8 Σοβαρά Λάθη Που Κάνουν Οι Γυναίκες Στην Δίαιτα

Τελικά ποια είναι τα λάθη που κάνουμε σε μια δίαιτα και καθορίζουν άμεσα το αποτέλεσμα; Τι μπορούμε να αλλάξουμε, ώστε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε;

8 Λάθη Των Γυναικών Στο Αδυνάτισμα

Υπάρχουν οι συνήθεις ύποπτοι, όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή χυμών, οι μεγάλες μερίδες φαγητού, η παράλειψη γευμάτων, οι ουτοπικοί στόχοι, οι λίγες ώρες ύπνου και η έλλειψη άσκησης.

Παρ’ όλα αυτά, η διατροφή, η πέψη και επομένως οι δίαιτες είναι λίγο πολύ μπερδεμένα θέματα τις περισσότερες φορές. Να θυμόσαστε ότι δεν φταίει μόνο ένα πράγμα κάθε φορά που δυσκολευόμαστε να πετύχουμε τον στόχο μας.

Τις περισσότερες φορές η επιτυχία ή η αποτυχία εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.


Matcha Slim

Το Matcha Slim
Αλλάζει Τα Δεδομένα
Στο Αδυνάτισμα Και Την Ευεξία!

Είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό τσάι αδυνατίσματος. Οι πρώτες εντυπώσεις μέσα στο 2024 είναι θετικές και η ανταπόκριση των χρηστών εξαιρετική!

Διάβασε την ειλικρινή αξιολόγηση μου.

*(Θα σου δώσω link για 50% έκπτωση!)


Συνεχίστε να διαβάζετε για τα 8 κορυφαία λάθη που πιθανόν κάνετε αν είστε γυναίκα.

#1 – Ακολουθείτε Κάποιο Πρόγραμμα Δίαιτας

Το γεγονός ότι ακολουθείτε ένα πρόγραμμα δίαιτας, σημαίνει ότι εφαρμόζετε έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Όταν φτάσετε στον στόχο σας σταματάτε την δίαιτα και αρχίζετε να τρώτε και πάλι όπως πριν και… πού θα καταλήξει αυτός ο τρόπος προσέγγισης;

Ναι, σε μία άλλη δίαιτα.

Καταρχήν θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι οι διατροφικές σας συνήθειες δεν φαίνεται να είναι το δισκοπότηρο της ευτυχίας. Μετά θα πρέπει να αναρωτηθείτε:

“Είμαι έτοιμη για μία οριστική μεταβολή στον τρόπο ζωής μου; Είμαι έτοιμη να εγκαταλείψω τις διατροφικές μου συνήθειες και να διαλέξω μία νέα προσέγγιση;”

Αν η απάντηση είναι ναι, τότε ο τρόπος διατροφής του οργανισμού σας γίνεται τρόπος ζωής, μία συνήθεια και όχι μια δίαιτα.

#2 – Ακολουθείτε Γρήγορες και Δημοφιλείς δίαιτες

Η βιομηχανία αδυνατίσματος είναι μία βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Οι εταιρίες γνωρίζουν πώς να φτιάχνουν τα προϊόντα αδυνατίσματος και τις δίαιτες να δείχνουν ελκυστικές.

Παρ’ όλα αυτά, μην ενστερνίζεστε γρήγορες και δημοφιλείς δίαιτες που δεν είναι τόσο ασφαλείς, ώστε να ακολουθηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικές φορές, οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε ότι όσο πιο παράδοξη δείχνει μία δίαιτα, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να λειτουργήσει.

Αυτό δεν είναι αλήθεια!

Έχετε υπόψη σας ότι οι μαρτυρίες δεν είναι απόρροια βάσιμης έρευνας για την απώλεια βάρους. Οι μαρτυρίες μπορεί να είναι κατασκευασμένες ή εξωραϊσμένες. Συνιστάται πάντα διατροφή με ποικιλία τροφών (εκτός αν έχετε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή αλλεργίες σε φαγητά).

Μην ακολουθείτε δίαιτες που υποστηρίζουν ότι μπορείτε να τρώτε μόνο συγκεκριμένα φρούτα, λαχανικά ή ότι πρέπει να κόψετε ολόκληρες ομάδες φαγητών. Μην εστιάζετε σε δίαιτες των δύο εβδομάδων, αλλά σε έναν τρόπο ζωής τον οποίο μπορείτε να ακολουθήσετε για όλη σας την ζωή.

#3 – Τα Θέλετε Όλα… Τώρα!

Αν συμφωνήσατε στο ότι πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας και τις διατροφικές σας συνήθειες, τότε είστε έτοιμοι να κάνετε μερικά μικρά βήματα. Οι αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες είναι δυσάρεστες και μας φέρνουν αναστάτωση.

Η προσέγγιση της στέρησης μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν πρόκειται να κόψετε το κάπνισμα αλλά κατά την άποψή μου δεν είναι επιτυχής όταν μιλάμε για διατροφή.

Επιπρόσθετα μία πιο διακριτική προσέγγιση είναι επίσης καλύτερη για τον οργανισμό σας. Αν δεν είχατε επαφή με τις φυτικές ίνες και ξαφνικά τα φαγητά σας είναι πλούσια σε ίνες, τότε σας εγγυώμαι την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας από την δεύτερη μέρα.

#4 – Παίρνετε Το Μέτρημα Θερμίδων Πολύ Σοβαρά

Η διαδικασία της πέψης είναι αρκετά πολύπλοκη για να την μπορέσετε να την εκφράσετε με αριθμούς. Έχετε ανακαλύψει ποτέ άπεπτους ξηρούς καρπούς ή άλλα φαγητά… στην λεκάνη της τουαλέτας σας;

Λοιπόν, εγώ έχω βρει και αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μου δεν έκανε καμία χρήση αυτών των θερμίδων και των θρεπτικών συστατικών.

Η κανονική πέψη απαιτεί από τον οργανισμό μας την διάσπαση κάποιων σύνθετων συστατικών της τροφής σε απλούστερες δομές.

Πόσο συχνά μασάμε το φαγητό μας, πόσα πεπτικά ένζυμα στο σάλιο, το στομάχι και το έντερο μας είναι διαθέσιμα για να υποστηρίξουν την διαδικασία αυτή και πόσο αποτελεσματικά μπορεί ο οργανισμός μας να απορροφήσει τα θρεπτικά αυτά συστατικά; Αυτά είναι ουσιαστικά ερωτήματα!

Μην μετράτε συνεχώς θερμίδες

Η πέψη από μόνη της καταναλώνει ενέργεια. Ο διαχωρισμός των αμινοξέων από την πρωτεΐνη, απαιτεί πολύ περισσότερες θερμίδες από την διάσπαση του αμύλου από μία πατάτα.

Κατά δεύτερον, ο υπολογισμός της ενέργειας που περιλαμβάνει ένα μακροθρεπτικό συστατικό βασίζεται σε εργαστηριακά πειράματα του 19ου αιώνα. Μπορείτε να σκεφτείτε καμία εφεύρεση του 19ου αιώνα που χρησιμοποιείται σήμερα ή που δεν θεωρείται ξεπερασμένη;

Και τρίτον, ο τρόπος μαγειρέματος ή προετοιμασίας μεταβάλει την δομή του φαγητού. Οποιοσδήποτε χημικός μπορεί να σας το επιβεβαιώσει αυτό.

Έτσι, το πόσες θερμίδες λαμβάνετε από το φαγητό σας εξαρτάται από ένα συνονθύλευμα παραγόντων. Η μοναδική σύνθεση του οργανισμού σας, η διαδικασία πέψης και το φαγητό που καταναλώνετε είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Επομένως, μην μαστιγώνετε τον εαυτό σας με τις θερμίδες.

Αντιμετωπίστε τις ετικέτες του φαγητού ως μία προσεγγιστική εκτίμηση και προσπαθήστε να ακούσετε τον οργανισμό και την λογική σας όταν πεινάτε.

Τρώτε για να θρέψετε τον οργανισμό σας ή μήπως τρώτε για να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσετε το άγχος, τον θυμό ή τις ανησυχίες σας;

#5 – Δεν Λαμβάνετε Υπόψη τις Ορμόνες

Αυτό είναι μια προέκταση του προηγούμενου βήματος. Η απώλεια βάρους δεν είναι τόσο απλή όσο η κατανάλωση και το κάψιμο των θερμίδων. Αυτό σημαίνει, αν τρώτε πολύ παίρνετε βάρος, αν τρώτε λιγότερο χάνετε βάρος.

Αν γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από διαβήτη τύπου 2 και κάνει ενέσεις ινσουλίνης, μπορεί να γνωρίζετε ότι η απώλεια βάρους είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτόν ή αυτήν. Όταν η ορμόνη ινσουλίνη βρίσκεται στα λιπώδη κύτταρα συγκρατεί το λίπος και αποθηκεύει την περίσσεια γλυκόζη από τους υδατάνθρακες ως λίπος.

Γι’ αυτό μία θερμίδα δεν είναι μία θερμίδα. Μία θερμίδα από υδατάνθρακες/σάκχαρα είναι πιο παχυντική από μία θερμίδα από πρωτεΐνη ή λιπαρά εξαιτίας της επίδρασης της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη δεν απελευθερώνεται στην διαδικασία της πέψης των λιπιδίων ή της πρωτεΐνης.

Βεβαίως η ινσουλίνη δεν είναι η μόνη ορμόνη που παίζει ρόλο στην διατροφή και την αύξηση του βάρους. Και πάλι γίνεται πολύπλοκο, οπότε καλύτερα να μην ασχοληθούμε περισσότερο με αυτό.

Αν συναντάτε δυσκολίες αδυνάτισμα μπορεί να είναι η ώρα να δείτε έναν διατροφολόγο, που κατανοεί την λειτουργία των ορμονών.

#6 – Τρώτε Λίγα Λιπαρά

Πρέπει να καταλάβετε, αν ακόμα λατρεύετε τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών και τα θεωρείτε σαν έξυπνη λύση για την δίαιτα σας, ότι η εποχή τους έχει περάσει. Είναι παρελθόν. Είναι απαρχαιωμένη. Είναι σαν να είστε ένα κορίτσι των λουλουδιών κολλημένο με την δεκαετία του ’70.

Σε μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών, όχι μόνο αντικαθιστάτε τα λιπαρά με υδατάνθρακες/σάκχαρα,  αλλά επίσης στερείτε από τον οργανισμό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Το λίπος δεν είναι απλώς λιπώδη κύτταρα. Ο εγκέφαλός μας έχει φτιαχτεί από λίπος, τα νεύρα μας έχουν φτιαχτεί από λίπος, το δέρμα μας έχει φτιαχτεί από λίπος και οι ορμόνες μας έχουν φτιαχτεί από λίπος. Το σώμα μας χρειάζεται λιπαρά για να εκμεταλλευτεί τις βιταμίνες.

Δεν μπορείτε να αφαιρείτε τα λιπαρά από την δίαιτα σας και να σκέφτεστε ότι η μη κατανάλωση τους ισοδυναμεί με αδύνατους γοφούς. Όχι! Δεν είναι τόσο εύκολο. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα αδυνατίσματος περιλαμβάνει λιπαρά.

Έχετε δίκιο. Υπάρχουν λιπαρά που είναι καλύτερα από άλλα. Είναι σίγουρο ότι δεν χρειάζεστε trans λιπαρά οξέα ή (μερικώς) υδρογονωμένα έλαια, αλλά δεν είναι λάθος να επιλέξετε τα λιπαρά του αβοκάντο, των καρυδιών ή των λιπαρών ψαριών.

Και πάλι γίνεται λίγο πολύπλοκο και αμφιλεγόμενο όταν αρχίσουμε να μιλάμε για τα κορεσμένα λιπαρά από καρύδα, βούτυρο και κρέας. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο άρθρο. Αυτό που χρειάζεται να ξέρετε για τώρα είναι ότι τα χαμηλά λιπαρά είναι λάθος επιλογή όταν κάνετε δίαιτα.

#7 – Νομίζετε Ότι τα Έχετε Καταλάβει Όλα και δεν Ζητάτε Βοήθεια

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνετε (οι γυναίκες) σε μια δίαιτα, είναι να θεωρείτε ότι έχετε καταλάβει και γνωρίζετε τα πάντα (σε όλα έτσι κάνετε!).

Απλά αποφεύγετε κάποιους υδατάνθρακες ενίοτε, τρώτε περισσότερα λαχανικά και ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα και κάνετε λίγο από αυτά που κάνει και η φίλη που πίνετε μαζί καφέ.

Οχι! Δεν τα ξέρετε όλα.

Γιατί νομίζετε ότι μπορείτε να γίνεται ειδικοί μέσα σε μια νύχτα ή να διαφωτιστείτε μετά από ένα μόνο άρθρο για την διατροφή; Μάθατε ποτέ μία δεύτερη γλώσσα μέσα σε μια νύχτα; Γίνατε ποτέ ειδικοί στο χρηματιστήριο μέσα σε μία νύχτα; Στέλνετε τα παιδιά σας για ιδιαίτερα μαθήματα; Ναι; Και γιατί; Μήπως επειδή δεν ξέρετε μαθηματικά;

Και γιατί νομίζετε ότι ξέρετε από διατροφή; Μήπως θα ήταν καλύτερα να μελετήσετε περισσότερο και να έχετε λιγότερη σιγουριά για τις γνώσεις σας; Λέω τώρα…

Ξέρω ότι απλά δεν λαμβάνετε υπόψη σας το έβδομο λάθος, καθώς και όσα έγραψα κάτω από τον τίτλο του..!

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλά λάθη στα οποία μπορούν να υποπέσουν οι γυναίκες στην προσπάθεια τους να χάσουν βάρος. Μία γενική αρχή να θυμάστε, είναι ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό και αυτό που λειτουργεί για κάποιον άλλον μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς.

Έχετε υπόψη ότι υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα να σκεφτείτε από τις θερμίδες. Η ποιότητα των θερμίδων είναι τόσο σημαντική όσο και η ποσότητα! Ο οργανισμός διαχειρίζεται τις θερμίδες από το επεξεργασμένο φαγητό διαφορετικά από το μη επεξεργασμένο.

Μην ενστερνίζεστε γρήγορες και δημοφιλείς δίαιτες. 

Δεν θα σας βοηθήσουν μακροπρόθεσμα, και όσο πιο αλλοπρόσαλλη είναι η δίαιτα  που σας πρότεινε κάποια φίλη σας που είδε τρομακτικά αποτελέσματα μέσα σε μια εβδομάδα (…ενώ δεν μάθατε τι κατάφερε μετά από λίγους μήνες!) δεν σημαίνει ότι θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος σας όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος; Ξέχασα να αναφέρω κάποιο; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί μου. Γιώργος

Εικόνες: huffingtonpost.com, steadyhealth.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top