Γιατί Σας Παχαίνει Το Μυαλό Σας (Και Τι Να Κάνετε Γι’ Αυτό)

Γιατί μετράμε θερμίδες και ψάχνουμε μέρες και νύχτες για την ιδανική δίαιτα; Γιατί εστιάζουμε την προσοχή μας στο σώμα μας, ενώ το μυστικό βρίσκεται στο μυαλό μας;

Γιατί σας παχαίνει το μυαλό σας;

Είμαι σίγουρος ότι χιλιάδες Ελληνίδες ξυπνούν πολλά πρωινά ανακοινώνοντας: «Σήμερα θα ξεκινήσω δίαιτα. Εμμ… Εντάξει. Μάλλον αύριο».

Ξέρετε ποιο είναι το ενδιαφέρον;

Ότι ακόμα και αν πολλές από αυτές τις γυναίκες καταφέρουν τελικά να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα δίαιτας, στο τέλος μόνο 3 από τις 100 θα κρατήσουν το βάρος τους για περισσότερο από έναν χρόνο.

Ναι. Μόνο τρεις γυναίκες!

Τελικά η υπόσχεση ότι θα αλλάξουμε τον εαυτό μας, δεν είναι πλέον μια δέσμευση από αυτές που κάνουμε στην αρχή του χρόνου. Είναι μια σχεδόν καθημερινή μας συνήθεια.

Γιατί ενώ καταφέραμε να ταξιδέψουμε στο διάστημα και να κατακτήσουμε το Έβερεστ, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ένα κομμάτι τούρτα σοκολάτα;

Δεν φταίει η έλλειψη θέλησης. Οι επεξεργασμένες τροφές έχουν αλλάξει την χημεία του εγκεφάλου μας και το σώμα μας δεν έχει προλάβει να εξελιχθεί ανάλογα ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τις νέες μας συνήθεις.

Θέλετε τα καλά νέα τώρα;

Μπορείτε με μερικές μικρές αλλαγές, να επανα-προγραμματίσετε τον εγκέφαλο σας, ώστε να σταματάει την πείνα όταν έχετε πραγματικά χορτάσει και να αρχίσει να λιγουρεύεται πιο υγιεινές τροφές.

Μην Εμπιστεύεστε Την Εξέλιξη

Κάπου εκεί στην δεκαετία του ’60, η διατροφικές μας συνήθειες άρχισαν να αλλάζουν χαρακτηριστικά. Κυκλοφόρησαν νέες επιλογές στην αγορά, οι οποίες περιείχαν υδρογονωμένα έλαια, αμυλοσιρόπιο (σιρόπι καλαμποκιού είναι αυτό) και ασπαρτάμη. Σίγουρα θα γνωρίζετε πολύ καλά αυτές τις λέξεις σήμερα.

Το πρόβλημα;

Αυτές οι ουσίες δεν αλλάζουν μόνο την περίμετρο της μέσης σας. Επηρεάζουν και την λειτουργία του εγκεφάλου σας, με μεγάλη επιτυχία ως σήμερα.

Τα πάντα περιέχουν αμυλοσιρόπιο ή ασπαρτάμη

Πάρτε ως παράδειγμα το καταπληκτικό αυτό συστατικό που μας έμαθαν οι Αμερικάνοι. Το αμυλοσιρόπιο. Υπάρχει παντού και είναι με απλά λόγια… σκέτη φρουκτόζη.

Κάπου εδώ αρχίζω να χάνω την ψυχραιμία μου..!

Αγοράζετε ένα παγωτό που γράφει επάνω «χωρίς ζάχαρη», και διαβάζοντας την διατροφική ανάλυση του, ανακαλύπτετε ότι έχει σχεδόν τους ίδιους υδατάνθρακες με υπόλοιπα παγωτά που βρίσκονται μέσα σε εκείνο το ψυγείο.

Ναι. Δεν έχει καθόλου ζάχαρη. Αυτό είναι αλήθεια. Έχει όμως φρουκτόζη, που είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Είναι ο Μανωλιός, που έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Όπως και να έχει, είτε οι τροφές σας περιέχουν ζάχαρη, είτε φρουκτόζη, είτε αμυλοσιρόπιο ή κάτι τέτοιο, τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα ίδια στο σώμα σας.

Τα σάκχαρα ανεβάζουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα και αυτή με τη σειρά της σταματάει την παραγωγή της λεπτίνης. Της ορμόνης δηλαδή που σας «ενημερώνει» για το πότε έχετε χορτάσει.

Το σώμα σας στην συνέχεια προσπαθεί απελπισμένα να κρατήσει μια ισορροπία και αρχίζει να παράγει γκρελίνη. Μην ψάχνετε επιστημονικές εξηγήσεις. Είναι η ορμόνη που σας κάνει να πεινάτε.

Η ζάχαρη πυροδοτεί την πείνα

Έχετε παρατηρήσει ότι αν φάτε ένα κρουασάν σοκολάτας βουτηγμένο στο σιρόπι (το αγαπημένο μου), μετά από περίπου μια ώρα θα πεινάτε σαν να μην έχετε φάει τίποτα;

Παρομοίως… Έχετε παρατηρήσει, πόσες φορές ξυπνήσατε «πεθαίνοντας» στην πείνα, ενώ το προηγούμενο βράδυ είχατε καταβροχθίσει πολύ περισσότερο φαγητό από όσο συνηθίζετε;

Ναι. Αυτό συμβαίνει λόγω του της «αλυσιδωτής αντίδρασης» που σας περιέγραψα πριν. Τρώτε σάκχαρα – Ανεβαίνει η ινσουλίνη – Σταματάει η λεπτίνη – Παράγεται γκρελίνη – Πεινάτε!

Άντε Γ…ου Δαρβίνε!

Αν θέλετε να κάψετε λίπος, θα πρέπει να μειώσετε το φαγητό που τρώτε, έτσι ώστε να μην επαρκεί για τις καθημερινές σας ενεργειακές ανάγκες. Πρέπει να τρώτε δηλαδή λιγότερες θερμίδες, από αυτές που καίτε στην διάρκεια της ημέρας. Σίγουρα το έχετε ακούσει πολλές φορές αυτό.

Ακούγεται απλό σε εσάς. Ο εγκέφαλος σας όμως δυσκολεύεται λίγο να το καταλάβει. Βλέπετε, είναι προγραμματισμένος να φοβάται την πείνα και προσπαθεί να σώσει το σώμα σας από την λιμοκτονία.

Κόβοντας λοιπόν το φαγητό, έτσι ώστε να τρώτε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε, ενεργοποιείτε μια χημική-ορμονική διαδικασία στο σώμα σας, που έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ έντονη πείνα, που με βάση την σωστή λειτουργία τους σώματος σας, δεν θα μπορέσετε να νικήσετε τις περισσότερες φορές.

Έτσι λειτουργεί το σύστημα. Είναι πολύ σοφά φτιαγμένο με αυτόν τον τρόπο, ώστε να μας προστατεύει από τον αφανισμό. Δεν μπορείτε να το νικήσετε.

Καταραμένη εξέλιξη!

Το ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση, είναι ότι αν μπείτε σε αυτή την «κατάσταση συναγερμού», το μυαλό σας δεν ενδιαφέρεται μόνο για την ακατάσχετη πολυφαγία. Δεν μετράει θερμίδες ούτε μερίδες.

Θέλει μόνο να παχύνει το σώμα σας όσο περισσότερο γίνεται, πολύ απλά γιατί δεν ξέρει πότε θα μπορέσει να βρει πάλι επαρκή τροφή.

Πώς Καταφέραμε Να Πεινάμε Συνεχώς;

Σχεδόν όλος ο κόσμος συνηθίζει να τρώει τρία κύρια γεύματα την ημέρα. Είμαι σίγουρος ότι αν ψάξετε σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, θα διαπιστώσετε ότι αυτό είναι κανόνας.

Γιατί το κάνουμε όμως αυτό;

Αυτή η συνήθεια προέρχεται από τους ψηλομύτες Ευρωπαίους αποίκους, που απαξίωσαν την συνήθεια των «απολίτιστων» λαών (των ιθαγενών Ινδιάνων της Αμερικής για παράδειγμα) να τρώνε όποτε πραγματικά πεινούν.

Στην συνέχεια καθιερώθηκε το 8ωρο εργασίας. Κάποιοι λαοί εργάζονται 9 με 5, ενώ στην χώρα μας συνήθως πηγαίνουμε για δουλειά στις 8 και τελειώνουμε… Χμ… Ας το αφήσουμε αυτό προς το παρόν.

Μάθαμε να τρώμε έξω. Να τρώμε «κάτι στο χέρι». Με τον καιρό, αρχίσαμε να τρώμε από συνήθεια και όχι επειδή πεινάμε.

Περνάμε έξω από ένα ζαχαροπλαστείο και το σάλιο στο στόμα μας αρχίζει να μας πνίγει. Βλέπουμε μια πίτσα σε κάποια εκπομπή στην τηλεόραση και το στομάχι μας αρχίζει να διαμαρτύρεται.

Ξυπνάμε το πρωί και μετά τον πρωινό μας καφέ, αρχίζουμε να αναζητάμε τροφή. Όχι από πραγματική πείνα. Από συνήθεια. Το μυαλό μας δίνει σήματα επειδή έτσι έχει συνηθίσει να κάνει εδώ και χρόνια.

Θέλω να μου απαντήσετε ειλικρινά. Την τελευταία φορά που βάλατε κάτι στο στόμα σας, πεινούσατε πραγματικά;

Κάτι λέει μέσα μου ότι η απάντηση σας θα είναι «όχι». Τουλάχιστον αυτό απάντησα εγώ την στιγμή που έγραφα τις προηγούμενες λέξεις. Την τελευταία φορά που έβαλα κάτι στο στόμα μου… «Απλά το έκανα!»

Πεινάτε πραγματικά;


Φαντάζομαι θα σας έχω πείσει μέχρι τώρα ότι το μυαλό σας, σας μισεί και θέλει να καταστρέφει τις προσπάθειες σας.

Τελικά… Πώς Θα Αδυνατίσουμε, Να Πάρει Η Ευχή..!

Αν έχετε διαβάσει όσα έχω γράψει μέχρι τώρα, είναι ευκαιρία να κάνετε ένα μικρό διαλειμματάκι και να κοινοποιήσετε το άρθρο μου (share που λέμε και στην γλώσσα μας).

Ευχαριστώ!

Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά σημεία, που θα ήθελα να καταλάβετε καλά και να έχετε συνέχει στο μυαλό σας, όταν θα διαβάζετε άσχετες συμβουλές, από άλλες σελίδες που δεν έχουν καταπληκτικό περιεχόμενο, όπως η δική μου! 😉

1. Αν δεν έχετε την τύχη να ανήκετε σε εκείνο το 3% που χάνει βάρος και το διατηρεί, σταματήστε να κάνετε δίαιτα.

Παρακαλώ; Πώς είπατε;

Ναι. Η δίαιτα επανα-προγραμματίζει το μυαλό σας και σίγουρα δεν το κάνει για να έχετε τα αποτελέσματα που θα θέλατε.

Εκείνη ακριβώς την στιγμή που επιβάλετε στον οργανισμό σας μια περιοριστική διατροφή, η στέρηση αποφασίζει να επιτεθεί και να σας πιέσει να… τσιμπολογήσετε.

Σκοπός μας είναι να τρώμε όποτε το σώμα μας το ζητά με φυσικό τρόπο. Να ξέρουμε πότε πραγματικά χρειαζόμαστε φαγητό και ποιες ποσότητες είναι αρκετές.

Ξέρω ότι ακούγεται δύσκολο. Αλλά αν σταματήσετε για μερικά δευτερόλεπτα και το σκεφτείτε, θα διαπιστώσετε ότι όλοι μας πάνω κάτω ξέρουμε πόσο πρέπει να τρώμε και πότε.

2. Προσπαθήστε να καταλάβετε την διαφορά ανάμεσα στην φυσιολογική πείνα και την πείνα που «είναι στο μυαλό μας».

Δεν είναι δύσκολο να κάνετε τον διαχωρισμό. Αν χρειάζεται να κάνετε την ερώτηση «πεινάω;» μάλλον δεν πεινάτε πραγματικά.

Αν το στομάχι σας γουργουρίζει (και ίσως έχετε και λίγη από εκείνη την γυναικεία γκρίνια), τότε μπορείτε να προχωρήσετε. Ναι. Εννοώ να φάτε κάτι.

3. Σταματήστε όταν έχετε φάει αρκετά.

Σημαντικό: Το «αρκετά» δεν έχει να κάνει με αυτό που υπαγορεύει η θέληση σας. Για όνομα του Θεού. Δεν χρειάζεται να πειθαρχήσετε την θέληση σας, ούτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας κάνοντας του καψόνια. Τι λέμε τόση ώρα..;

Μπορεί στις 8 η ώρα το πρωί, με την οδοντόβουρτσα στο χέρι και με το μαλλί αφάνα μπροστά στον καθρέφτη, να έχετε την δύναμη να πειθαρχήσετε σε μια δίαιτα, όμως…

Μετά από μια δύσκολη ημέρα στην δουλειά, στο σπίτι με τα παιδιά, ή οπουδήποτε κουράζεστε και ταλαιπωρείστε καθημερινά, η θέληση σας θα σας εγκαταλείψει. Αποκλείεται να αντισταθείτε και να σπρώξετε το πιάτο από μπροστά σας. Έτσι δεν είναι; Τι να κάνετε λοιπόν;

4. Αρχίστε να τρώτε συνειδητά.

Αν διαβάσατε προσεκτικά όσα γράφω μέχρι εδώ, θα έχετε καταλάβει πάνω κάτω πώς να το καταφέρετε. Σε συντομία, τρώτε όταν πεινάτε και όχι όταν αναρωτιέστε αν πεινάτε.

Μην στερείστε και μην επιβάλετε στον εαυτό σας την αφαγία, αλλά και μην τρώτε απλά και μόνο επειδή είναι ώρα για φαγητό.

Για μισό λεπτό… Και αν θέλετε να φάτε πίτσα με εννιά τυριά;

Απλά… Φάτε πίτσα με εννιά τυριά. Κάθε μέρα. Δεν είναι καταπληκτικό αυτό το πρόγραμμα;

Νιώθω την ανάγκη να επαναλάβω ότι έχει μεγάλη σημασία να τρώτε μόνο όταν νιώθετε (και ξέρετε) ότι πραγματικά το χρειάζεστε. Με τον καιρό θα μάθετε να αποκωδικοποιείτε καλύτερα τα σήματα που θα δίνει το σώμα σας.

Α! Μην το ξεχάσω…

Μην κάνετε διαγωνισμό μεγάλης μπουκιάς με τον σκύλο σας και μην προσπαθείτε να φάτε πιο γρήγορα από αυτόν. Απολαύστε το φαγητό σας και αφιερώστε λίγο χρόνο μόνο σε αυτό. Αφήστε τα πάντα στην άκρη για μερικά λεπτά. Δεν χάθηκε ο κόσμος.

Μερικές φορές είναι καλύτερα να τρώτε χωρίς παρέα. Βασικά… Πάντα είναι καλύτερα να τρώτε χωρίς παρέα, για να συγκεντρώνεστε σε αυτό που κάνετε, όμως δεν χρειάζεται και να αποκοπείτε από την οικογένεια σας.

Το μυαλό και το σώμα πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία ενώ τρώτε, για να μπορέσετε να χορτάσετε με την ποσότητα που πραγματικά χρειάζεστε.

Εν τω μεταξύ… Κάντε ένα διάλειμμα κάπου στα μισά και ελέγξτε αν πεινάτε ακόμα. Αν δεν ξέρετε σίγουρα, απομακρυνθείτε από το τραπέζι για 5 λεπτά και κάντε κάτι άλλο.

Αν έχετε κάνει εγγραφή στο newsletter μου, θα θυμόσαστε την συμβουλή που σας έδωσα από την δική μου εμπειρία, με το 15λεπτο διάλειμμα και το ποτήρι νερό.

Αν μετά από αυτό το μικρό διάλειμμα νιώθετε ότι θέλετε ακόμα να φάτε το φαγητό που έμεινε στο πιάτο, απλά κάντε το. Δεν είναι καταπληκτικό αυτό;

Μην Απαγορεύετε… Τα Απαγορευμένα!

Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι αν κάποιο φαγητό μας απαγορευτεί, μια εσωτερική παρόρμηση μας πιέζει να το γευτούμε εδώ και τώρα.

Μην Απαγορεύετε… Τα Απαγορευμένα!

Αν τρώτε όταν πραγματικά θέλετε και αν τρώτε αυτό που πραγματικά θέλετε, το μυαλό σας θα σταματήσει να βλέπει ως απαγορευμένο καρπό κάθε φαγητό που σας αρέσει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσετε να έχετε έντονες λιγούρες.

Πιστέψτε με!

Πρέπει να περάσει λίγος καιρός, αλλά στο τέλος έτσι θα είναι τα πράγματα. Θα απαλλαγείτε από τις λιγούρες και θα παίξει και μεγάλο ρόλο το ότι, θα ξέρετε μέσα σας ότι μπορείτε να φάτε αυτό που σας αρέσει όποτε θέλετε!

Αυτό και μόνο αρκεί για να σας κρατήσει μακριά από τα τσιμπολογήματα. Αν ξέρετε ότι αργότερα μπορείτε να φάτε χωρίς τύψεις αυτό που σας αρέσει, δεν θα νιώθετε την ανάγκη να το αρπάξετε την στιγμή που θα εμφανιστεί μπροστά σας.

Το καλύτερο..;

Με τον καιρό, το μυαλό σας θα αρχίσει να αναζητά πιο υγιεινές τροφές. Ξέρω ότι μπορεί να σας ακούγεται παράξενο, όμως συμβαίνει πολύ συχνά και μπορείτε να το παρατηρήσετε γύρω μας.

Σας έχει τύχει ποτέ να κάνετε διακοπές ή να περνάτε λίγες ημέρες όπου κάνετε την απόλυτα ανθυγιεινή διατροφή και καταβροχθίζετε τροφές που θεωρούνται απαγορευμένες;

Προσπαθήστε να θυμηθείτε…

Δεν είχατε λιγούρα μετά από τόσες διατροφικές κρεπάλες, για μια δροσερή σαλατούλα ή για κάποιο άλλο υγιεινό πιάτο που… σας είχε λείψει..;

Να προσέχετε τον εαυτό σας και να χαμογελάτε. Απαγορεύστε τις απαγορεύσεις και επιτρέψτε τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Γιώργος


Οδηγός Τετράγωνο

To Θέλεις ΔΩΡΕΑΝ;

Γίνε μέλος στο club του ArxizoDiaita.gr και απόκτησε εντελώς δωρεάν τον οδηγό για το αδυνάτισμα μέσα από την διατροφή.

 


2 σκέψεις για το “Γιατί Σας Παχαίνει Το Μυαλό Σας (Και Τι Να Κάνετε Γι’ Αυτό)”

  1. Κυριακή Κουφού

    Έχω διαβήτη τύπου 2. άλλαξα δύο διαβητολογους διότι δεν έβλεπα αποτέλεσμα από την φαρμακευτική αγωγή τους. επέλεξα λοιπόν έναν τρίτο γιατρό και μάλιστα από άλλη πόλη. είναι ο μόνος που ζήτησε να εξετάσω λεπτίνη και ινσουλίνη. αυτή την εβδομάδα θα λάβω οδηγίες. πολύ ωραίο και κατανοητό το άρθρο σας… ευχαριστώ.

    1. Γιώργος Καρτάλιας

      Χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμο και ενδιαφέρον το άρθρο μου Κυριακή. Εύχομαι αυτή τη φορά, να δεις την βελτίωση στην υγεία σου που επιθυμείς!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top