Fitness: Ο Απόλυτος Οδηγός Για Εντελώς Αρχαρίους (+Οδηγός Αγοράς)

Αποφασίσατε ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε γυμναστική. Συγχαρητήρια! Μόλις κάνατε το πρώτο βήμα για να βελτιώσετε το σώμα και το πνεύμα σας. Ας μιλήσουμε για Fitness!

Fitness Οδηγός για Αρχαρίους

Η άσκηση είναι το μαγικό χάπι!

Η γυμναστική μπορεί κυριολεκτικά να θεραπεύσει ασθένειες και παθήσεις (καρδιακές για παράδειγμα). Η άσκηση έχει βοηθήσει ανθρώπους να αναρρώσουν από κάποιες μορφές καρκίνου. Η γυμναστική βοηθά όσους έχουν αρθρίτιδα. Η γυμναστική μπορεί να νικήσει την κατάθλιψη.

Θέλετε και άλλο..;


Matcha Slim

Το Matcha Slim
Αλλάζει Τα Δεδομένα
Στο Αδυνάτισμα Και Την Ευεξία!

Είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό τσάι αδυνατίσματος. Οι πρώτες εντυπώσεις μέσα στο 2024 είναι θετικές και η ανταπόκριση των χρηστών εξαιρετική!

Διάβασε την ειλικρινή αξιολόγηση μου.

*(Θα σου δώσω link για 50% έκπτωση!)


Με την γυμναστική μπορείτε να χάσετε βάρος! Φαντάζομαι για να διαβάζετε την σελίδα μου, αυτό σας απασχολεί περισσότερο. Τα καλά νέα λοιπόν είναι ότι μπορείτε να χάσετε πολύ πιο γρήγορα βάρος, αν ασκηθείτε λίγο.

Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια…

Θα πρέπει να σηκωθείτε από τον καναπέ και να κινηθείτε. Όχι για μια ή δυο μέρες. Ούτε για μερικές εβδομάδες. Θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο, ώστε η γυμναστική να γίνει ένας νέος τρόπος ζωής, που θα σας φτιάχνει την διάθεση και θα σας δίνει ενέργεια.

Ξέρω. Ακούγεται εύκολο, αλλά η απόφαση είναι δύσκολη.

Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να γράψω το άρθρο που διαβάζετε. Θέλω να ξεκινήσω μια νέα κατηγορία περιεχομένου στην σελίδα μου, με τίτλο “Fitness” ή κάτι τέτοιο.

Δεν θα γράφω λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες “επαναλήψεις” και πόσα “σετ” είναι ιδανικά για να κάψετε το περισσότερο λίπος (τις άγνωστες λεξούλες τις εξηγώ λίγο πιο κάτω). Θα μείνω μέσα στα πλαίσια του σκοπού της σελίδα μου.

Θέλω να δίνω πληροφορίες που δεν μπορείτε να βρείτε αλλού. Θέλω να σας δώσω την ψυχική κυρίως δύναμη να αρχίστε να γυμνάζεστε. Θέλω η λέξη “Fitness” να μην είναι κάτι που σας τρομάζει. Να μην είναι κάτι που αφορά μόνο τους άλλους.

Να θυμόσαστε ότι κάθε μικρή αλλαγή που κάνετε στον τρόπο ζωή σας, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο αδυνάτισμα, αλλά και στην γενικότερη υγεία σας.

Έχετε Πραγματικά Πολλές Επιλογές, Αν Θέλετε Να Γυμναστείτε

Μπορείτε απλά να περπατήσετε. Να χορέψετε. Να ασχοληθείτε με τον κήπο. Ακόμα και οι δουλείες του σπιτιού, μπορούν μερικές φορές να δώσουν τα αποτελέσματα της άσκησης στο γυμναστήριο.

Εντάξει, ίσως υπερβάλω λίγο. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι να κάνετε κάτι που σας αρέσει. Κάτι που σας γεμίζει και ανυπομονείτε να το επαναλάβετε.

Η καλύτερη γυμναστική

Η ιδανική γυμναστική, είναι αυτή που σας αρέσει να την κάνετε συνέχεια!

Αυτό θέλω να το θυμόσαστε. Δεν υπάρχει απόλυτο πρόγραμμα Fitness. Υπάρχει απλά αυτό που γουστάρουμε να κάνουμε. Είναι καλύτερα να κάνετε κάτι απλό για μια ζωή, παρά την απόλυτη άσκηση για λίγες μόνο φορές. Λογικό δεν είναι;

Όπως και να έχει, το καλύτερο είναι να αγοράσετε μια ετήσια συνδρομή σε γυμναστήριο. Υπάρχουν πραγματικά απίστευτες προσφορές και προτείνω να πιεστείτε λίγο, ώστε να δώστε το αρχικό ποσό της συνδρομής. Η διαφορά στα χρήματα είναι μεγάλη, σχετικά με τις μηνιαίες πληρωμές.

Αν σας δώσουν έκπτωση και στην πληρωμή ενός personal trainer, θα ήταν καλό να την εκμεταλλευτείτε για δυο με τρία μαθήματα. Ένας γυμναστής μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε γρήγορα τα βασικά και να ξεκινήσετε σε σωστές βάσεις.

Ακόμα και στο γυμναστήριο όμως, οι επιλογές είναι ατέλειωτες.

Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε γιόγκα, πιλάτες, zumba cross-fit, aerobic, γυμναστική με βάρη, πολεμικές τέχνες και πολλά άλλα προγράμματα που σχεδόν πάντα έχουν παράξενα ονόματα στα αγγλικά!

Πόση Γυμναστική Χρειάζεται Να Κάνετε;

Αν θέλετε να δείτε διαφορά στο σώμα και την υγεία σας, μέχρι τώρα θεωρείται ιδανικό το να ασκείστε με μέτριο ρυθμό για 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα. Δεν είναι και τόσο τραγικό τελικά.

Το περπάτημα είναι ιδανικό αν θέλετε να “πετύχετε” τους συγκεκριμένους χρόνους και την ένταση, η οποία θα πρέπει να είναι γύρω στο 50% με 70% του μέγιστου καρδιακού σας ρυθμού.

Μέγιστος Καρδιακός Ρυθμός = 220 – Ηλικία

Παράδειγμα: Αν είστε 38 ετών, ο ΜΚΡ σας είναι 220-38=182.

Το 50% του ΜΚΡ είναι 91 παλμοί το λεπτό και το 70% είναι 127.

Αν λοιπόν βρίσκεστε για μισή ώρα ανάμεσα στους 91 με 127 παλμούς, τότε ξέρετε ότι όλα πάνε καλά. Αν έχετε λιγότερους, καλό θα ήταν να πιεστείτε λίγο περισσότερο. Αν οι παλμοί σας είναι περισσότεροι, δοκιμάστε να χαλαρώσετε λίγο τον ρυθμό που περπατάτε.

Πόση Γυμναστική Χρειάζεται;

Μα τι κάνω εδώ;

Υποσχέθηκα ότι θα θα σας βοηθήσω να αγαπήσετε την γυμναστική και ήδη άρχισα να δίνω αριθμούς και εξισώσεις. Επανέρχομαι λοιπόν…

Υπάρχει ένα πολύ εύκολο κόλπο για να ξέρετε ότι βρίσκεστε στο ιδανικό σημείο καύσης λίπους και βελτίωσης της υγείας σας.

Η αναπνοή!

  • Αν για όσο περπατάτε μπορείτε να συζητάτε με μικρές και κοφτές προτάσεις και η αναπνοή σας κόβεται λίγο, πάτε καλά.
  • Αν δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε μια πρόταση, έχετε αυξήσει την ένταση και καλό θα ήταν να χαλαρώσετε λίγο.
  • Αν μπορείτε να τραγουδάτε άνετα… Χμ! Κάποιος μάλλον βαριέται να περπατήσει σήμερα.

Όπως και να έχει, ακόμα και αν δεν μετρήσετε ποτέ τους παλμούς σας, ακόμα και αν κινείστε για 5 ή 10 λεπτά κάθε φορά, το βήμα που θα έχετε κάνει θα είναι μεγάλο. Το ίδιο και τα οφέλη στην υγεία σας.

Θυμόσαστε τι είπα πιο πριν; Πρέπει να γουστάρετε αυτό που κάνετε.

Είναι καλύτερα να περπατήσετε ζωηρά για 10 λεπτά και να πάτε στο σπίτι σας, παρά να “σέρνεστε” στον δρόμο για ώρες, ταλαιπωρώντας τον εαυτό σας.

Είσαστε Έτοιμοι;  – Μάλιστα Καπετάνιε!

Λάβετε θέσεις και πάρτε βαθιά ανάσα.

Θα σας δώσω πολύ σύντομα, όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε να αλλάζετε το σώμα σας. Η σωστή αρχή είναι απαραίτητη, για να μην ταλαιπωρηθείτε και τα παρατήσετε πάνω στο καλύτερο..!

➠  Αν σας αρέσει το άρθρο μου, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε κοινοποίηση!  ❤

Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα Fitness, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την φυσική σας κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη και την άσκηση που προτίθεστε να κάνετε.

Σημειώνω ότι καλό θα ήταν να επισκεφτείτε πρώτα τον γιατρό σας για μια τυπική εξέταση!

Άντρες πάνω από τα 45 και γυναίκες που έχουν περάσει τα 55, θα πρέπει να πάρουν πρώτα το “ελεύθερο” από τον παθολόγο ή τον καρδιολόγο της οικογένειας.

Ακόμα και αν η κατάσταση σας δεν επιτρέπει την έντονη γυμναστική, σίγουρα υπάρχουν τρόποι για να ασκηθείτε. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια πάθηση που να χειροτερεύει με την σωστή άσκηση. Μπορείτε εσείς;

Το επόμενο βήμα, είναι να θέσετε μερικούς στόχους. Εδώ, θα λάβετε και πάλι υπόψη σας τις επιλογές που έχετε κάνει μέχρι τώρα.

  • Θέλετε να μπορείτε να τρέχετε διαδρομές πέντε χιλιομέτρων;
  • Θέλετε να γυμνάζεστε με βάρη πέντε φορές την εβδομάδα;
  • Μήπως απλά θέλετε να κάνετε έναν περίπατο γύρω από το σπίτι σας χωρίς να λαχανιάζετε;

Όποια και αν είναι η επιλογή σας (μεταξύ μας… εμένα με τρόμαξαν τα προηγούμενα παραδείγματα!) σημασία είναι να έχετε από την αρχή ξεκάθαρους, ρεαλιστικούς και συνοπτικούς στόχους.

Μην… Τρελαίνεστε!

Δεν χρειάζεται να κάνετε υπερβολές, ούτε και να παρασυρθείτε από το πάθος σας (λέμε τώρα…) στην αρχή. Αν ξεκινήσετε εξαντλώντας όλα τα ψυχικά και ενεργειακά αποθέματα σας, κάποια στιγμή πιθανόν να τα παρατήσετε όλα.

Ξεκινήστε σιγά σιγά. Χωρίς βιασύνη. Χωρίς πίεση.

Δώστε στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί και προστατέψτε το από τραυματισμούς. Είναι καλύτερα να γυμνάζεστε ένα κλικ πιο χαλαρά, παρά να το παρακάνετε και να αναγκαστείτε να μείνετε στο σπίτι για λίγες μέρες επειδή πάθατε κάποια θλάση ή κάτι τέτοιο.

Να το πω άλλη μια φορά;

Καλύτερα να γυμνάζεστε πέντε με δέκα λεπτά και να το κάνετε για όλη την υπόλοιπη ζωή σας, παρά να κάνετε πρωταθλητισμό για έναν ή δύο μήνες στην καλύτερη περίπτωση!

Fitness: Άγνωστες Λεξούλες

Ακόμα και άτομα που γυμνάζονται χρόνια, μπερδεύονται πολλές φορές με διάφορους όρους που χρησιμοποιούνται στον χώρο του fitness. Θέλω να δούμε μαζί τις πολύ βασικές.

Αεροβική♦  Αεροβική γυμναστική – Λέγεται και “καρδιαγγειακή” και είναι στην ουσία άσκηση με αρκετή ένταση που επιταχύνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα, η κολύμβηση και ο χορός.

♦  Μέγιστος Καρδιακός Ρυθμός – Είναι ένας αριθμοδείκτης που βασίζεται στην ηλικία ενός ατόμου. Πρόκειται για μια γενική εκτίμηση και βρίσκεται αν αφαιρέσουμε από το 220 την ηλικία μας.

♦  Stretching – Στην χώρα μας το λέμε “διατάσεις” και το κάνουμε πριν και/η μετά την βασική μας προπόνηση. Σίγουρα μπορείτε να στηρίξετε το πρόγραμμα σας μόνο στις διατάσεις.

Αν κάνετε μαθήματα γιόγκα για παράδειγμα, όλο το πρόγραμμα στηρίζεται κυρίως στο stretching.

Σκοπός των διατάσεων είναι να αυξήσουν την ευλυγισία σας και έχουν συνδεθεί μέχρι τώρα με την προθέρμανση των μυών σας πριν από την άσκηση. Εδώ οι απόψεις διίστανται, γιατί από πολλούς γυμναστές, η διάταση κρύων μυών και συνδέσμων μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

♦  Άσκηση με αντιστάσεις – Είναι η γνωστή γυμναστική με βάρη (αναερόβια). Σκοπός της είναι να αυξήσει την δύναμη και πολλές φορές την μυϊκή μας μάζα. Συνήθως στοχεύει σε μια μυϊκή ομάδα κάθε φορά, κυρίως αν θέλουμε να σμιλέψουμε το σώμα μας.

Η γυμναστική με βάρη έχει μεγάλο εύρος ασκήσεων και οι επιλογές είναι ατελείωτες, ανάλογα με τους στόχους του καθενός. Υπάρχουν προγράμματα για αύξηση του μυϊκού όγκου, για απόκτηση περισσότερης δύναμης κλπ.

Προσωπικά, θεωρώ ότι η άσκηση με βάρη μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στο αδυνάτισμα. Από δική μου παρατήρηση, έχω διαπιστώσει ότι τα αποτελέσματα της στο fitness είναι καλύτερα από της αεροβικής. Ο συνδυασμός αυτών των δυο είναι η καλύτερη επιλογή.

Σημειώνω ότι δεν χρειάζεται να πάτε σε κάποιο γυμναστήριο για να κάνετε αναερόβια άσκηση. Μπορείτε και στο σπίτι σας να ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα με ασκήσει που στηρίζονται στο σωματικό βάρος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Τα push-ups!

Γυμναστική με βάρη♦  Επαναλήψεις – Είναι μια από τις πιο συχνές λέξεις που χρησιμοποιούνται σε συζητήσεις σχετικά με την γυμναστική με βάρη.

Είναι ο αριθμός που καθορίζει το πόσες φορές θα ολοκληρώσουμε την κίνηση μιας άσκησης, πριν κάνουμε διάλειμμα. Αν για παράδειγμα σηκώσουμε και κατεβάσουμε έναν αλτήρα 10 φορές, θα έχουμε κάνει “10 επαναλήψεις”.

Ο αριθμός των επαναλήψεων, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα του προγράμματος μας. Για παράδειγμα, αν κάνουμε γύρω στις πέντε επαναλήψεις μιας άσκησης με πολλή μεγάλη αντίσταση, στοχεύουμε στην αύξηση της δύναμης.

♦  Set – Είναι η αμέσως επόμενη λέξη που θα ακούσετε σε μια συζήτηση. Πρόκειται απλά για το πόσες φορές θα ολοκληρώσουμε το σύνολο τον επαναλήψεων μιας άσκησης, κάνοντας ενδιάμεσα διαλείμματα.

Αν κάνουμε για παράδειγμα δέκα push-ups, σταματήσουμε για λίγο και κάνουμε άλλα δέκα, θα έχουμε κάνει “μια άσκηση με δύο σετ των δέκα επαναλήψεων”.

♦  Προθέρμανση – Είναι η σύντομη αρχική περίοδος ενός προγράμματος, που περιλαμβάνει ελαφριά αεροβική άσκηση (και διατάσεις μερικές φορές), με σκοπό να προετοιμάσουμε το σώμα μας για τις βασικές ασκήσεις.

Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε την κυκλοφορία του αίματος και να ανεβάσουμε την θερμοκρασία στους μύες και τους συνδέσμους μας ώστε να αποφύγουμε τους τραυματισμούς.

♦  Αποθεραπεία – Είναι το “κλείσιμο” μιας προπόνησης, στο οποίο κάνουμε το αντίθετο από την προθέρμανση. Προσπαθούμε να μειώσουμε ομαλά τους καρδιακούς παλμούς μας και να “κρυώσουμε” σιγά σιγά το σώμα μας.

Σκοπός της αποθεραπείας είναι να επανέλθει ομαλά το σώμα μας στους κανονικούς ρυθμούς του, έτσι ώστε να μην σταματήσουμε το πρόγραμμα μας κάτω από έντονο stress λόγω των βασικών ασκήσεων που κάναμε.

Στο δικό μου πρόγραμμα, για αποθεραπεία κάνω γύρω στα τρία με πέντε λεπτά αργό περπάτημα και μερικές καλές διατάσεις, μέχρι να μου περάσει εντελώς το λαχάνιασμα. Σίγουρα αυτό με βοηθάει να κοιμάμαι καλύτερα τα βράδια.

Βασικές Ασκήσεις

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία σε ένα πρόγραμμα fitness, είναι οι ασκήσεις που γίνονται μετά την προθέρμανση και πριν την αποθεραπεία. Είναι ο κορμός της προπόνησης σας και κάθε συζήτηση σχετικά με διαφορετικά προγράμματα, αναφέρεται σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Πρόγραμμα fitness

Για να έχετε μια ολοκληρωμένη ρουτίνα fitness χρειάζεστε ασκήσεις από τρεις βασικές κατηγορίες:

♦  Αεροβική: Βάλτε στο πρόγραμμα σας 20-30 λεπτά περπάτημα ή τρέξιμο (ανάλογα με την φυσική σας κατάσταση), για τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα. Φροντίστε να μην πιεστείτε πολύ. Το σημείο όπου μπορείτε να μιλάτε με μικρές προτάσεις, είναι το ιδανικό.

♦  Βάρη: Προτιμήστε ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα ή έστω μεγάλες μυϊκές ομάδες. Διαλέξτε ένα βάρος που να μπορείτε να σηκώσετε σχετικά εύκολα ώστε να ολοκληρώνετε 12 επαναλήψεις σε κάθε σετ. Δυο φορές την εβδομάδα είναι υπερ-αρκετές για να δείτε σύντομα αποτελέσματα.

♦  Διατάσεις: Μπορείτε να κάνετε ασκήσεις ευλυγισίας (stretching που λέγαμε πριν) τρεις με επτά φορές την εβδομάδα. Τις ημέρες που κάνετε άλλες ασκήσεις, κάνετε διατάσεις στο τέλος για αποθεραπεία. Τις υπόλοιπες, μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο. Κρατήστε κάθε διάταση για 10-30 δευτερόλεπτα.

Εξοπλισμός Και Οργανα Για Γυμναστική Στο Σπίτι

Όπως έγραψα και πιο πριν, η γυμναστική δεν γίνεται απαραίτητα στο γυμναστήριο, ειδικά τον χειμώνα που οι μετακινήσεις είναι δύσκολες. Μπορείτε να ασκηθείτε με την άνεση του σπιτιού σας. Υπάρχουν ασκήσεις τύπου calisthenics (Καλλισθενική γυμναστική) όπως τα βαθιά καθίσματα (squats), τα push-ups και το μονόζυγο.

Θεωρώ ότι αυτές οι τρεις και μόνο ασκήσεις, αρκούν για να έχετε παρόμοιο αποτέλεσμα με την άσκηση με βάρη στο γυμναστήριο. Αν προσθέσετε και ασκήσεις για τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μύες, σίγουρα έχετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα fitness.

Όργανα γυμναστικής στο σπίτι

Αν θέλετε να ανεβάσετε λίγο τον πήχη, μπορείτε να αγοράσετε και όργανα γυμναστικής για το σπίτι. Δείτε μερικές καλές επιλογές για να γυμνάσετε όλο το σώμα, χωρίς να κάνετε περιττά έξοδα.

Σημείωση: Αν πατήσετε στους ροζ συνδέσμους που δίνω και αγοράσετε κάποιο όργανο, θα κερδίσω ένα μικρό ποσοστό από την πώληση, ενώ εσείς θα πετύχετε την χαμηλότερη τιμή της αγοράς.

Διάδρομος για περπάτημα και τρέξιμο – Είναι το Νο1 όργανο γυμναστικής σε πωλήσεις στην Ελλάδα. Είναι επίσης και συνηθισμένο έπιπλο για να κρεμάτε τις φόρμες γυμναστικής. Μην χαλάσετε χρήματα για την αγορά του αν δεν έχετε πραγματικά πάρει την μεγάλη απόφαση. Οι ασκήσεις που ανέφερα πριν αρκούν.

Αν έχετε όμως σφίξει γροθιές και δόντια και θέλετε να αλλάξετε το σώμα σας μια για πάντα, προτείνω να αγοράσετε ένα ακριβότερο μοντέλο, που να αντέξει στον χρόνο και την κακομεταχείριση που ελπίζω θα του κάνετε!

Αρκούν 30 λεπτά περπάτημα ή τρέξιμο μέτριας έντασης. Κάντε το τεστ της ομιλίας και προσαρμόστε την ταχύτητα και την κλίση του διαδρόμου (καλό θα είναι να αγοράσετε κάποιον που να έχει και τις δυο αυτές δυνατότητες).

Ελλειπτικό μηχάνημα/όργανο – Είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή, ειδικά αν υποφέρετε από πόνους στις αρθρώσεις των ποδιών. Αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε όμως σε κάθε περίπτωση.

Γυμνάζει όλο το σώμα και μπορεί αν ανεβάσετε το επίπεδο δυσκολίας, να αντικαταστήσει τις ασκήσεις με βάρη. Φροντίστε μόνο να μην το παρακάνετε. Είναι καλύτερα να το χρησιμοποιείτε για έντονη αεροβική άσκηση.

Ελεύθερα βάρη – Πρόκειται για τις μπάρες και τους αλτήρες που γνωρίζουμε όλοι. Αν ξεκινάτε τώρα (για να έχετε διαβάσει μέχρι εδώ μάλλον έτσι είναι) προτιμήστε αλτήρες. Διαλέξτε σε κάποιο κατάστημα με όργανα γυμναστικής, ένα σετ αλτήρων που να είναι εύκολη η τοποθέτηση πρόσθετων κιλών.

Είναι καλύτερα να πάρετε ένα σετ αλτήρων που να σας επιτρέπει να αλλάζετε το βάρος του, παρά να αγοράσετε πολλά σταθερά βάρη που θα πιάνουν πολύ χώρο στο σπίτι σας και θα κοστίζουν περισσότερο.

Για τις γυναίκες η καλύτερη επιλογή είναι δυο αλτήρες με αρχικό βάρος γύρω στα τρία κιλά και δυνατότητα για αύξηση βάρους ανά ένα κιλό.

Για τους άντρες ξεκινάμε κάπου στα πέντε κιλά και φροντίζουμε να αγοράσουμε μερικές “πλάκες” κιλού, δύο κιλών, πέντε κιλών και ίσως δέκα κιλών αν θέλετε να τις έχετε από την αρχή.

Μπάλες γυμναστικής – Τις αναφέρω μόνο και μόνο για να καταθέσω την άποψη μου. Θεωρώ ότι δεν σας χρειάζονται και το μόνο όφελος από την αγορά τους, είναι να “παίξετε” λίγο μαζί τους ώστε να μην βαριέστε.

Σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν στο πρόγραμμα fitness σας, επειδή δημιουργούν μια “αστάθεια” στο σώμα την ώρα που γυμνάζεστε και το αναγκάζουν να χρησιμοποιήσει δευτερεύοντες μύες για να κρατήσετε την ισορροπία σας. Προς το παρόν, δεν αποτελούν ολοκληρωμένη λύση γυμναστικής για έναν αρχάριο.

Σημείωση #1 – Θα συναντήσετε πολλές φορές σε καταστήματα ή γυμναστήρια: Λάστιχα, ελατήρια, ιμάντες, ταναλάκια κλπ. Απλά αγνοήστε τα. Δεν σας προσφέρουν κάτι ούτε στην αρχή, αλλά ούτε και αργότερα.

Σημείωση #2 – Υπάρχουν πολλές ακόμα επιλογές όπως είναι τα ποδήλατα, τα μονόζυγα, οι κωπηλατικές και άλλα όργανα γυμναστικής που μπορούν να βοηθήσουν. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να γυμνάζουμε όλο το σώμα, με μέτριο ρυθμό, μέχρι να αποκτήσουμε καλύτερη φυσική κατάσταση.

Σας έχω διαλέξει μερικά όργανα που αποτελούν ολοκληρωμένη fitness λύση. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε κάτι παραπάνω. Κρατήστε τα χρήματα σας για κάποιον άλλο σκοπό.

Προτιμώ να κάνετε 10 βαθιά καθίσματα και 10 push-ups κάθε απόγευμα, παρά να αγοράσετε τον καλύτερο διάδρομο γυμναστικής και να τον κάνετε έπιπλο στο σαλόνι σας.

Επίσης, αν είναι να παθιαστείτε και να τα δώσετε όλα στην αρχή και μετά να βαρεθείτε, είναι καλύτερα να μην κάνετε τίποτα. Μην ταλαιπωρείστε άδικα. Αν σκοπός σας είναι να χάσετε βάρος, μπορείτε να το καταφέρετε και μόνο με την δίαιτα.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το Fitness, κάντε ένα σχόλιο. Να προσέχετε τον εαυτό σας και να βάζετε υψηλούς στόχους! Γιώργος


Πηγές:


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top