Σταματήστε Να Εστιάζετε Στην Δίαιτα, Αν Θέλετε Να Χάσετε Μόνιμα Βάρος

Ας είμαστε για λίγο ειλικρινείς. Έχετε κάνει έστω και μια αποτυχημένη προσπάθεια να χάσετε βάρος και να κρατήσετε τα αποτελέσματα; Συνεχίστε να διαβάζετε…

Σταματήστε Να Εστιάζετε Στην Δίαιτα

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο εστιάζετε την προσοχή σας, όταν θέλετε να χάσετε βάρος;

Μα βέβαια, η δίαιτα σας!

Αρχίζετε να σκέφτεστε σχετικά με το «τι πρέπει» και το «τι δεν πρέπει» να τρώτε. Αναρωτιέστε αν πρέπει να κόψετε τις θερμίδες, τους υδατάνθρακες, τα λίπη… ή όλα αυτά μαζί.

Αφού πάρετε τις αποφάσεις, ορίζετε ημέρα και ώρα έναρξης της μεγάλης προσπάθειας. Ξεκινάτε με μεγάλη αποφασιστικότητα και αφοσίωση. Έχετε ήδη πείσει τον εαυτό σας, ότι αυτή τη φορά θα χάσετε βάρος και θα το κρατήσετε μια για πάντα.

Πράγματι. Ξεκινάτε ακριβώς έτσι. Δυνατά. Με τις καλύτερες προθέσεις και με το στήθος να φουσκώνει από έμπνευση και κίνητρα. Θέλετε πραγματικά να βελτιώσετε την υγεία σας και να αποκτήσετε το δυνατό, λεπτό και σέξι σώμα, μέσα στο οποίο έχετε ήδη αρχίσει να νιώθετε «σαν το σπίτι σας»!

Στην συνέχεια, η πραγματική ζωή εμφανίζεται στην σκηνή…

Η δουλειά σας, προκαλεί περισσότερο στρες. Οι σχέσεις με τους γύρω σας είναι δύσκολες και κουραστικές. Τα παιδιά εξαντλούν την τελευταία σταγόνα υπομονής που σας είχε απομείνει.

Νιώθετε αγχωμένη, καταβεβλημένη, μόνη και πριν το αντιληφθείτε, η ανάγκη για φαγητό παίρνει σειρά για να παίξει τον δικό της ρόλο.

Νιώθετε πώς το μόνο που χρειάζεστε είναι απλά να φάτε κάτι νόστιμο. Κάτι που θα διώξει όλα αυτά τα βάσανα από τους ώμους σας. Κάτι που θα σας ανακουφίσει, θα σας ηρεμήσει και θα σας τυλίξει σε ένα μεταξωτό πέπλο όμορφων συναισθημάτων και δεν θα νιώθετε πια άγχος, μοναξιά ή κούραση.

Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό;

Εχω βρει τον εαυτό μου πάρα πολλές φορές σε αυτή την κατάσταση. Αυτή, όπου βρίσκομαι πάνω από ένα τεράστιο προφιτερόλ, προσπαθώντας να νιώσω καλύτερα, άσχετα με το αν κρατάει πραγματικά πολύ λίγο η «επίδραση» της ζάχαρης στην ψυχολογία μου.

Κρατάτε σημειώσεις; Δεν πειράζει. Αρκεί να θυμάστε ότι…

Το αδυνάτισμα δεν ξεκινάει στο πιάτο ή τον διάδρομο τρεξίματος. Το μόνιμο χάσιμο βάρους έχει γραμμή έναρξης στο μυαλό σας. Ξεκινάει με την αλλαγή της σχέσης που έχετε με τον εαυτό σας και με την προσέγγιση σας στο όλο θέμα.

Ας είμαστε για λίγο ειλικρινείς.

Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, όπου 1 = «Όχι, με την καμία!» και 10 = «Βεβαίως, 110% ναι!», με πόση σιγουριά πιστεύετε ότι μπορείτε να χάσετε βάρος και να μην παχύνετε ποτέ ξανά;

Σκεφτείτε για λίγο και πείτε μου ειλικρινά (μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το άρθρο να πάρει η ευχή!).

Ύστερα από όλες αυτές τις προσπάθειες που έχετε κάνει μέχρι σήμερα. Ύστερα από όλες τις διαφορετικές δίαιτες, τους λιποδιαλύτες και τις διάφορες συμβουλές που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα για να χάσετε βάρος (και να το κρατήσετε).

Πόσο πιστεύετε (από το ένα έως το δέκα), ότι μπορείτε να πετύχετε την μεγάλη αλλαγή και να την κάνετε να κρατήσει για πάντα;

Αν προσπαθήσατε μέχρι σήμερα έστω και μια φορά να χάσετε βάρος και δεν τα καταφέρατε, ή πήρατε γρήγορα πίσω τα κιλά, είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να πιστέψατε ότι είσαστε η προσωποποίηση της αποτυχίας.

Ότι απλά δεν μπορείτε να το κάνετε. Ότι έτσι γεννηθήκατε. Άτυχη. Ότι δεν είσαστε σαν τον υπόλοιπο κόσμο. Θα ζήσετε έτσι την υπόλοιπη ζωή σας, γιατί μάλλον αυτό είναι που σας αξίζει.

Ξέρετε κάτι;

Αν έχετε βαθμολογήσει (κάντε το επιτέλους) την δυνατότητα σας να χάσετε βάρος με κάτι κάτω από το 7, δίνετε υποσυνείδητα στον εαυτό σας το μήνυμα ότι δεν θα χάσετε τελικά βάρος γιατί αυτό δεν είναι πιθανό για εσάς.

Τηλεγραφείτε σιωπηλά ότι δεν σας αξίζει να αλλάξετε το σώμα σας. Αυτά είναι για τους άλλους. Εσείς έχετε μια συγκεκριμένη πορεία στην ζωή σας και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει..!

Σίγουρα δεν αντιλαμβάνεστε ότι το κάνετε. Όμως συμβαίνει κρυφά μέσα σας.

Ξεκινάτε την προσπάθεια σας να χάσετε βάρος, με τις καλύτερες προθέσεις. Πραγματικά. Τα πηγαίνετε πολύ καλά στην αρχή και επιτέλους το πρόσωπο σας φωτίζεται από ένα τεράστιο χαμόγελο.

Ώσπου μετά από λίγες εβδομάδες… Κάτι συμβαίνει.

Είναι σαν να χτυπάτε επάνω σε έναν τεράστιο τοίχο που έχει για τούβλα όλα όσα αρνητικά πιστεύετε για τον εαυτό σας και για τσιμέντο αυτά που πιστεύετε ότι σας αξίζουν επειδή η ζωή σας φέρθηκε άδικα.

Πριν καλά καλά το καταλάβετε, έχετε ανοίξει εκείνο το κουτί με τα σοκολατάκια και το εξαφανίζετε μέσα σε λίγα λεπτά. Είναι εκείνο το κουτί που σας έκαναν δώρο στα γενέθλια σας και εσείς δηλώσατε με καμάρι ότι κάνετε δίαιτα και δεν θα το ανοίξετε.

Ξέρετε τι έχω μάθει μέχρι σήμερα, από την προσωπική μου εμπειρία, τα μηνύματα σας και την μελέτη μου;

Η αλλαγή της σχέσης σας με το φαγητό, ξεκινάει αλλάζοντας την σχέση σας με τον εαυτό σας!

(Δεν συνεχίζεται…)


Οδηγός Τετράγωνο

To Θέλεις ΔΩΡΕΑΝ;

Γίνε μέλος στο club του ArxizoDiaita.gr και απόκτησε εντελώς δωρεάν τον οδηγό για το αδυνάτισμα μέσα από την διατροφή.

 


8 σκέψεις για το “Σταματήστε Να Εστιάζετε Στην Δίαιτα, Αν Θέλετε Να Χάσετε Μόνιμα Βάρος”

 1. Αδαμοπουλου Νικη

  Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δίαιτα που μπορείτε να προτείνεται,βασισμένη στη μείωση των υδατανθράκων. Ο γιατρός που με παρακολουθεί μου έχει συστήσει αυτή την μέθοδο για απώλεια βάρους αλλά ωστόσο δεν έχω κάποιο διαιτολόγιο να ακολουθησω ώστε να μπορέσω να φτιαξω την διατροφή μου μου βάση αυτής της μεθόδου. Οπως διάβασα σε αρκετά άρθρα σας πρέπει να περιοριστούν οι υδατάνθρακες. Την ίδια ακριβώς άποψη έχει πολύς κόσμος που συζητάω για αυτό το θέμα. Ωστοσο ή διαιτολογος μου έχει αντίθετη άποψη. Θα ήθελα να δοκιμάσω και αυτή την μέθοδο γιατί οποιαδήποτε δίαιτα έχω ακολουθήσει αποτυγχάνει.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Αδαμοπουλου Νικη

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Νίκη. Προτείνω να ακολουθήσεις μια ομάδα στο Facebook (την οποία ακολουθώ κι εγώ). Εκεί θα μπορέσεις να βρεις απάντηση πραγματικά σε ό,τι σε απασχολεί, καθώς και να μιλήσεις με άτομα που κάνουν δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες (keto). Κάνε κλικ εδώ και μπες στην ομάδα. Ζήτησε την βοήθεια της Κωνσταντίνας Αποστολοπούλου. Αν έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα, γράψε μου πάλι.

 2. Ένα μπράβο μόνο θέλω να σου πω και μην σταματάς να κάνεις αυτό που ούτε οι <> δεν κάνουν τόσο καλά. Συνέχισε να εμψυχώνεις και να καταλαβαίνεις!

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα σου Βάσω μου! Μου δίνεις δύναμη να συνεχίζω και πίστεψε με… έχω σκοπό να το κάνω για πολλά χρόνια ακόμα. 🙂

 3. Ένα περίεργο πράγμα…στις πιο δύσκολες στιγμές και σκέψεις μου, εμφανίζεται ενα mail σου που με παραπέμπει σε άρθρο σου που σχετίζεται με όλα όσα σκεφτόμουν νωρίτερα!!!! Και ναι λοιπόν…λίγη ώρα πριν, οι σκέψεις μου δεν ήταν καλές όσον αφορά την επίτευξη των στόχων μου!

  Έκλεισα ενα μήνα που έφτιαξα την διατροφή μου και έχω χάσει ήδη εξι κιλά. Κάθε μέρα που περνάει αυξάνω και περισσότερο την άσκηση και η μεζούρα σημείωσε αρκετούς πόντους παρακάτω, απ΄όλα τα μέρη του σώματος μου. Νιώθω το σώμα μου ότι ανταποκρίνεται στον νέο τρόπο ζωής, χωρίς να ζητάει να τα παρατήσω και ανυπομονώ να έρχεται η επόμενη μέρα με χαρά!

  Ωστόσο, πριν λίγο περασαν μαύρες σκέψεις στο μυαλό μου! Ο στόχος για να επιτευχθεί είναι μακρια…άραγε θα τα καταφέρω?

  Εχω κάνει τοσες φορες τις προσπάθειες μου και με την βοήθεια ειδικών και δεν τα κατάφερα, πήρα πίσω όσα κιλά έχασα και κάποιες φορές πολλά περισσότερα απ΄όσα είχα πριν ξεκινήσω…πως θα το καταφέρω τώρα που το εγχείρημα το κάνω και χωρίς την βοήθεια ειδικού?

  Είναι φανερό πως δεν έχω πίστη στον εαυτό μου αλλά είναι φυσιολογικό αφου έχω πολλές αποτυχίες στο ενεργητικό μου!! Βεβαία, παρ΄ ότι έκανα μαυρες σκέψεις, δεν θέλησα αρπάξω καμία απο τις λιχουδιες που υπάρχουν στην δουλεία(στο σπιτι τις έχω πετάξει όλες)…νομίζω ότι αυτο είναι θετικο!! 🙂

  1. Γιώργος Καρτάλιας

   Γεια σου Μαργαρίτα,

   Έχουμε και λέμε… Έφτιαξες την διατροφή σου. Έχασες πόντους. Το σώμα σου ανταποκρίνεται. Άλλαξες την ζωή σου. Είσαι χαρούμενη με αυτό που κάνεις. Παρόλα αυτά όμως, φοβάσαι για τις μαύρες σκέψεις που μπορεί να σου καταστρέψουν την προσπάθεια. Να σε μαλώσω τώρα, ή να συνεχίσω να το κάνω μετά;

   Γιατί κολλάς στο παρελθόν; Γιατί δεν βλέπεις την επιτυχία του παρόντος;

   Μαργαρίτα μου, όταν κάποια μέρα πήρες κακό βαθμό, παράτησες το σχολείο; Οταν χτύπησες κάπου το αυτοκίνητο σου, σταμάτησες να οδηγείς; Όταν το πλυντήριο σου κατέστρεψε κάποιο ρούχο, σταμάτησες να βάζεις μπουγάδα; Οταν ήσουν μικρό παιδί και χτύπησες το γόνατο του πέφτοντας, σταμάτησες να παίζεις για την υπόλοιπη ζωή σου;

   Γιατί έχεις αρπάξει με δύναμη τις αποτυχίες του παρελθόντος και δεν τις αφήνεις να… τις πάρει το ποτάμι;

   Συνέχισε την προσπάθεια σου και φρόντισε να χαμογελάς ακόμα και όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Δεν έχει σημασία αν αυτή την εβδομάδα δεν έχασες τα κιλά που ήθελες. Δεν έχει σημασία, αν πάχυνες ή αν τα κατέστρεψες όλα. Υπάρχει και η επόμενη… και η μεθεπόμενη… και χιλιάδες εβδομάδες που μπορείς να προσπαθήσεις ώστε να πετύχεις πράγματα που σε κάνουν χαρούμενη!

   Σταμάτα την γκρίνια λοιπόν και ξέχνα τους φόβους σου. Είσαι πολύ τυχερή που βρήκες αυτό που λειτουργεί στο σώμα σου. Συνέχισες ακριβώς αυτό που κάνεις και όλα θα πάνε καλά.

   Σίγουρα θα έχεις κάποια αποτυχία! Έτσι λειτουργεί ο κόσμος. Έτσι είναι τα πράγματα. Αυτό που έχει σημασία, είναι να συνεχίσεις να πηγαίνεις στο σχολείο και να συνεχίσεις να παίζεις και να χαίρεσαι την ζωή.

   Καλή συνέχεια. Να προσέχεις τον εαυτό σου!

   (Υ.Γ. Χαίρομαι που το άρθρο μου ήταν αυτό που σε παρακίνησε να προσπαθήσεις να αλλάξεις την ζωή σου. Παίρνω δύναμη από το μήνυμα σου για να συνεχίσω να γράφω)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top