Αφιέρωμα: “Πώς Θα Μπορέσω Να Χάσω Κιλά;” – Μέρος 2ο: ΤΟ ΓΙΑΤΙ

Ελάτε να ψάξουμε λίγο περισσότερο τους λόγους για τους οποίους θέλετε να χάσετε βάρος. Αν βρούμε τον πραγματικό προορισμό μας το ταξίδι είναι ευκολότερο!

Αναρωτιέται

Αν διαβάσατε με προσοχή το 1o μέρος του αφιερώματος και πήρατε τον χρόνο σας να σκεφτείτε και να γράψετε όσα σας ζητούσα, θα έχετε καταλάβει τουλάχιστον αν με βάση τον χαρακτήρα σας προσανατολίζεστε “μακριά από τον πόνο” ή “προς την ευχαρίστηση”. Είναι πολύ σημαντικό να το ξεκαθαρίσετε μέσα σας πριν συνεχίσουμε.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το πρώτο μέρος του αφιερώματος.

Αν έχετε καταλάβει καλά όσα γράφονται εκεί και νιώθετε ότι έχετε βρει τον δικό σας πυρήνα της απόφασης να χάσετε βάρος, ελάτε να συνεχίσουμε τον ορισμό μας, όπου κίνητρο είναι το ψυχολογικό χαρακτηριστικό…

Που Ωθεί Έναν Οργανισμό Να Δράσει…

Σχηματίζοντας το δικό σας “Γιατί”, ποιος είναι ο βαθύτερος σκοπός σας πίσω από το αδυνάτισμα; Πώς θα γίνει καλύτερη η ζωή σας αν χάσετε τα κιλά πού θέλετε; Φτιάξτε μια εικόνα για τον εαυτό σας που να έχει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα βελτιώσετε τη ζωή σας.

 • Τι θα κάνετε;
 • Με ποιόν θα το κάνετε;
 • Που θα βρίσκεστε;
 • Θα έχετε μια φυσική προδιάθεση να γυμναστείτε;
 • Πώς θα νιώθετε όταν θα τα έχετε καταφέρει;
 • Τι ρούχα θα φοράτε τότε; (ή τι ρούχα δεν θα φοράτε..!)

Σε περίπτωση που δεν το προσέξατε, όλες αυτές οι ερωτήσεις προσανατολίζονται “προς την ευχαρίστηση”. Ίσως όμως να νιώθετε ότι δεν λειτουργούν τόσο καλά στην δική σας περίπτωση και δεν σας δίνουν την αίσθηση της ύπαρξης ενός υπέρτατου σκοπού.

Αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορούμε να αλλάξουμε λίγο τις λέξεις. Θυμηθείτε. Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να κινούνται “Μακριά από τον πόνο”. Αν έτσι λειτουργείτε κι εσείς, η επόμενη μου ερώτηση θα σας βάλει σε σκέψεις.

Αν λοιπόν δεν θέλετε να χάσετε βάρος, ή αν η κατάσταση αρχίσει να γίνεται συνεχώς χειρότερη, πόσο δυστυχισμένοι και ταλαιπωρημένοι ψυχικά θα είστε; Ίσως κάπου εδώ να πρέπει κι εσείς να φτιάξετε μια εικόνα, μια αρνητική εικόνα του εαυτού σας στο μέλλον.

Αν Δεν Χάσετε Τα Κιλά, Τι Άλλο Θα Χάσετε;

Ποιες ευκαιρίες θα φύγουν μέσα από τα χέρια σας; Μήπως η δυνατότητα αν απολαμβάνετε το παιχνίδι με την οικογένεια σας μετά από λίγα χρόνια; Μήπως θα συνεχίσετε να βγαίνετε για φαγητό χωρίς κάποιον σύντροφο ή θα πηγαίνετε μοναχικές διακοπές;

Πόσο θα επιβαρυνθεί η υγεία σας αν δεν χάσετε βάρος;

Πώς θα σας φαίνεται όταν θα πρέπει να νοσηλευτείτε με κάποια πάθηση που θα είχατε αποφύγει αν προσέχατε την διατροφή σας;

Χαρτί με γραμμένους λόγους.Σχηματίστε λοιπόν μια αναγκαστική αρνητική εικόνα με τη ζωή σας μετά από μερικά χρόνια. Τότε που η ηλικία δεν αστειεύεται.

Τότε που κάθε παραπανίσιο κιλό θα καθορίζει τα αποτελέσματα των ιατρικών σας εξετάσεων.

Δείτε αυτό το βίντεο (ανοίγει σε νέα σελίδα) και δουλέψτε πάνω σε αυτή την αρνητική εικόνα μέχρι να έχετε την ξεκάθαρη αίσθηση του σκοπού.

Τότε θα μπορέσετε να ξεκινήστε την προσπάθεια σας. Θα έχετε βρει τον προορισμό σας.

Να θυμάστε… Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε το δικό σας “Γιατί”. Τον δικό σας βαθύτερο σκοπό που θα σας κρατήσει στην σωστή γραμμή.

Στην εποχή μας όλοι έχουμε προβλήματα, άγχος, χρονικά περιθώρια που μας πιέζουν, υποχρεώσεις που δεν μπορούμε πάντα να καλύψουμε. Είναι εύκολο να χάσουμε τον στόχο μας και να βρεθούμε εκτός πορείας.

Στην αρχή τουλάχιστον, μέχρι να έχετε αποκτήσει κάποιες καινούριες συνήθειες και να έχετε αποδεχτεί τις αλλαγές στη ζωή σας, πρέπει να επαναλαμβάνετε αυτό το “Γιατί” στον εαυτό σας δεκάδες φορές καθημερινά.

Γράψτε τις απαντήσεις σε αυτό “Γιατί” σε κάποια κάρτα. Κάποια που να μην φθείρεται εύκολα. Φροντίστε να την έχετε συνεχώς μαζί σας. Σε μια τσέπη η στην τσάντα σας και να την διαβάζετε σε κάθε ευκαιρία. Όλη την ημέρα!

Μην σας φαίνεται αστείο. Ακόμα και αν ξέρετε απέξω αυτό που γράφει, εσείς θα την βγάζετε και θα διαβάζετε με ευλάβεια κάθε λέξη… κάθε γράμμα της. Θα υπενθυμίζετε έτσι στον εαυτό σας τον λόγο για τον οποίο θέλετε να αδυνατίσετε.

Θα του θυμίζετε γιατί πρέπει να δράσει σήμερα… τώρα. Θα του υπενθυμίζετε τι έχει να κερδίσει όταν τα καταφέρετε, άλλα και ποιες συνέπειές θα έχει αν δεν συνεχίσετε.

Δεν είναι το μόνο βήμα αυτό στο ταξίδι σας βεβαίως. Είναι όμως ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα πρέπει να κάνετε στην αρχή και να συνεχίσετε έχοντας το πάντα στο μυαλό σας.

Θα σας βοηθήσει επίσης αν έχετε την κατάλληλη υποστήριξη από το περιβάλλον σας. Είναι σημαντικό επίσης να μάθετε να χειρίζεστε καταστάσεις που σας αγχώνουν ή σας στεναχωρούν καθημερινά, έτσι ώστε να μην σας προκαλούν να εγκαταλείψετε τις προσπάθειες σας ή να μην σας ωθούν να τρώτε για να καλύπτεστε συναισθηματικά.

Διαβάστε το τρίτο μέρος του αφιερώματος εδώ.

Έχετε απορίες; Μήπως θέλετε να βρούμε μαζί τους πραγματικούς λόγους που θα σας ωθήσουν να ακολουθήσετε τον δικό σας δρόμο προς το αδυνάτισμα; Αφήστε μου το σχόλιο σας. Γιώργος.

4 thoughts on “Αφιέρωμα: “Πώς Θα Μπορέσω Να Χάσω Κιλά;” – Μέρος 2ο: ΤΟ ΓΙΑΤΙ

 1. Γιώργο, μήπως να έκανες ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το ποια είναι η κλίση μας. Προς το θετικό ή το αρνητικό; Διάβασα και το πρώτο μέρος και έχω πραγματικά την περιέργεια να μάθω οι περισσότεροι από εμάς προς τα που προσανατολίζονται.

   1. Εγώ διαλέγω “προς την ευχαρίστηση”.
    Μου αρέσει γενικότερα στη ζωή μου να βαδίζω προς κάτι καλύτερο και όχι απαραίτητα να αφήνω πίσω κάτι χειρότερο. Μου αρέσει να βλέπω την λιακάδα μπροστά και όχι να τρέχω να φύγω από τη βροχή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *