Κόλλησε Η Ζυγαριά; Μήπως Βρίσκεστε Σε Plateau;

Έχετε φτάσει μόλις λίγα κιλά από το επιθυμητό σας βάρος; Συνέβη κάτι και έχετε κολλήσει στο ίδιο σημείο για ημέρες, ίσως και εβδομάδες; Συνεχίστε να διαβάζετε. Έγραψα το άρθρο για εσάς.

Πριν συνεχίσουμε, ηρεμήστε. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και συμβαίνει και… στα καλύτερα τα σπίτια.

Όλοι λίγο πολύ έχουμε βρεθεί σε εκείνο το αναθεματισμένο σημείο, όπου καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες να χάσουμε αυτά τα τελευταία κιλά και η ζυγαριά μας αρνείται πεισματικά να κουνήσει την βελόνα της.

Βλέπετε, σε αντίθεση με τις ψηφιακές, λατρεύω τον βασανιστικό χρόνο που κάνει η βελόνα για να σταθεροποιηθεί!

Στασιμότητα. Πλατό. Plateau. Αδυνάτισμα.

Το plateau οφείλεται στο γεγονός ότι η απώλεια κιλών, πέρα από την απώλεια λίπους, συνοδεύεται πάντα και από απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού.


Matcha Slim

Το Matcha Slim
Αλλάζει Τα Δεδομένα
Στο Αδυνάτισμα Και Την Ευεξία!

Είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό τσάι αδυνατίσματος. Οι πρώτες εντυπώσεις μέσα στο 2024 είναι θετικές και η ανταπόκριση των χρηστών εξαιρετική!

Διάβασε την ειλικρινή αξιολόγηση μου.

*(Θα σου δώσω link για 50% έκπτωση!)


Επειδή όμως ο μυϊκός ιστός σχετίζεται άμεσα και ρυθμίζει σε μεγάλο ποσοστό το βασικό μας μεταβολισμό, δηλαδή τις καύσεις ενός οργανισμού, η απώλεια αυτού προκαλεί και μία μείωση των θερμίδων που «καίει» κανείς ημερησίως.

Με πιο απλά λόγια. Όσο αδυνατίζετε, χάνετε μυϊκή μάζα και το αποτέλεσμα είναι να καίτε λιγότερες θερμίδες.

Πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία δεν πρέπει να μας ανησυχεί και να μας αποθαρρύνει από τη συνέχιση της προσπάθειάς μας.

Τι Είναι Ομως Το Plateau (Πλατό);

Η κυρία Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα, δίνει σε άρθρο της 4 βασικές συνθήκες που πρέπει να πληροί η απώλεια βάρους,  για να θεωρήσετε με σιγουριά ότι βρίσκεστε σε πλατό:

  1. Καμία απώλεια βάρους ή πόντων για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
  2. Δεν έχετε αλλάξει την φυσική σας άσκηση ή δεν έχετε κάνει άλλες σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας.
  3. Δεν λαμβάνετε κάποια νέα φαρμακευτική αγωγή (συμπεριλαμβανομένης της ορμονοθεραπείας) που μπορεί να επεμβαίνει στην απώλεια βάρους.
  4. Μπορείτε να πείτε με ειλικρίνεια ότι έχετε ακολουθήσει πιστά το διατροφικό σας πρόγραμμα.

3 Βασικά Σημεία Που Πρέπει Να Έχετε Συνεχώς Στο Μυαλό Σας

  • Είναι δυσκολότερο να χάσετε βάρος όσο πλησιάζετε τον στόχο σας. Μην χάνετε το κουράγιο σας. Σκεφτείτε αυτή την επιβράδυνση στο αδυνάτισμα σαν ένα ταχύπλοο που μπαίνει στο λιμάνι και μειώνει την ταχύτητα του. Έτσι κι εσείς, μειώνετε την ταχύτητα σας για να μπείτε με ασφάλεια στο λιμάνι σας.
  • Συμβαίνει σχεδόν σε όλους. Τα περισσότερα άτομα που θέλουν να χάσουν πάνω από 10 κιλά, θα «χτυπήσουν» μια ή δυο φορές αυτά τα σημεία στασιμότητας, πριν φτάσουν στο επιθυμητό βάρος. Μην χάνετε τον έλεγχο. Αν ήταν εύκολο να κρατήσουμε σταθερή πορεία, θα γινόμασταν όλοι μοντέλα.
  • Όσο περισσότερα κιλά χάνετε, τόσο περισσότερο μειώνεται ο ρυθμός που καίτε λίπος. Έχει να κάνει με το «ένστικτο της αυτοσυντήρησης». Δεν μπορείτε να το αποφύγετε εύκολα αυτό.
  • Αν ακολουθείτε μια αυστηρή δίαιτα, σίγουρα κάποια στιγμή θα «κολλήσετε». Είναι τέτοια η φόρτιση που δέχεται ο οργανισμός, που σίγουρα θα κλειδώσει τον μεταβολισμό σας και θα σταματήσετε να χάνετε βάρος. Μην ΄έχετε αυστηρές απαιτήσεις και μην στερείστε τροφές που περιέχουν τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά.
Θέλω να συνεχίσω να χάνω βάρος.

