Αφιέρωμα: “Πώς Θα Μπορέσω Να Χάσω Κιλά;” – Μέρος 1ο: ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ

Μπορείτε να πείτε με σιγουριά ότι έχετε αποφασίσει να χάσετε βάρος; Ακόμα και αν το θέλετε πραγματικά, μήπως δεν ξέρετε από που να αρχίσετε;

Γυναίκα στο ηλιοβασίλεμα.

Όλοι ξέρουμε ότι οι δίαιτες μπορούν να έχουν αποτελέσματα. Κάθε βιβλίο, άρθρο, πρόγραμμα αδυνατίσματος, αγωγή ή όποια λύση επιλέξετε, μπορεί να έχει αποτελέσματα αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες.

Το να έχετε κίνητρο και ισχυρή θέληση να ξεκινήσετε αλλά και να συνεχίσετε μέχρι να πετύχετε τον στόχο σας είναι το δύσκολο της υπόθεσης.

Οι πληροφορίες θα βρίσκονται πάντα εκεί. Η πειθαρχία και η ψυχική δύναμη όμως… Είναι τα πολυπόθητα κομμάτια του παζλ που λίγοι κατέχουν και οι περισσότεροι λαχταρούν να αποκτήσουν.

Πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε οποιαδήποτε προσπάθεια για να χάσουμε βάρος, θα πρέπει να ορίσουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε μέσα μας, αυτό που ζητάμε να πετύχουμε μέσα από το αδυνάτισμα.

Δεν έχει να κάνει με το πόσα κιλά θα χάσουμε..!

Κάτι άλλο είναι αυτό που πραγματικά στοχεύουμε μέσα από την προσπάθεια μας. Μπορεί να θέλουμε να δείχνουμε πιο κομψοί-ες και να φοράμε ρούχα σύμφωνα με την τελευταία μόδα. Ίσως να έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας ή να δυσκολευόμαστε στην κίνηση μας.

Μπορεί απλά να… γουστάρουμε να έχουμε ωραίο σώμα για να μας προσέχει το αντίθετο φύλο!

Πώς θα καταφέρετε λοιπόν να βρείτε την δύναμη να ξεκινήσετε και να συνεχίσετε το πρόγραμμα σας μέχρι το τέλος;

Θα ήθελα να βρείτε την υπομονή και να συνεχίσετε να διαβάζετε το άρθρο μου, καθώς και το υπόλοιπο αφιέρωμα. Κάποια στιγμή ίσως να σας κουράσει. Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς.

Ήταν πολύ σημαντικό κατά την γνώμη μου να τα γράψω όλα τόσο αναλυτικά, όσο χρειάζεται για να μπορέσετε να κάνετε το μεγάλο βήμα. Αν πραγματικά θέλετε να χάσετε βάρος, ίσως να νιώσετε ότι έπρεπε να γράψω περισσότερα..!

Πώς Θα Φτάσετε Στον Πυρήνα Της Απόφασης Σας Να Χάσετε Βάρος;

πώς να χάσω κιλά

(Εικόνα: picswallpaper.com)

Ξέρω καλά ότι το αδυνάτισμα είναι μια διαδικασία που άλλους τους ταλαιπωρεί και τους απογοητεύει και για άλλους είναι μια ενδιαφέρουσα πρόκληση. Ένα ποσοστό γύρω στο 60% όσων προσπαθούν να χάσουν βάρος, δηλώνουν ότι τους λείπει το σωστό κίνητρο για να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα τους.

Είναι αυτές οι περιπτώσεις που κάποιοι ξεκινούν κάποια δίαιτα, χάνουν βάρος, αλλά κάποια στιγμή όλα αλλάζουν και χάνουν τον έλεγχο χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς συνέβη. Σχεδόν πάντα θα πάρουν πίσω τα κιλά που έχασαν και ίσως λίγα περισσότερα.

Το εύκολο θα ήταν να ξεκινήσουμε σε αυτό το σημείο να δίνουμε συμβουλές. Δεν θα είμαι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που θα έχει “έτοιμη την απάντηση” στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Θα προτιμήσω όμως να ξεκινήσω από την βάση, εκεί που βρίσκεται η βάση των κινήτρων και να βρούμε τα υπόλοιπα στην πορεία.

Έκανα λοιπόν την αναζήτηση μου στο Google, αλλά δεν βρήκα κάτι που να με καλύπτει. Κατέληξα μετά από αρκετή ώρα στον ορισμό που δίνει για τη λέξη “motivation” (κίνητρο) το online λεξικό του πανεπιστημίου του Princeton και μπορείτε να το βρείτε εδώ. Γράφει λοιπόν (σε ελεύθερη δική μου μετάφραση):

“Κίνητρο είναι το ψυχολογικό χαρακτηριστικό που ωθεί έναν οργανισμό να δράσει προς κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα το οποίο είναι και ο λόγος που υπάρχει η δράση, αλλά και η κατάσταση της ψυχικής αυτής φόρτισης.”

Ας πάρουμε λοιπόν μερικές φράσεις από αυτόν τον ορισμό και ας προσπαθήσουμε να δούμε πώς λειτουργεί το κίνητρο στην δική μας περίπτωση. Στο να ξεκινήσει κάποιος αλλά και να συνεχίσει ένα πρόγραμμα δίαιτας και διατροφής.

Δράση Προς Κάποιο Επιθυμητό Αποτέλεσμα:

Για να κινητοποιηθούμε και να ξεκινήσουμε μια συγκεκριμένη δράση, πρέπει να έχουμε πριν από όλα έναν συγκεκριμένο στόχο. Αυτή θα είναι και η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας και να έχετε ξεκάθαρη απάντηση πριν προχωρήσουμε.

“Ποιος είναι ο στόχος σας;”

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι δεν αρκεί να απαντήσετε μόνο με τον αριθμό. Το να θέλετε να χάσετε 10 κιλά ή 20 κιλά δεν φτάνει. Αυτό το ξέρετε εδώ και πολύ καιρό. Για χρόνια μπορεί να λέτε στον εαυτό σας “θέλω να χάσω Χ κιλά”.

Όσες φορές και αν το παραδεχτείτε και όσο και αν το επαναλαμβάνετε, δεν πρόκειται να αλλάξετε την κατάσταση σας. Απλά δεν αρκεί να έχετε έναν αριθμό στο μυαλό σας.

Χαμογελάει

Ξεκινήστε λοιπόν ρωτώντας τον εαυτό σας κάτι άλλο: “Γιατί θέλω να χάσω βάρος;”

Σίγουρα θα σας φαίνεται απλή και συνηθισμένη ερώτηση. Αν θέλετε όμως πραγματικά να αδυνατίσετε. πρέπει να κάνετε την ερώτηση αυτή στον εαυτό σας ξανά και ξανά. μέχρι να πάρετε μια ξεκάθαρη απάντηση.

Γιατί Προσπαθείτε Να Χάσετε Βάρος;

 • Για να αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και να αρχίσετε να βγαίνετε πάλι σε ραντεβού;
 • Για να μπορέσετε να φορέσετε εκείνο το παντελόνι που έχετε ξεχασμένο στην ντουλάπα σας;
 • Για να έχετε ένα πιο ελκυστικό σώμα που θα αρέσει περισσότερο στον σύντροφό σας;
 • Για να δείτε την έκπληξη στα πρόσωπα παλιών φίλων ή συμμαθητών, όταν δουν πόσα κιλά χάσατε;
 • Γιατί ο γιατρός σας ξεκαθάρισα ότι είναι απαραίτητο να χάσετε βάρος για να βελτιώσετε την υγεία σας;
 • Γιατί βαρεθήκατε να νιώθετε συνέχεια κούραση, δυσκολία στην κίνηση και να έχετε κακή διάθεση;

Πρέπει να ξεκαθαρίσετε με μεγάλη σιγουριά το “Γιατί”. Είναι το πρώτο βήμα για να καθορίσετε τον στόχο σας. 

Ας μιλήσουμε τώρα λίγο για τη “Δράση”.

Οταν έχετε επιτέλους γράψει σε ένα χαρτί τον ξεκάθαρο στόχο σας, πόσο έτοιμοι νιώθετε για να ξεκινήσετε; Έχετε έξαψη και έντονα συναισθήματα για να ξεκινήσετε; Νιώθετε κάτι να σας τραβάει να σηκωθείτε από τον καναπέ;

Νιώθετε την ετοιμότητα  να κόψετε όλες τις κακές σας συνήθειες και να κάνετε δραστικές αλλαγές στην διατροφή σας να κυλάει στις φλέβες σας;

Αν απαντήσατε αρνητικά, τότε μάλλον πρέπει να δουλέψετε λίγο περισσότερο επάνω στο “Γιατί” σας. Αυτό είναι ο θεμέλιος λίθος για το κίνητρο που θα πυροδοτήσει τη θέληση σας.

Θα Σας Βοηθήσω Λίγο

Μερικοί άνθρωποι έχουν μια φυσική τάση προς την απόλαυση και την ευχαρίστηση.

Στοχεύουν στα θετικά αποτελέσματα μιας προσπάθειας δηλαδή. Για παράδειγμα τους αρέσει η σκέψη να δείχνουν ένα ωραίο σώμα ντυμένο με μοντέρνα και εφαρμοστά ρούχα.

Άλλοι θέλουν να προκαλούν τα βλέμματα και να έχουν επιτυχία στο αντίθετο φύλο. Κάποιοι θέλουν να μπορούν να κερδίσουν έναν μαραθώνιο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα.

Κάποιοι άλλοι θέλουν να διώξουν τον πόνο και τα προβλήματα.

Προσανατολίζονται δηλαδή στο να αποφύγουν την αρνητική πλευρά μιας κατάστασης. Πχ. μπορεί να θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους για να γνωρίσουν το ιδανικό ταίρι τους.

Μπορεί να θέλουν να απαλλαγούν από προβλήματα υγείας (διαβήτης, χοληστερίνη, καρδιοπάθειες και πολλά άλλα) ή να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται κατά τις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Το κόλπο είναι να βρείτε σε πρώτη φάση τι σας εκφράζει περισσότερο σχετικά με το αδυνάτισμα και να συγκεντρωθείτε σε αυτό. Το “προς την ευχαρίστηση” ή το “μακριά από τον πόνο”;

Γράψτε σε ένα χαρτί όλους τους λόγους που σας δημιουργούν κάποια ψυχική ένταση και σας προκαλούν να δράσετε. Είναι κάτι που θα κάνετε μόνο για εσάς. Γράψτε λοιπόν τα πάντα. Ακόμα και τις πιο κρυφές σας σκέψεις.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και δεν πρέπει να το προσπεράσετε εύκολα. 

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος.

Ξεκινήστε σήμερα. Τώρα! Βρείτε λίγο χρόνο και ξεκινήστε την αναζήτηση μέσα σας. Αφήστε μου ένα σχόλιο με τις σκέψεις σας!

4 thoughts on “Αφιέρωμα: “Πώς Θα Μπορέσω Να Χάσω Κιλά;” – Μέρος 1ο: ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ

 1. Αυτά που διαβασα μέχρι τώρα είναι πολυ ενδιαφέρον. Νομίζω ότι η μέθοδος αυτή θα με βοηθήσει. Δεν ξέρω γιατί αλλά κάτι το διαφορετικό είναι από ότι άλλο έχω δοκιμάσει.

  1. Γεια σου Φώφη. Χαίρομαι που σου αρέσουν όσα γράφω. Φρόντισε να διαβάσεις και την συνέχεια του αφιερώματος (2ο μέρος, 3ο μέρος, 4ο μέρος). Όλα θα πάνε καλά. Αν σε γεμίζει μέσα σου αυτό που κάνεις, δεν κουράζεσαι ποτέ. Αντίθετα. Απολαμβάνεις την πορεία προς τον προορισμό σου!

 2. Γειά σας! Το άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον! Έχω κολλήσει στο “ΓΙΑΤΙ”.Δεν μπορώ να βρω απάντηση δυνατή,συγκεκριμένη σίγουρη. Είναι φορές που σκέφτομαι μήπως δεν θέλω στη πραγματικότητα να χάσω κιλά,μήπως όλη αυτή η ανάγκη μου πηγάζει από τα κοινωνικά στερεότυπα ομορφιάς. Δεν γνωρίζω πραγματικά. Από την άλλη,όμως,σκέφτομαι ότι είμαι φορές που δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω στον καθρέφτη. Δεν μου αρέσει που δεν μπαίνω στα παλιά μου ρούχα χωρίς όμως να τρελαίνομαι. Σα να έχω συμβιβαστεί. Δεν μπορώ να βρω το γιατί χωρίς βοήθεια.Αυτο διαπιστώνω!!

  1. Γεια σου Μαρία. Χαίρομαι που σε προβλημάτισε το άρθρο μου. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ψάξεις μέσα σου. Να βρεις “τα θέλω” σου και να τα κυνηγήσεις. Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες και αλλάζουν ανάλογα με το άτομο. Όταν θα τις βρεις όμως, θα δεις ότι ο δρόμος θα ανοίξει ξεκάθαρα μπροστά σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *