10 Συμβουλές Για Να Μην Χάσετε Τον Έλεγχο Στις Γιορτές

Συνήθως σας δίνουν συμβουλές για να περιορίσετε τον εαυτό σας στις γιορτές. Εγώ θα σας δείξω σήμερα, πώς να κάνετε παρατυπίες και πώς να… χάνετε τον έλεγχο!

Συμβουλές για να κρατήσετε την δίαιτα στις γιορτές

Το μυστικό για να έχετε αποτελέσματα  που διαρκούν στον χρόνο βρίσκεται στο να έχετε την κατάσταση «υπό έλεγχο».

Δεν έχει σημασία να φτάσετε στο βάρος που είχατε όταν παντρευτήκατε, ούτε πόσα μπισκότα φάγατε χτες το βράδυ, ούτε πόσα λεπτά περάσατε τρέχοντας σε κάποιο διάδρομο στο γυμναστήριο.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε τις ημέρες που χάσατε τον έλεγχο στην δίαιτα σας, με τον καιρό θα καθορίσει το αποτέλεσμα που θα έχουν στο σώμα σας οι μέρες που πραγματικά κάνατε την δίαιτα που έχετε ορίσει.

Φαντάζομαι… Σας έχω μπερδέψει λίγο. Μείνετε μαζί μου όμως και θα καταλάβετε τι ακριβώς θέλω να πω.

Αν δεν επιδιώκετε πάση θυσία την τελειότητα από τον εαυτό σας και δεν αφήνετε τις μερικές ημέρες κακής διατροφής (ή μερικές εορταστικές περιόδους στην περίπτωση μας) να σας εκτροχιάσουν, σίγουρα στο τέλος οι «καλές ημέρες» θα επικρατήσουν.

Μπορεί να ακούγεται απλή αυτή η σκέψη, αλλά είμαι σίγουρος ότι όλοι μας δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πώς ακριβώς λειτουργεί, όχι μόνο το αδυνάτισμα, αλλά οποιαδήποτε διαδικασία στην ζωή μας θέλουμε να μας δώσει θετικό αποτέλεσμα.

Αν κάνετε μια προσεγμένη δίαιτα περισσότερες ημέρες από αυτές που χάνετε τον έλεγχο και αν μπορείτε να επανέρχεστε στο πρόγραμμα σας κάθε φορά που παρεκκλίνετε από αυτό, σε βάθος χρόνου θα έχετε σίγουρα και μόνιμα αποτελέσματα.

Καταλαβαίνω ότι θέλετε να χάσετε τα κιλά που ορίσατε ως στόχο μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά μήπως κάτι τέτοιο προσπαθείτε εδώ και χρόνια χωρίς αποτέλεσμα; Μήπως αν είχατε ακολουθήσει μια πιο σταθερή πορεία από την αρχή, σήμερα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά;

Συζητώ συνέχεια με άτομα που πασχίζουν να χάσουν βάρος, αλλά και με φίλους και φίλες που κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους.

Ξέρετε κάτι;

Αν συναναστρέφεστε με επιτυχημένα άτομα, όχι μόνο όσο αφορά το αδυνάτισμα, αλλά και τις επιχειρήσεις, τον αθλητισμό, τις τέχνες, θα παρατηρήσετε ότι σε γενικές γραμμές δεν έχουν πάντα απόλυτη πειθαρχία στην καθημερινότητα τους.

Κάνουν παρατυπίες πολύ πιο συχνά από όσο νομίζετε!

Η διαφορά των επιτυχημένων ατόμων είναι ότι ξέρουν να επιστρέφουν στο πρόγραμμα τους. Ξέρουν να μην αφήνουν τις κακές ημέρες να τους εκτρέπουν από την πορεία τους. Ξέρουν να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης!

Κρατήστε τον έλεγχο στις γιορτές

Ας μην σας κουράσω άλλο με αυτό το θέμα. Σήμερα θα σας δώσω δέκα συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε τον έλεγχο της διατροφής, της δίαιτας ή οποιοδήποτε προγράμματος εσείς θέλετε, στη διάρκεια τον γιορτών.

1. Δείξτε υπευθυνότητα και ειλικρινά με τον εαυτό σας. Αν δεν μπορείτε, ζητήστε από κάποιο δικό σας άτομο, να σας βοηθήσει να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

2. Συγχαρείτε τον εαυτό σας κάθε φορά που θέτει και πάλι την κατάσταση υπό έλεγχο. Χαμογελάστε με υπερηφάνεια για το κατόρθωμα σας.

3. Αποφύγετε την αυτό-απέχθεια κάθε φορά που χάνετε τον έλεγχο. Δεν καταστράφηκε ο κόσμος. Μην σας μαλώνετε. Απλά συνεχίστε να κάνετε αυτό που πρέπει. Προχωρήστε να πάρει η ευχή!

4. Αφήστε τις δικαιολογίες. Το ότι θέλετε να φάτε, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το κάνετε. Το ότι δεν έχετε διάθεση να ετοιμάσετε κάτι υγιεινό, δεν σημαίνει ότι πρέπει απλά να το παρακάμψετε. Απλά κάντε αυτό που πρέπει. Τώρα.

5. Δείτε την κατάσταση ρεαλιστικά. Πείτε στον εαυτό σας ότι υπάρχουν κακές ημέρες, όπως υπάρχουν και καλές. Αυτό είναι φυσιολογικό. Είναι ΟΚ.

6. Βάλτε την δίαιτα πάνω από όλα. Λυπάμαι, αλλά κάπου εδώ είμαι αναγκασμένος να το τονίσω. Αν θέλετε πραγματικά να χάσετε βάρος, πρέπει να σχεδιάσετε και να προγραμματίσετε τη ζωή σας με βάση την δίαιτα και το πρόγραμμα σας. Πραγματικά αξίζετε να βάζετε τον εαυτό σας και τους στόχους σας πρώτα στη λίστα σας.

7. Καταλάβετε ότι ενώ το «εντελώς» μπορεί να είναι επιθυμητό, το «λίγο» είναι πολύ καλύτερο από το «καθόλου», όταν έχουμε να κάνουμε με στόχους που αφορούν το βάρος και την υγεία μας.

8. Βρείτε τα ευαίσθητα σημεία σας και ενεργείστε ανάλογα. Στις γιορτές είναι βασικό να κάνετε μερικούς ελιγμούς σύμφωνα με τις αδυναμίες σας. Καθίστε μακριά από τα γλυκίσματα. Περιμένετε 20 λεπτά πριν φάτε δεύτερο μελομακάρονο. Μην φέρνετε τεράστια Kinder γλυκίσματα στο σπίτι. Πιείτε ένα ποτήρι νερό, πριν από κάθε ποτήρι κρασί.

9.  Επαναλάβετε μέσα σας πολλές φορές ότι ακόμα και αν ξεφύγατε κάποια ημέρα, αν συνεχίσετε την προσπάθεια σας στις επόμενες και κρατήστε τον έλεγχο, όλα θα πάνε καλά στο τέλος.

10. Μην επιμένετε στην τελειότητα. Όλες αυτές οι συμβουλές δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα, αν επιμένετε να επιδιώκετε το τέλειο. Είπαμε. Το καλό είναι πολύ καλύτερο από το κακό.

Bonus συμβουλή #11. Ζητήστε από τους φίλους, τις φίλες ή τον/την σύντροφο σας να σας θυμίζει τους στόχους σας. Αφήστε τους να το κάνουν με τον καλό ή με τον κακό τρόπο.

Ξέρετε… Μερικές φορές η επιτακτική φωνή κάποιου που διατάζει «άφησε το τώρα κάτω αυτό!», κρύβει μια τρυφερότητα που θα την νιώσετε μόνο αν το δοκιμάσετε!

Η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη για εμένα, όπως ήταν για όλους μας. Έχω αποφασίσει να πηγαίνω σε κάθε πρόσκληση για ποτό ή φαγητό και να το ρίξω έξω φέτος στις γιορτές.

Αυτό σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων αποκλείεται να είμαι «τέλειος». Το ξέρω από τώρα. Έχω συμβιβαστεί με αυτό και είμαι έτοιμος να απολαύσω κάθε λιχουδιά και κάθε ιδιαίτερη συνταγή μαγειρικής που θα βρεθεί μπροστά μου.

Σκοπός μου είναι κάθε φορά, να αποκτώ και πάλι τον έλεγχο. Το ίδιο θα ήθελα να κάνετε κι εσείς. Αφήστε τον εαυτό σας να χαρεί λίγο. Το έχετε ανάγκη!

Δείτε το σαν μια εκπαίδευση. Μάθετε να επαναφέρετε τον εαυτό σας μετά από κάθε παρατυπία. Φροντίστε να έχετε τον έλεγχο και όλα θα πάνε καλά. Με τον καιρό θα έχετε αποκτήσει μια καταπληκτική ικανότητα. Αυτή που έχουν όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι που γνωρίζετε!

Να προσέχετε τον εαυτό σας και να μην σας μαλώνετε όταν σας ξεφεύγει λίγο η κατάσταση. Η ζωή συνεχίζεται! Γιώργος

Εικόνες: sheknows.com, acefitness.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *