Τα 15 Μεγαλύτερα Λάθη Που Θεωρώ Ότι Κάνετε Στην Δίαιτα

Δεν είναι κακό να κάνετε λάθη. Αυτό που έχει σημασία είναι να βελτιώνετε τα αποτελέσματα σας με τον καιρό. Σας ετοίμασα λοιπόν μια χρήσιμη λίστα!

15 λάθη στην δίαιτα

Κανείς δεν είναι τέλειος. Ακόμα και αν διορθώσετε και τα δεκαπέντε λάθη που θα σας επισημάνω σήμερα, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν εκατοντάδες μικρότερα ή μεγαλύτερα που καθορίζουν το αποτέλεσμα σας (ρίξτε μια ματιά και στο Eco Slim με την ευκαιρία).

Σκοπός μας είναι να βελτιώνουμε το πρόγραμμα μας και να μεγιστοποιούμε το βάρος που χάνουμε σε συγκεκριμένο χρόνο. Αν δεν το καταφέρνουμε, τότε ειλικρινά πιστεύω ότι βρήκαμε μια καινούρια ενδιαφέρουσα απασχόληση!

Η σωστή διατροφή και κατ΄ επέκταση το αδυνάτισμα, μπορεί να γίνει κάτι σαν χόμπι, σαν μια δραστηριότητα που καθημερινά μαθαίνουμε καινούρια πράγματα και βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας.


Matcha Slim

Το Matcha Slim
Αλλάζει Τα Δεδομένα
Στο Αδυνάτισμα Και Την Ευεξία!

Είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό τσάι αδυνατίσματος. Οι πρώτες εντυπώσεις μέσα στο 2024 είναι θετικές και η ανταπόκριση των χρηστών εξαιρετική!

Διάβασε την ειλικρινή αξιολόγηση μου.

*(Θα σου δώσω link για 50% έκπτωση!)


Θέλω πριν σας αφήσω να διαβάσετε με την ησυχία σας την λίστα που ετοίμασα, να επισημάνω κάτι σημαντικό. Κάτι που θέλω να έχετε συνέχεια στο μυαλό σας.

Το φυσιολογικό είναι να δυσκολεύεται κάποιος όταν κάνει δίαιτα. Μην γελιέστε. Δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση!

Μην χάνετε την ψυχραιμία σας λοιπόν. Μην θεωρείτε ότι μόνο σε εσάς συμβαίνει. Πιστέψτε με. Υπάρχουν εκατοντάδες άτομα στον κύκλο σας που έχουν το ίδιο πρόβλημα με εσάς.

Έχω να σας δείξω μερικά στατιστικά στοιχεία που σίγουρα θα σας προβληματίσουν. Έρευνα του BBC έδειξε ότι:

  • Πάνω από το 90% των ατόμων έχει κάνει δίαιτα
  • Περισσότεροι από 1 στους 3 έχουν δοκιμάσει παραπάνω από 10 δίαιτες
  • 1 στους 10 από τα άτομα έχει αρχίσει δίαιτα μεταξύ 50 και 500 φορές στη ζωή του

Μα είναι δυνατόν; Πώς γίνεται κάποιος να έχει δοκιμάσει πάνω από 50 φορές να κάνει δίαιτα. Πόσες Δευτέρες ξεκίνησε δηλαδή, για να τα παρατήσει την ίδια ημέρα; Ας έρθω στο θέμα μου όμως.

Έφτιαξα μια λίστα, στην οποία έχω ταξινομήσει με δικά μου κριτήρια, τα συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν αποφασίζουμε να χάσουμε βάρος. Αν κάθε μέρα προσπαθείτε να διορθώνετε έστω και ένα από αυτά, τα θετικά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν.

➠ Διαβάστε επίσης σχετικά με τα 8 λάθη που κάνουν οι γυναίκες στην δίαιτα.

Αν θεωρείτε ότι κάποιο από είναι σημαντικότερο ή δεν συμπεριλαμβάνετε στην λίστα μου, κάντε ένα σχόλιο κάτω από το άρθρο μου, για να το προσθέσω.

#1 – Βάζετε Πολύ Μεγάλους Στόχους

Το να βάλετε στόχο ότι θα χάσετε 8 κιλά την πρώτη εβδομάδα, πιθανόν σας προετοιμάζει για αποτυχία. Αν αισθάνεστε ότι δεν θα τα καταφέρετε μπορεί να μην αρχίσετε καν τη δίαιτα.

Αν κάνετε μία σωστή δίαιτα και χάνετε 1,5 – 2,5 κιλά την εβδομάδα, αντί να το γιορτάσετε, μπορεί να αισθανθείτε αποθαρρυμένοι-ες που δεν πετύχατε τον στόχο σας.

Η επιτυχία μίας δίαιτας εξαρτάται σημαντικά από το πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος που θα βάλετε. Τα περιττά κιλά χάνονται αργά και προοδευτικά.

#2 – Βλέπετε Την Δίαιτα Ως… Θυσία

Συνήθως δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας τροφές που πραγματικά σας αρέσουν κατά τη διάρκεια του στόχου σας για το ιδανικό βάρος. Ίσως να έχετε όντως μια σπουδαία κι αποτελεσματική δίαιτα και να καταφέρνετε να αδυνατίζετε, όμως τι θα συμβεί όταν φτάσετε το στόχο σας;

Δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε τις «κακές τροφές» με μέτρο κι έτσι αν ξεκινήσετε να φάτε κάποια απ’ αυτές είναι πολύ πιθανό να ξεφύγετε σε υπερβολές και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Είναι πολύ προτιμότερο να τα συμπεριλάβετε όλα κι από λίγο στη δίαιτά σας και να μάθετε να τα απολαμβάνετε σε μικρές ποσότητες. Ναι, ναι, ακόμα και τη σοκολάτα!

#3 – Επιλέγετε Μια Στερητική Δίαιτα

Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις μιας ημερήσιας διατροφής η οποία απλά δεν σας ταιριάζει. Είναι σαν να προσπαθείτε να εφαρμόσει τέλεια ένα φόρεμα επάνω σας το οποίο δεν φτιάχτηκε για εσάς.

Οι στερητικές και εξαντλητικές δίαιτες οι οποίες δεν καλύπτουν τις προσωπικές σας ημερήσιες ανάγκες για τροφή αργά ή γρήγορα θα σας οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσματα τα οποία είναι πρόληψη περισσότερης τροφής ή η μείωση του μεταβολισμού σας.

Και στις δύο περιπτώσεις τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα επιθυμητά.

Δεμένη στα χέρια με μεζούρα.

Ο σωστός λοιπόν τρόπος είναι να βρείτε την κατάλληλη δίαιτα ή διατροφή η οποία δεν θα σας κάνει να νιώθετε πείνα και δεν θα είναι χαμηλή θερμιδικά έτσι ώστε να μην ξυπνά το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και της στέρησης στον οργανισμό σας.

Επιλέξτε μια διάτα ή οποία να μην είναι κάτω από 1000 θερμίδες ημερησίως, άλλωστε καλύτερα να έχουμε αποτελέσματα αργά αλλά σταθερά παρά γρήγορα που όμως θα κρατήσουν για λίγο.

#4 Απογοητεύεστε Οταν Μειωθεί ο Ρυθμός Που Χάνετε Κιλά

Πολλοί άνθρωποι χάνουν αρκετό βάρος τις πρώτες ημέρες της δίαιτας και στη συνέχεια ο ρυθμός απώλειας κιλών πέφτει. Τότε είναι που η απογοήτευση «χτυπά» την πόρτα και πολλές προσπάθειες φτάνουν σε άδοξο τέλος, προτού καν «ανθίσουν».

Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας, όμως, είναι ότι πάντα θα υπάρχουν εβδομάδες που θα χάνετε περισσότερο από το αναμενόμενο και άλλες που το βάρος σας ίσως να παραμένει το ίδιο με μικροδιαφορές, παρά τις επίμονες προσπάθειες.

Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με ορμονικούς παράγοντες, με κατακράτηση υγρών, με την άσκηση κ.ά., οπότε σοφό θα ήταν να μην απογοητεύεστε και να τα παρατάτε, αλλά να έχετε στο νου σας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αποζημιωθείτε. (5)

#5 – Λέτε Σε Όλο Τον Κόσμο Ότι Κάνετε Δίαιτα

Όταν ξεκινάτε δίαιτα, η χαρά σας είναι τόσο μεγάλη που θέλετε να το μοιραστείτε με όλους. Καλό θα ήταν να μην σπεύσετε να βγάλετε έκτακτο ανακοινωθέν.

Πολλοί νιώθουν πίεση με το γεγονός ότι ο περίγυρος τους γνωρίζει ότι κάνουν προσπάθεια να αδυνατίσουν και νομίζουν ότι όλα τα μάτια είναι πάνω τους κάθε φορά που κατεβάζουν μία μπουκιά φαγητό.

Πόσο μάλλον αν πρόκειται να ξεφύγετε λιγάκι. Με άλλα λόγια, όταν νιώθετε ότι όλος ο κόσμος σε κοιτάει και περιμένει πότε θα κάνετε την παρασπονδία, την κάντε τη μια ώρα αρχύτερα για να μην τους αφήνετε να περιμένουν.

#6 – Αφήνετε Όλη Τη Δύσκολη Δουλειά Στα Προϊόντα Αδυνατίσματος

Ναι, υπάρχουν όντως εξαιρετικά προϊόντα αδυνατίσματος που βοηθούν αποτελεσματικά την προσπάθειά μας, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι… κουνάμε κι εμείς τα χέρια μας (και όχι μόνο).

Χέρια με χάπια αδυνατίσματος

Εννοείται ότι η ζυγαριά δεν θα κατέβει ούτε γραμμάριο, όσες νύχτες κι αν κάνουμε γενναίες επαλείψεις από εκείνο ή το άλλο προϊόν, αν έχουμε «εξορίσει» από την καθημερινότητά μας την παραμικρή μορφή άσκησης.

Η κρέμα σύσφιξης και ο ορός αδυνατίσματος από μόνα τους, δεν μπορούν να μας προσφέρουν πολλά!

#7 – Χάνετε Τον Έλεγχο Των Υδατανθράκων

Το να φάμε ένα κεκάκι με τον καφέ μας μπορεί να μας φαίνεται άκακο.

Στην πραγματικότητα, το μέσο γλύκισμα που θα βρούμε στους φούρνους περιέχει περισσότερη ζάχαρη από όση χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της μέρας – μέχρι και 44 γραμμάρια!

Η μέση ενήλικη γυναίκα χρειάζεται 24 γραμμάρια το μέγιστο, δηλαδή περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού. Δεν είναι αναγκαίο να αποφύγουμε εντελώς τη ζάχαρη, αν χρειαζόμαστε μια γρήγορη δόση επιπλέον ενέργειας.

Για παράδειγμα, λίγη μαύρη σοκολάτα με βρώμη το πρωί είναι και γλυκιά επιλογή, και με περισσότερα θρεπτικά συστατικά. (8)

#8 – Δεν Τρώτε Βραδινό Γεύμα

Η παράλειψη του βραδινού με την δικαιολογία ότι «έτσι θα χάσω βάρος γρηγορότερα» αποτελεί έναν από τους πιο ευρέως διαδεδομένους μύθους της καθημερινής μας διατροφής.

Το βραδινό είναι ένα εξίσου σημαντικό γεύμα. Μπορεί να χρειαστεί να είναι σε μικρότερη ποσότητα απ’ ότι το μεσημεριανό, αλλά δεν παύει να είναι γεύμα.

Αν το τελευταίο γεύμα κάποιου είναι το ενδιάμεσο και δεν φάει το βράδυ, τότε μεσολαβεί ένα διάστημα αφαγίας τουλάχιστον 14 ωρών μαζί με τον ύπνο, γεγονός που προκαλεί έκρηξη όρεξης το επόμενο πρωί.

#9 – Δεν Παίρνετε Αρκετό Σίδηρο

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για να μεταφέρεται το οξυγόνο στους μύες και οι μύες με τη σειρά τους να καίνε περισσότερο λίπος.

Ειδικά οι γυναίκες, οι οποίες λόγω της περιόδου χάνουν αίμα άρα και σίδηρο, πρέπει να φροντίζουν να αναπληρώνουν τα αποθέματα του οργανισμού τους. (10)

#10 – Έχετε Υποτιμήσει (ή Θεωρείτε Βλαβερό) το Θαλασσινό Αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι είναι νοστιμότερη επιλογή από άλλα είδη επιτραπέζιου αλατιού που στερούνται το ιώδιο, ένα βασικό στοιχείο που ενεργοποιεί τον θυρεοειδή αδένα σας και ελέγχει τον μεταβολισμό σας.

Χωρίς επαρκές ιώδιο, ο θυρεοειδής σας δεν είναι σε θέση να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες και ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται αισθητά. Οπότε καλό είναι να τρώτε αλάτι με ιώδιο όπως τα κανονικά αλάτια που πωλούνται στην Ελλάδα. (11)

#11 – Τρώτε Με Την Δικαιολογία Ότι Γυμνάζεστε

Εντάξει, είναι φυσιολογικό να αυξάνεται η όρεξή σας αν αρχίζετε να γυμνάζεστε.

Όμως, φροντίστε να μην ενδώσετε σε έξτρα σνακ και λιχουδιές σαν επιβράβευση για τη σκληρή σας προσπάθεια (ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στο αδυνάτισμα), αφού με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύετε να πάρετε περιττά κιλά.

Παχουλή, τρώει ενώ βλέπει γυμναστική στην τηλεόραση.

Αντί να ενδίδετε στην πολυφαγία μετά από τη γυμναστική προτιμήστε να φάτε ένα υγιεινό σνακ με λίγες θερμίδες. Μπορείτε να συνδυάσετε μια άπαχη πρωτεΐνη μαζί με κάποιον υδατάνθρακα για να ικανοποιήσετε την πείνα σας και να αναπληρώσετε τα θρεπτικά στοιχεία που χάσατε κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Για παράδειγμα, ένα ποτήρι άπαχο σοκολατούχο γάλα όχι μόνο εξυπηρετεί τις ανάγκες σας αλλά έχει και αρκετά «αμαρτωλή» γεύση για να θεωρηθεί μια καλή επιβράβευση.

#12 – Τρώτε Διαφορετικά Φαγητά Από Την Υπόλοιπη Οικογένεια

Πιστεύοντας ότι η δίαιτα περιλαμβάνει μόνο ψητά ή βραστά φαγητά, αναγκάζεστε και μαγειρεύετε διαφορετικά από τις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες. Αυτό έχει ως συνέπεια να περιορίζεται ο χρόνος σας, να κουράζεστε και να σπαταλάτε άδικα χρήματα.

Ειδικά αν είσαστε εργαζόμενη μητέρα, δεν είναι καθόλου εύκολο όπως θα έχετε διαπιστώσει να μαγειρεύετε δύο και τρία φαγητά καθημερινά.

#13 – Τρώτε Επειδή “Έτσι Λέει η Δίαιτα”

Υπάρχουν φορές που δεν νιώθετε να πεινάτε, αλλά τρώτε, διότι το πρόγραμμα της δίαιτας σας υπαγορεύει να τρώτε κάτι κάθε δυο με τρεις ώρες.

Αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε, καθώς για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, είναι σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε το αίσθημα της πραγματικής πείνας και να ανταποκρίνεστε σε αυτό κατάλληλα.

Επομένως, τρώτε όταν πεινάτε πραγματικά, ενώ αν δεν πεινάτε, δεν χρειάζεται να φάτε. (14)

#14 – Δεν Συμπληρώνετε Το 8ωρο Του Ύπνου Σας

Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι τρελοί. Η πίεση που βιώνουμε μεγάλη και φυσικά αυτή έχει αντίκτυπο στον ύπνο μας.

Πόσες-οι από εμάς τηρούμε το νόμο του ποιοτικού οχτάωρου ύπνου; Λίγες-οι από εμάς, καθώς οι περισσότερες-οι καταλήγουμε να κοιμόμαστε λιγοστές ώρες και να παραμελούμε τον εαυτό μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Κοπέλα, δυσκολεύεται να κοιμηθεί.

Φροντίστε να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην ξεκούραση του οργανισμού σας καθώς αργά ή γρήγορα θα σας τιμωρήσει. Αφήστε που δε θα χάσετε και ποτέ τα κιλά που σας βασανίζουν. Η αϋπνία και οι λιγούρες είναι πολύ καλές φίλες. (15)

Μερικές Συμβουλές Που Θα Σας Βοηθήσουν Να Αρχίσετε Σωστά

Μην χάσετε τις κοινωνικές σας επαφές και μην δίνετε «λογαριασμό» στους άλλους. Όταν κάποιος ανακοινώνει ότι κάνει δίαιτα οι περισσότεροι τον κοιτούν στο στόμα να δουν αν τρώει, τι τρώει, τον ρωτούν συνέχεια πως τα πάει, πόσα κιλά έχασε και όλο αυτό αυξάνει το στρες.

Επίσης αρχίζουν προτροπές τύπου: «έλα μωρέ, δεν βαριέσαι φάε σήμερα και το ξεκινάς από αύριο» και άλλα τέτοια. Φροντίστε να μείνετε μακριά από τέτοια άτομα, ή να τα βάλετε στη θέση τους.

➠ Διαβάστε επίσης: “Ξεκινήστε Με Το Τέλος Στο Μυαλό Σας”.

Το άτομο που κάνει δίαιτα σε ένα τραπέζι γιορτινό ή γάμου ή ταβέρνας μπορεί να νιώσει ότι δεν μπορεί να φάει ότι οι υπόλοιποι και έτσι προτιμά να μη βγει από το σπίτι και να περιορίσει τις κοινωνικές του επαφές. Μη το κάνετε έτσι.

Θυμηθείτε:

Διατροφή σημαίνει τρώω φυσιολογικά και στα πλαίσια αυτά μπορεί να επιτρέψω στον εαυτό μου να φάει κάποια φορά περισσότερο ή διαφορετικά από ότι κάθε μέρα.

Το σημαντικότερο εκτός από το ότι αλλάζει το σώμα στη διαδικασία της διατροφής είναι να μάθετε να τρέφεστε σωστά, να απολαμβάνετε το φαγητό και να τρώτε χωρίς τύψεις και ενοχές.

Το βάρος είναι ένα νούμερο. Αυτό που έχει σημασία είναι η υγεία μας!

Εάν νιώθω καλύτερα, η υγεία μου βελτιώνεται και πετυχαίνω στόχους σε άλλους τομείς στη ζωή μου και γενικότερα εξελίσσομαι, τότε το νούμερο αυτό είναι λιγότερο σημαντικό.

Σειρά Σας Τώρα!

Αφήστε το σχόλιο σας και βοηθήστε με να συμπληρώσω αυτή την λίστα. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να έχουμε επαφή και να ανταλλάσσουμε απόψεις.

Να περνάτε καλά και να φροντίζετε τον εαυτό σας. Γιώργος

Εικόνες: Joe Belangerwomansday.comlifespan.comskinnywithfiber.org

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top