Αλλάξετε Διάθεση Με Την Σωστή Διατροφή. Δείτε Πώς Θα Το Καταφέρετε!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Μπορεί η κατάλληλη διατροφή να φτιάξει τη διάθεση σας; Υπάρχει περίπτωση να έχετε ελαφριά κατάθλιψη και να φταίνε αυτά που τρώτε και πίνετε;

Αν έχουμε κακή διάθεση ή κακή ψυχολογία μπορεί να καταφύγουμε στο φαγητό για να αισθανθούμε καλύτερα. Το φαγητό από μόνο του βελτιώνει τη διάθεση διότι εκκρίνονται νευροδιαβιβαστικές ουσίες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη διάθεση!

Βέβαια, όταν συστηματικά καταλήγουμε στο φαγητό αναζητώντας διέξοδο από την κακή μας ψυχολογία ουσιαστικά μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο: κακή διάθεση λόγω προβλημάτων → υπερβολικό φαγητό → κακή διάθεση λόγω αύξησης βάρους.

Στον αντίποδα όταν είμαστε ευδιάθετοι και πάλι μπορεί να καταλήξουμε σε φαγητό διότι οι περισσότερες καλές μας στιγμές (γιορτή, γάμος, κοινωνικές συνευρέσεις κ.α.) εμπεριέχουν φαγητό από το οποίο ενίοτε εξαρτάται και το μέγεθος της ευχαρίστησης! (dietnet.gr)

Σωστή διατροφή και διάθεση

Παρουσιάζονται συνεχώς νέες έρευνες που δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στην διάθεση μας. Μπορεί μερικές τροφές να μην καταφέρνουν άμεσα να ελαφρύνουν την κατάθλιψη, αλλά σίγουρα μπορούν να αποτελέσουν βασικό παράγοντα επιτυχίας ενός γενικότερου πλάνου.

Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες υποστηρίζουν το εξής: Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στην λειτουργία του εγκεφάλου και κατά συνέπεια στην διάθεση και τη συμπεριφορά του.

Αν έχετε χρόνο μπορείτε να ακούσετε το αρχείου ήχου από τον ΑΝΤ1 FM (ανοίγει σε νέο παράθυρο) στο οποίο ο κύριος Παρασκευάς Παπαχρήστος (διαιτολόγος – διατροφολόγος M.Sc.) εξηγεί την σχέση της διατροφής με την καλή ή την κακή διάθεση μας.

Ολα Ξεκινούν Από Τους Νευροδιαβιβαστές

Σε άρθρο του Iatronet.gr που επιμελήθηκε η κυρία Εύη Ψωμιάδου αναφέρεται ότι οι τροφές επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη. Η σεροτονίνη ευθύνεται για την ηρεμία, τη χαλάρωση και την ευδαιμονία.

Ενδεχόμενη ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, όπως υπερδραστηριότητα ή βία, ενώ χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να μαςοδηγήσουν σε μεγάλη όρεξη για ορισμένες τροφές.

Η σεροτονίνη εκκρίνεται μετά την κατανάλωση σοκολάτας, πατάτας, ψωμιού και ρυζιού. Αν καταναλώσουμε υδατάνθρακες κακής ποιότητας μπορεί να νιώσουμε κούραση και αλλαγές στη διάθεση.

Όταν σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σεροτονίνης, δεν νιώθουμε ότι θέλουμε να καταναλώσουμε τροφές με ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Η ντοπαμίνη σχετίζεται με την κινητοποίηση και την εγρήγορση. Είναι ο λόγος που επιθυμούμε να πιούμε καφέ. Μετά την κατανάλωση καφέ εκκρίνεται ντοπαμίνη στον οργανισμό.

Ωστόσο, η πολλή καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως το άγχος και η ανησυχία.

Ενδορφίνες Και Διάθεση

(Update 26/9/2014) Σε πρόσφατο άρθρο του (26/9/14) ο κύριος Δημήτρης Αθανασιάδης (διατροφολόγος – διαιτολόγος) σε άρθρο του στο MedNutrition.gr γράφει ότι θα ήταν παράλειψη ωστόσο σεαυτήν την αναφορά το να μην μιλήσουμε για τις ενδορφίνες, που επηρεάζουν πολύ έντονα την διάθεσή μας…

Η δράση τους χαρακτηρίζεται ως ψυχοτρόπος και αναλγητική- δεν είναι τυχαίο ότι εκκρίνονται όταν τραυματιζόμαστε, για να μειώσουν την αίσθηση του πόνου!

Παράγονται στον οργανισμό μας μέσω των έντονων συναισθημάτων, της κατανάλωσης πικάντικων τροφών και της σοκολάτας, αλλά και μέσω της άσκησης!

Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, που έγιναν πάνω στην “αίσθηση ευφορίας” που νιώθουν όλοι όσοι αθλούνται, οι ενδορφίνες απελευθερώνονται μετά από έντονη και επίμονη άσκηση!

Τρεις κοπέλες τρώνε και συζητούν.

Οι Υδατάνθρακες Παίζουν Βασικό Ρόλο Στη Διάθεση Μας

(Update 9/11/2014) Η κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει την ποσότητα της ινσουλίνης στο αίμα. Μπορούν να εκκρίνουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Η σεροτονίνη συμμετέχει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους.

Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες είναι τα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, πλιγούρι, όσπρια, ψωμί πολύσπορο, φρυγανιές, cream crackers σίκαλης, πατάτες και τα φρούτα. (LogoDiatrofis.gr)

Στη Συνέχεια Βασικό Ρόλο Παίζουν Οι Βιταμίνες

Η κυρία Αναστασία Δουλγέρη (κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος) τονίζει ότι για να έχετε καλή διάθεση πρέπει να είστε σίγουροι ότι προσλαμβάνετε από την διατροφή σας βιταμίνες Β6 (όσπρια, δημητριακά, συκώτι και αβγά) και Β12( ψάρια, αβγά, κρέας πουλερικά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα), φυλλικό οξύ (πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, φράουλες, φυλλώδη τμήματα πράσινων λαχανικών, πράσινες πιπεριές, πατάτες, ντομάτες).

Επιπλέον, σημειώνει ότι μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, σελήνιο και ψευδάργυρος φαίνεται να σχετίζονται με την ανάπτυξη ή την πρόληψη της κατάθλιψης και τη μεταβολή της διάθεσης.

Αν Νιώθετε Συνεχώς Κούραση Και Απροθυμία Για Καθημερινές Δραστηριότητες…

Σκύλος κουρασμένος δίπλα σε κομπιούτερ.
Το άρθρο μου τον κούρασε!

Κρατήστε την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα με ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, φιστίκια κάσιους και ψημένους ηλιόσπορους ή πασατέμπο.

 

Η κυρία Νέλλυ Σκουφάτογλου προτείνει να δοκιμάσετε τυριά χαμηλά σε λιπαρά, όπως το cottage cheese απλωμένο πάνω σε άγλυκα μπισκότα ή φετούλες μαύρου ψωμιού αλλά και μπαστουνάκια από κίτρινα τυριά.

Καταφύγετε σε τονωτικά σνακς, όταν νιώθετε αδυναμία με κράκερς ολικής άλεσης αλειμμένα με μέλι ή ταχίνι. Θα αρέσουν και στα παιδιά σας.

Εντάξτε υγιεινά δημητριακά στην καθημερινή σας διατροφή, είτε μόνα τους (σαν τσιπς) ή μαζί με γάλα. Όταν αγοράζετε δημητριακά διαβάστε στην συσκευασία τους και επιλέξτε εκείνα που περιέχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά μερίδα και τις λέξεις «ολικής άλεσης».

Δείτε το βίντεο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την κατάθλιψη. Είναι σύντομο και παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Μερικές Ακόμα Τροφές Που Μπορούν Να Μειώσουν Το Στρες

Διάβασα για τις παρακάτω τροφές στο Iatronet.gr. Τελικά αν κάποιος κάνει την αρχή και ψάχνει λίγο τη σχέση της διατροφής με την διάθεση, μπορεί να βρει πολλά πράγματα.Μην ανησυχείτε. Έχω κάνει τη δύσκολη δουλειά για εσάς και σας την παρουσιάζω.

Γαλοπούλα

Η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία βοηθά στη μείωση του στρες. Μπορείτε να προσθέσετε γαλοπούλα με την πρωινή σας ομελέτα ή να κόψετε λίγες φέτες στη μεσημεριανή σας σαλάτα.

Σπανάκι

Το φυλλώδες λαχανικό αποτελεί σημαντική πηγή μαγνησίου, ενός μετάλλου που βοηθά στην αίσθηση της ηρεμίας. Το σπανάκι, που είναι σπουδαία πηγή ινών, επίσης βοηθά στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας. Επιλέξτε το για τη μεσημεριανή σας σαλάτα.

Σολομός

Το συγκεκριμένο ψάρι είναι γεμάτο ωμέγα 3 λιπαρά, που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης. Τα DHA στα ωμέγα 3 λιπαρά βοηθούν τον εκγέφαλο, ενώ υποχωρούν οι ορμόνες του στρες. Επίσης τα ωμέγα 3 στο σολομό μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να προάγουν τη ροή υγιούς αίματος, τα οποία επηρεάζονται από το χρόνιο στρες.

Εσπεριδοειδή

Πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή αποτελούν σημαντικό τρόπο να λάβετε βιταμίνη C, η οποία σύμφωνα με έρευνες μειώνει τα επίπεδα στρες. Επίσης, η βιταμίνη C είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Φάτε ένα πορτοκάλι το απόγευμα ως θρεπτικό και χαλαρωτικό σνακ.

Γλυκοπατάτες και καρότα

Αποτελούν καλή πηγή ινών και υδατανθράκων, που μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή σεροτονίνης. Επειδή είναι ελαφρώς γλυκά, ακυρώνουν την ανάγκη για ζάχαρη. Οι γλυκοπατάτες και τα καρότα είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, τα οποία είναι καλά για την αρτηριακή σας πίεση και την καρδιά σας. Να τρώτε μια χούφτα μικρά καρότα το απόγευμα ή γλυκοπατάτες για δείπνο 2 φορές την εβδομάδα.

Το Ξέρετε Οτι Τελικά Το Μέγεθος Μετράει;

Ένας παράγοντας που επηρεάζει τη συγκέντρωση και την επίδοση μας στις καθημερινές ασχολίες μας είναι το μέγεθος του γεύματος.

Η κυρία Κρίκη Σταυρούλα (διαιτολόγος – διατροφολόγος) γράφει στο genenutrition.gr (ο σύνδεσμος στο άρθρο της δεν λειτουργεί πλέον) ότι τα μεγάλα γεύματα που μπορεί να περιέχουν και 1000 θερμίδες έχουν συσχετιστεί με μειωμένη απόδοση το απόγευμα.

Τέτοια γεύματα υψηλά σε θερμίδες τείνουν να είναι υψηλά σε λίπος. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ένα γεύμα αποτελούμενο από ένα hamburger, πατάτες τηγανητές και ένα αναψυκτικό.

Το μέγεθος της μερίδας έχει σημασία καθώς το λίπος επιβραδύνει την απορρόφηση, και επειδή η ροή του αίματος στο στομάχι αυξάνεται για αυτό το παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η ποσότητα του αίματος που πηγαίνει στον εγκέφαλο είναι λιγότερη.

Το αποτέλεσμα είναι υπνηλία και νωθρότητα.

Υπάρχει Κάποια Τροφή Που Σας Φτιάχνει Τη Διάθεση;

Υπάρχει κάτι που έχετε παρατηρήσει ότι τρώγοντας το νιώθετε καλύτερα; Κάποιο σχετικό κόλπο ίσως; Αφήστε το σχόλιο σας και μοιραστείτε μαζί μου την προσωπική σας εμπειρία.

Να προσέχετε τον εαυτό σας και να χαμογελάτε συχνά! Γιώργος

Εικόνα: therawtarian.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *