταγή είναι το Γουκαμόλε που εκτός από τη σάρκα του αβοκάντο, περιέχει ντομάτα και κρεμμύδι. Η αυθεντική συνταγή έχει και καυτερές πιπεριές.

Εμείς τις παραλείπουμε και αφήνουμε όποιον θέλει να βάλει στη δική του μερίδα λίγη καυτερή σάλτσα τσίλι. (Πηγή: Clickatlife.gr)

Υλικά:

  • 3 αβοκάντο ώριμα
  • 2 ώριμες, σφιχτές ντομάτες
  • 1 φλιτζάνι του καφέ λεμόνι
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • Λίγες σταγόνες καυτερή σάλτσα τσίλι (προαιρετικά)
  • Κόκκινο πιπέρι
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζεις τις ντομάτες, αφαιρείς τα σπόρια και τις στραγγίζεις να βγάλουν τα ζουμιά τους. Τις κόβεις σε κυβάκια. Καθαρίζεις το κρεμμύδι και το ψιλοκόβεις σε όσο μικρότερα κομμάτια μπορείς.

Κόβεις τα αβοκάντο στη μέση και αφαιρείς τα κουκούτσια. Με ένα κουτάλι αφαιρείς τη σάρκα.

Εναλλακτικά μπορείς να χαράξεις και να βγάλεις τη φλούδα και στη συνέχεια να κόψεις τη σάρκα σε κομμάτια. Σε ένα μπολ λιώνεις τη σάρκα του αβοκάντο με ένα πιρούνι αφού προσθέσεις το λεμόνι.

Αν τα αβοκάντο δεν είναι πολύ ώριμα, μπορείς να τα βάλεις στο μπλέντερ για να το κάνεις κρέμα. Σε πολλούς όμως αρέσει η κρέμα να έχει και μερικά κομματάκια και να μην είναι τελείως λιωμένη.

Στην κρέμα προσθέτεις τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτεις λίγο αλάτι, περίπου ¼ κουταλάκι του γλυκού και προαιρετικά καυτερή σάλτσα τσίλι. Αν δε θέλεις να είναι καυτερό, μπορείς να βάλεις κόκκινο γλυκό πιπέρι.

Το γουακαμόλε, διατηρείται σκεπασμένο με μια ζελατίνη στο ψυγείο. Αν σου μαυρίσει μην νομίσεις ότι χάλασε. Η σάρκα του αβοκάντο έχει την ιδιότητα να μαυρίζει γρήγορα από την στιγμή που θα έρθει σε επαφή με τον αέρα.

Ο χυμός λεμονιού, δρα ως αντιοξειδωτικό και επιβραδύνει το μαύρισμα.

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μέσα σε σάντουιτς, σαν ντιπ για λαχανικά ή να το σερβίρεις πάνω σε ψωμί Εσσαίων για ένα πλήρως ωμοφαγικό σνακ! Καλή όρεξη!

Τρεις Ενδιαφέρουσες Συνταγές

Εντελώς τυχαία έπεσα πάνω σε μια ιστοσελίδα που έχει αφιερώσει ολόκληρη κατηγορία συνταγών σύμφωνα με τους κανόνες της ωμοφαγίας. Διάλεξα τις τρεις από αυτές και σας τις προτείνω.

#1 – Ενεργειακές μπάρες με σύκα και κάσιους (εύκολη)

Με πρώτη ύλη τα καρύδια και τα σύκα, μπορείτε να φτιάξετε, μόνοι σας, ένα χορταστικό, υγιεινό και εύχρηστο σνακ, που θα σας κρατήσει μακρυά από την πείνα και την επικίνδυνη… λιγούρα!

#2 – Ωμοφαγική τούρτα Nocciola (λίγο δύσκολη)

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα τούρτα με φουντούκια και κακάο. Προσοχή μην την φάτε πολύ αργά γιατί δεν θα κοιμηθείτε…. πρόκειται για μια τούρτα chocolate decadence!

#3 – Μπακλαβάς χωρίς αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο (πολύ δύσκολη)

Ιδανικό γλυκό ο μπακλαβάς για τα Χριστούγεννα, αλλά η συγκεκριμένη εκδοχή είναι χωρίς ζάχαρη, αλεύρι και βούτυρο. Το αποτέλεσμα είναι τραγανό, γλυκό και μυρωδάτο.

Τι Γνώμη Έχετε Για Την Ωμοφαγία;

Ομολογώ ότι ήταν πρώτη φορά που ασχολήθηκα με το θέμα και ειλικρινά θα ήθελα και την δική σας γνώμη ή όποιες πρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να δώσετε ώστε να έχουμε (εγώ και οι αναγνώστες μου) μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Ίσως να χάνω κάποιο σημείο και σίγουρα θα υπάρχουν άτομα που κατάφεραν να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την υγεία τους.

Περιμένω τα σχόλια σας. Καλή συνέχεια! Γιώργος

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

4 thoughts on “Ωμοφαγία – Η Ωμή Πραγματικότητα Της Διατροφής

  1. Δυστυχώς τα αρνητικά στοιχεία που έγραψε η κυρία είναι όλα ψέματα. Η ωμοφαγία είναι η καλύτερη δίαιτα για αθλητές, εγκυες και παιδιά.

    1. Αν ρωτήσουμε κάποιον που είναι χορτοφάγος, είμαι σίγουρος ότι θα πει το ίδιο. Ένας keto, παρομοίως. Σε γενικές γραμμές, η διατροφή προσαμόζεται στα μέτρα μας κάθε φορά. Νομίζω ότι είναι υπερβολικό όμως να μιλάμε για ψέματα ή για ιδανικούς τρόπους διατροφής που είναι οι απόλυτες λύσεις. Πάντα υπάρχουν επιλογές και διαφοροποιήσεις.

    2. Καλημέρα,

      Λόγω του ότι με ενδιαφέρει η ωμοφαγία, μπορείς να εξηγήσεις για ποιον λόγο είναι ψέματα ;

      Ποια είναι τα επιχειρήματα σου ;

      1. Δεν νομίζω ότι ανέφερα κάτι τέτοιο στο άρθρο μου. Έχω παραθέσει ξεκάθαρα την άποψη μου. Γράφω ότι δεν ταιριάζει σε εμένα και στον τρόπο που σκέφτομαι και διατρέφομαι. Ο κάθε ένας μπορεί αν κάνει τις επιλογές του, χωρίς να υπάρχει “ψέμα” ή “αλήθεια” μέσα σε όλο αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *