Παχυσαρκία Και Κατάθλιψη – 10 Σημεία Για Να Την Αναγνωρίσετε

Η κατάθλιψη είναι συνηθισμένη σε παχύσαρκα άτομα. Δώστε σημασία στα σημεία που την υποδεικνύουν και προστατέψτε τον εαυτό σας και τους δικούς σας ανθρώπους.

Παχυσαρκία και Κατάθλιψη

Κατάθλιψη με την κοινή σημασία του όρου είναι μια άσχημη διάθεση που είναι η φυσιολογική απάντηση σε ένα ερέθισμα που συνήθως έχει να κάνει με μια αίσθηση απώλειας, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ο χωρισμός, η απώλεια της εργασίας, η μη επίτευξη των στόχων μας, η απώλεια ενός υλικού αγαθού κλπ.

Η κυρία Νεστορή Βασιλική, (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος) αναφέρει ότι η παχυσαρκία και η κατάθλιψη στις μέρες μας είναι 2 φαινόμενα πολύ συχνά συνδεόμενα που όχι μόνο παρουσιάζουν παράλληλη αυξητική τάση, αλλά φαίνεται να σχηματίζουν έναν φαύλο κύκλο γύρω από την ψυχολογία των ατόμων με προβλήματα βάρους.

Το επιπλέον βάρος σχεδόν πάντα δημιουργεί ψυχολογική αστάθεια, ενώ η ίδια η ασταθής ψυχολογία συνδέεται με την αύξηση του βάρους.

Το κακό είναι πως τα παχύσαρκα άτομα τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν ότι βρίσκονται κοντά στην ανάπτυξη μιας καταθλιπτικής συμπεριφοράς, ενώ πολύ συχνά θεωρούν πως δεν θα καταφέρουν να χάσουν το επιπλέον βάρος εξαιτίας της «κακής» ψυχολογίας τους.


Matcha Slim

Το Matcha Slim
Αλλάζει Τα Δεδομένα
Στο Αδυνάτισμα Και Την Ευεξία!

Είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό τσάι αδυνατίσματος. Οι πρώτες εντυπώσεις μέσα στο 2024 είναι θετικές και η ανταπόκριση των χρηστών εξαιρετική!

Διάβασε την ειλικρινή αξιολόγηση μου.

*(Θα σου δώσω link για 50% έκπτωση!)


10 Σημεία Για Να Αναγνωρίσετε Την Κατάθλιψη

Δεν είναι κάτι απλό. Πρέπει να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά γιατί μπορεί κάποιος δικός σας άνθρωπος να υποφέρει. Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη εποχή και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί ώστε να προλαβαίνουμε καταστάσεις που είναι δυσάρεστες για άτομα που αγαπάμε.

Αναγνωρίστε την κατάθλιψη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για να αναγνωριστεί η κατάθλιψη σε κάποιο άτομο, η σχετιζόμενη με το βάρος και όχι μόνο, θα πρέπει να παρουσιάζονται τουλάχιστον 5 από τα παρακάτω συμπτώματα για τουλάχιστον 15 ημέρες συνεχόμενες, ενώ είναι απαραίτητο να συνυπάρχει τουλάχιστον το ένα από τα 2 πρώτα:

  1. Καταθλιπτική διάθεση σχεδόν σε καθημερινή βάση και για το μεγαλύτερο διάστημα τη ημέρας.
  2. Απώλεια του ενδιαφέροντος και της διάθεσης για συμμετοχή σε δραστηριότητες που στο παρελθόν ήταν ευχάριστες για το άτομο.
  3. Αύξηση στην όρεξη για φαγητό με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους, σαν αντίδραση στο ήδη αυξημένο υπάρχουν βάρος.
  4. Αϋπνίες ή υπερυπνίες, σχεδόν σε καθημερινή βάση.
  5. Ψυχοκινητική ανησυχία ή υπερδιέγερση ή αντίθετα ψυχοκινητική ατονία ή επιβράδυνση του συναισθήματος.
  6. Εύκολη κόπωση, απώλεια της ενεργητικότητας.
  7. Ιδέες που εκφράζονται από το άτομο και σχετίζονται με ενοχές (κυρίως για το φαγητό) ή αυτομομφή ή αναξιότητα ή κακή εικόνα για το σώμα γενικότερα.
  8. Δυσκολία στην συγκέντρωση, αδυναμία λήψης αποφάσεων, αργή σκέψη.
  9. Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου και ιδέες αυτοκτονίας.
  10. Διαταραχή της σεξουαλικότητας.

Update: Η κυρία Μένια Δούβρη σε πρόσφατο άρθρο της διευκρινίζει ότι οι άνθρωποι τείνουν να διαγιγνώσκουν τους εαυτούς τους κατά καιρούς με «κατάθλιψη», παρερμηνεύοντας πολλές φορές το απόλυτα φυσιολογικό καταθλιπτικό συναίσθημα που παρουσιάζεται στη διάρκεια της ζωής κάποιου με κάτι που έχει σαφώς μεγαλύτερη ένταση, αλλά και διάρκεια.

Με άλλα λόγια είναι αναμενόμενο, αν όχι φυσιολογικό ορισμένες φορές να «έχουμε τις μαύρες μας». Εκείνο που θα πρέπει κανείς να προσέχει είναι η ένταση, η διάρκεια αλλά και η λειτουργικότητα του ατόμου καθώς αυτά αποτελούν τις ενδείξεις εκείνες που θα μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι κάποιος πάσχει από κατάθλιψη και όχι από καταθλιπτικό συναίσθημα.

Μπορούμε Να Νικήσουμε Την Κατάθλιψη

Ο ίδιος οργανισμός έχει κυκλοφορήσει ένα καταπληκτικό βίντεο που παρομοιάζει την κατάθλιψη με έναν μαύρο σκύλο. Προτείνει να αποδεχόμαστε, να μιλάμε στους δικούς μας ανθρώπους και να εκπαιδεύσουμε αυτόν τον μαύρο σκύλο ώστε να μπορέσουμε στο τέλος να ζήσουμε άνετα μαζί του.

Έχω ετοιμάσει άλλο ένα άρθρο στο οποίο αφιέρωσα λίγο από τον χρόνο μου ώστε να μεταφράσω το βίντεο για όσους δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά με τα Αγγλικά.

Έχω γράψει σε κείμενο την αφήγηση, η οποία από μόνη της και μόνο μπορεί να σας εμπνεύσει να δείτε λίγο διαφορετικά κάποια πράγματα που πιθανόν σας ταλαιπωρούν.

→ Η μετάφραση του βίντεο βρίσκεται εδώ: Είχα Έναν Μαύρο Σκύλο. Το Όνομα Του Ήταν Κατάθλιψη.

Αν έχετε παραπανίσια κιλά λοιπόν, αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να εκπαιδεύσετε τον μαύρο σκύλο που έχετε μέσα σας και να ελαφρύνετε την ψυχή σας. Τα άλλα θα έρθουν μόνα τους. Η ζωή θα έχει ήδη αλλάξει για εσάς!

Να προσέχετε τον εαυτό σας και να μην το βάζετε κάτω. Καλή συνέχεια! Γιώργος

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top