(Εικόνες: self.com, helloladies.gr, keepitsimpelle.com, woman.thenest.com, edequity.org)

Θα το αναφέρω αρκετές φορές στο σημερινό μου άρθρο. Μην χάνετε το κουράγιο σας και κάντε υπομονή. Οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα σας, δεν είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσουν. Κάνε ένα βήμα την κάθε φορά μέχρι να βρείτε αυτό που έχει αποτελέσματα.

Τι Μπορείτε Να Κάνετε Για Να Ξεπεράσετε Τη Στασιμότητα

Αναθεωρήστε την θερμιδική σας πρόσληψη.

Αν χάνατε βάρος με σταθερό ρυθμό και κάποια στιγμή η ζυγαριά σας κόλλησε στο ίδιο σημείο για καιρό και αν οι αλλαγές που κάνατε στην διατροφή σας δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα, μάλλον χρειάζεται να «ψαλιδίσετε» λίγο τις θερμίδες σας.

Επίσης, προσέξτε λίγο τις ώρες που τρώτε. Ίσως αν περιορίζατε λίγο το βραδινό ή αν κόβατε το απογευματινό σνακ, να ξεκινούσε πάλι το σώμα σας να συνεργάζεται.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά αυξάνοντας την ποσότητα που τρώτε από 100-200 θερμίδες την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ειδικά αν έχετε προσκολληθεί σε ένα αυστηρό ημερήσιο όριο των 1200 θερμίδων για κάποιο χρονικό διάστημα.

Θερμίδες

Εάν το όριο σας είναι κοντά στις 1800 θερμίδες, δοκιμάστε να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη από 100-200 θερμίδες για μια-δυο εβδομάδες.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από ό,τι νομίζετε.

Μπορεί να χάσετε τον έλεγχο σε ένα εστιατόριο, όπου τα φαγητά μαγειρεύονται με διαφορετικό τρόπο από τον δικό σας στο σπίτι.

Μπορεί ακόμα και να χάσετε το μέτρημα με τα dressings που χρησιμοποιείτε και γενικότερα οι σάλτσες (ειδικά οι έτοιμες) έχουν κρυμμένες θερμίδες.

Όταν φτάσετε σε πλατό, κάθε θερμίδα μετράει.

Προσπαθήστε λίγο περισσότερο να ελέγξετε τις ποσότητες που τρώτε και βάλτε νέους κανόνες στη δίαιτα σας.

Μπορείτε για παράδειγμα να απαγορέψετε το φαγητό στο αυτοκίνητο, ή στα όρθια και να επιβάλετε ως όρο το να τρώτε μόνο με τα καλά σας μαχαιροπίρουνα. (Αυτό το κολπάκι θα σας κόψει θερμίδες χωρίς να το καταλάβετε!)

Η επιμονή είναι το κλειδί. Σίγουρα θα μπείτε στον πειρασμό να σταματήσετε την προσπάθεια σας.

Όταν θα βρίσκεστε για πολλές ημέρες στο ίδιο ακριβώς σημείο, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα έχετε να αντιμετωπίσετε.

Κρυμμένες θερμίδες

Μην τα παρατήσετε! Ακόμα και αν δεν κάνετε κάποια μεγάλη προσπάθεια για να συνεχίσετε να χάνετε βάρος, κάποια στιγμή αυτό θα γίνει μόνο του. Κρατηθείτε γερά και κάντε υπομονή.

Βάλτε μερικές μικρές περιόδους άσκησης στην ημέρα σας.

Ξέρω, θα έχετε ακούσει πολλές φορές παρόμοιες συμβουλές. Πχ. Αφήστε το αυτοκίνητο σε μια μακρινή θέση στο πάρκινγκ.

Προτιμήστε την μεγάλη διαδρομή όταν πηγαίνετε κάπου με τα πόδια. Προτιμήστε την σκάλα αντί για το ασανσέρ κλπ.

Ξεχάστε τα αυτά! Είναι καλό να τα κάνετε συνήθεια σας, αλλά σήμερα θα σας πω ένα μυστικό για την άσκηση. Δεν είναι το ίδιο να γυμνάζεστε μία ώρα συνεχόμενα, με το να γυμνάζεστε 6 δεκάλεπτα στην διάρκεια της ημέρας. Ίσως πολλοί ειδικοί διαφωνήσουν.

Μεταξύ μας όμως. Κανείς δεν έχει διάθεση να τρέχει για μια ώρα στον διάδρομο.

Γυναίκα, άσκηση.

Βρείτε λοιπόν τρόπους-λόγους για να ασκείστε σε κάθε ευκαιρία. Τρέξτε μια μικρή διαδρομή. Ανεβείτε τις σκάλες με μεγάλους διασκελισμούς. Κάνε μερικές κάμψεις το μεσημέρι, και λίγους κοιλιακούς το απόγευμα.

Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσετε σε εγρήγορση το σώμα σας όλη μέρα και θα το αναγκάσετε να αρχίσει να καίει θερμίδες όλο σχεδόν το 24ωρο.

Για άλλη μια φορά, ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕΤΕ!

Δεν παρατήσατε το σχολείο επειδή είχατε ένα κακό τρίμηνο. Δεν σταματήσατε να πηγαίνετε για καφέ με τις φίλες σας επειδή δεν καταφέρατε να συναντηθείτε μια δυο φορές. Δεν σταματήσατε ασχολείστε με το παιδί σας, επειδή χάσατε τον έλεγχο κάποια στιγμή.

Συνεχίστε να κάνετε αυτό που σας οδήγησε στα θετικά αποτελέσματα που είχατε μέχρι τη στιγμή που «κόλλησε η ζυγαριά».

Πιέστε λίγο παραπάνω τον εαυτό σας, και κάντε υπομονή. Είναι θέμα χρόνου να συνεχίσετε να χάνετε βάρος.

Κόψτε Εντελώς Τα Επεξεργασμένα Τρόφιμα

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας. Ειλικρινά καταλαβαίνω πώς είναι δύσκολο να τα αποφύγετε, όμως χρειάζεται να προσπαθήσετε να τα περιορίσετε όσο περισσότερο γίνεται.

Ο κανόνας είναι απλός. Αν κάτι φυτρώνει στο έδαφος ή κρέμεται από δέντρο, μπορούμε να το φάμε. Αν τρέχει, κολυμπάει ή πετάει, μπορούμε να το φάμε!

Αυτά είναι μερικά από τα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε: πουλερικά, κρέας, ψάρια, αυγά, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, καστανό ρύζι, κινόα, πλιγούρι.

Δοκιμάστε τη μετάβαση σε μη κατεργασμένα τρόφιμα εάν το βάρος σας μένει στάσιμο. Δεν μπορείτε να πετύχετε 100% ακατέργαστα; Δοκιμάστε 80% ακατέργαστα τρόφιμα.

Κάντε Επιτέλους Αποτοξίνωση!

Σίγουρα έναν ισορροπημένο πρόγραμμα αδυνατίσματος θα έχει βοηθήσει πάρα πολύ τον οργανισμό σας ώστε λειτουργεί καλύτερα. Ίσως είναι η ώρα να σταματήσετε για λίγο τη δίαιτα σας και να του δώσετε μια “έξτρα περιποίηση” κάνοντας αποτοξίνωση για δυο με τρεις εβδομάδες.

Μπορείτε στη συνέχεια να ακολουθήσετε πάλι την δίαιτα που σας χάρισε τα αρχικά σας αποτελέσματα και να χάνετε περίπου με τον ίδιο ρυθμό το βάρος που θέλετε.

Έχω ετοιμάσει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην αποτοξίνωση και σίγουρα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε.

Σειρά Σας Τώρα..!

Αν χάσατε κάποια στιγμή στη ζωής σας πολλά κιλά, μάλλον αντιμετωπίσατε το plateau Τελικά πώς το ξεπεράσατε; Μήπως παρατήσατε τις προσπάθειες σας και αν ναι, τι ήταν αυτό που συνέβαλε στην απογοήτευση σας;

Μοιραστείτε την εμπειρία σας μαζί μου. Περιμένω να ακούσω τη γνώμη σας! Γιώργος

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top